Минералните води, природата и локацията са силата на Костенец

  • 10 август 2020, 10:47
  • Автор Мария Димитрова
  • РЕГИОНИ

Medium 14 %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82 %d0%9a%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86

Кметът на Костенец Йордан Ангелов е на 44 г., семеен, с едно дете. Завършил е висшето си образование в Национална спортна академия със специалност „Учител по физическо възпитание и спорт“ (бакалавър), в момента завършва магистратура „Високи спортни постижения“ и „Спортен мениджмънт“. Преди да встъпи в длъжност се е занимавал с бизнес и предприемачество. На провелите се местни избори печели още на първи тур, при надпревара с над 10 кандидати за кмет. Амбициран да промени родното си място, той успява да наложи убедителна платформа, с която да възвърне имиджа на общината.

- Г-н Ангелов, пандемията от коронавирус промени живота на всички, засягайки редица сектори в световен мащаб. Как се отрази кризата на община Костенец?

- Извънредното положение, настъпилите последици и очакваните такива са истинско предизвикателство за нас. Засегнати са доста бизнеси от различни икономически сектори, но считам, че мерките, които правителството предприема, дават реален резултат. Несъмнено кризата се отрази и на туризма. Наоколо се намират много атрактивни места за отдих, имаме хубави малки семейни хотели, но за жалост не сме много популярна туристическа дестинация. Община Костенец бе класирана първа в конкурса за дестинация за здравен и балнеотуризъм.

Поставил съм си за цел да популяризирам туризма.Настъпилата пандемия затруднява реализирането на тези амбиции, но това е предизвикателство за нас.

- Какъв е летният туристически сезон до този момент? Притесняват ли се хората да почиват? Колко от хотелите и къщите за гости са отворили?

- Започна леко оживяване на района от желаещи да го посетят с цел туризъм. А още в началото на пандемията се забеляза и оживяване в отделните селища от общината. Имаме много новорегистрирани жители на община Костенец. Регистрираните по настоящ адрес в общината са над 300.

Тази година, в условията на пандемичната обстановка, летният туристически сезон на територията на община Костенец е слаб. Сред хората все още има притеснение да почиват. Почти всички хотели и около 94% от къщите за гости са отворили врати, но приблизително 15% от техния капацитет е запълнен.

Характерно за туристите, които посещават община Костенец, е по-скоро т.нар. уикенд туризъм, но пък високото ниво на услугите, които се предоставят от семейните хотели, както и красотата на природата са възможност за промяна на тази нагласа.

- Заради близостта си до София общината е предпочитано място за инвестиции в имоти или бизнес. Увеличи ли се търсенето на къщи покрай епидемията?

- Определено се увеличи търсенето на имоти от всякакъв тип. Костенец е райски кът. Имаме страхотни места, които посетителите биха могли да видят - водопади, туристически обекти, прекрасна природа, минерални води и стратегическо местоположение. Близо сме до София и Пловдив. Всички тези дадености ни правят атрактивно място за инвестиции.

- Как кризата с пандемията се отрази на местния бизнес? Има ли затворени фирми и ръст на безработните?

- Кризата безспорно се отрази и на местния бизнес в общината. Имаме леко увеличаване на броя на регистрираните безработни лица спрямо същия период на миналата година. През май 2020 г. имаме 631 броя регистрирани безработни лица, а през юни те са около 548 (9%), което ни дава право на едно обосновано предположение, че това не е трайна тенденция. Ние презентираме различни варианти за подпомагане на бизнеса чрез страницата на община Костенец и във фейсбук.

- Какво е състоянието на бюджета на общината? Ще бъде ли преразгледан?

- Не искам да навлизам в подробности за завареното от мен финансово състояние на общината. Вече многократно съм казвал, че е тежко и съм поставен в ситуацията да „запълвам финансови ями“ и да не мога спокойно да работя за развитието на общината. Но вече съм заявил - трудностите не могат да ме откажат. Хората имат очаквания към нас и ние ще продължим с реализирането на целите си, без значение колко часове работа се налага да полага екипът ми от експерти.

Задължително трябва да отбележа, че правителството ни оказва огромно съдействие. Бяха отпуснати средства от Министерски съвет за ремонт на улици - 1 200 000 лева. За да постигнем целите си за развитие на туризма и увеличаване на инвестициите в региона, добрата инфраструктура е от голямо значение.

- Какви са приоритетите ви до края на годината?

- До края на лятото следва да приключат процедурите по ЗОП и да стартираме ремонт на няколко улици. Ще бъдат изградени съоръжения за игра. Ще работим за стартиране на проект към ПУДООС „Спорт и игра в чиста околна среда - гр. Костенец“ за изграждане на игрище за футбол и площадка за фитнес на открито в двора на бившия Пионерски дом, гр. Костенец, със съдействие на Министерство на младежта и спорта, както и на площадка в село Костенец. За нас особено важно е това, че стартирахме проект „Реконструкция и рехабилитация на общински път SFO 1370 /I-8/ Костенец – с. Костенец – лет. Костенец“.

Предстои и модернизацията на железопътния участък Елин Пелин - Костенец. Това е най-мащабният проект по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. С реализацията му ще бъдат модернизирани над 51 км железопътни линии и 5 жп гари и спирки, попадащи в обхвата на трасето, включително ще бъде изградена и нова жп гара Костенец. Предвижда се модернизация на около 51.044 км двойна железопътна линия за скорост 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове. Със сигурност по-добрата инфраструктура ще спомогне районът да се оживи. Вярвам, че най -доброто за нашата община предстои.