Всеки ден е музика през август

  • 10 август 2020, 10:44
  • Автор Ния Илиева
  • МЕЛОМАНИЯ

Medium 12 operaopen

Август месец идва не само с очаквана за повечето хора ваканция, но и с безброй възможности за забавления, включително за меломаните. Десетки концерти и музикални прояви са предвидени в големите градове за почитателите на музиката.

Безспорно през август Бургас е №1 по музикални събития у нас. През всеки от дните на най-горещия летен месец в морския град има фестивал или концерт. Фест, съвременна българска музика, джаз, опера - всеки ще открие в Бургас нещо от любимия си музикален стил. На местата, където се провеждат концертите, се вземат всички необходими мерки за дезинфекция и безопасност, уверяват от общината.

На 14 август с концерт в Летния театър 45 години на сцената отбелязва Силвия Кацарова.

Държавна опера Бургас ще представи няколко от своите постановки на открито – като част от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров 2020“. На 11 август почитателите на класическата музика могат да видят „Целуни ме, Кейт!“, а на 25 август – „Хубавата Елена“.

На следващата вечер, 26 август, е концертът на Хилда Казасян „Да послушаме кино“.

В няколко от вечерите има фолклорни концерти с Ансамбъл „Търговище“ и Ансамбъл „Лукойл“, фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“ и фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев“, както и концерт на оркестър „Канарите“ на 22.08.

В експоцентър „Флора“ също ще се провеждат музикални мероприятия. На 13 и 25 август там гостува Бургаският духов оркестър. Формацията ще има и още няколко прояви – на 18.08. и 20.08. пред Летния театър и на 27.08. на Открита сцена „Охлюва“.

На 14 и 15 август отново в експоцентъра ще се проведе „Джаз в Бургас“.

На Северния плаж от 28 до 30 август е най-големият плажен музикален фестивал това лято - BURGAS ROCK AND MORE. Първата вечер на сцената ще излязат Миро, Белослава, Кристина Дончева от „Гласът на България“. В събота, 29 август, ще зарадват публиката Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, Funky Miracle, G.R.A.S., Dirty Purchase, а в неделя вечерта ще се лее рок с Б.Т.Р., „Контрол“, „Обратен ефект“ и още други изпълнители.

През август Варна залага на класиката с 11-ото издание на „Опера в Летния театър“. Сред изпълненията, които почитателите на оперното и балетното изкуство могат да видят, са мюзикълът „Парижката Света Богородица“ (14 август), „Дон Кихот“ (18 август), „Аида“ (20 август), „Лебедово езеро“ (22 август). На 24 август е закриването за сезона с оперна гала с участието на солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Сцена на вековете

Както всяко лято, крепостта „Царевец“ отново е открита сцена за ежегодния оперен фестивал „Сцена на вековете“, който продължава до 26 август.

На 14 август гостите на Старата столица ще могат да видят постановката на операта „Атила“ от Джузепе Верди, съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Театро Лирико-Каляри (Италия). Седмица след това, отново в петък, 21 август, Плевенската филхармония и Веско Ешкенази представят „Годишните времена“ на Антонио Вивалди и Астор Пиацола.

На 26 август идва ред на „Хубавата Елена“ от Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде аудио-визуалното шоу „Цареград Търнов – звук и светлина“.

В съпътстващата програма на фестивала жители и гости на Старата столица са поканени на „Вечер на мюзикъла“. Тя ще се състои на 20 август (четвъртък) в Летния театър с участието на Плевенската филхармония и Люси Дяковска, диригент е Левон Манукян.

Опера на Античния театър

Пловдив не отстъпва с Opera Open 2020, която се провежда в Античния театър.

На 20 август и тук гостува Веско Ешкенази с „Годишните времена“ на Верди и Пиацола.

На 25 август голямата прима Соня Йончева се завръща в родния си град за вълнуваща среща с публиката.

„Всичко в света е майтап и човекът за шут е роден“ – с тези думи завършва комичната опера „Фалстаф“ – последната творба на Верди по пиесата „Веселите Уиндзорки“ на Шекспир. Публиката може да я види на 28 август.

В последната вечер на август е закриването на сезона с „Хорът и световните му гласове“ – празнична гала с оркестър на Опера Пловдив и Детския хор на БНР. Ще пеят три оперни звезди, започнали своя музикален път в Детския хор на БНР, по случай 60-годишнината му. Светлина Стоянова, солист на Виенската опера, Мария Радоева с кариера в оперни театри в Австрия и Италия, и Ина Кънчева с изяви в оперни театри като Ковънт Гардън и Ла Скала, се събират на сцената на Античния театър с настоящите деца хористи и оркестъра на Опера Пловдив за вечер с едни от най-известните арии и хорови сцени от опери.

Класика на форума на Августа Траяна

И Държавната опера на Стара Загора е подготвила за меломаните незабравими музикални изживявания на открито през лятото.

На 23 август пред Храма в с.Шипка операта ще представи концерт, включващ „Моление“ – оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и оркестър, и „Тържествена увертюра 1812“ от П.И.Чайковски, а балетната трупа ще участва с Нестинарски танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов.

На 28 август митрополит Киприан ще дирижира на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ премиерното изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ със солисти Емилия Иванова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров.

Лятната програма ще завърши на 3 септември със спектакъла на балета „ГЕТО“.

Банско отново е джаз

Въпреки кризата, в Банско отново през август ще се лее джаз. Епидемията няма да отмени провеждането на международния „Баско джаз фест“, който тази година ще се проведе от 8 до 14 август. За първи път обаче в 23-годишната история на фестивала входът ще бъде платен – 20 лева за три концерта на вечер.

„Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно“, казва д-р Емил Илиев, създател и организатор на форума.

Пространството за публиката на пл. „Никола Вапцаров“ събира около 1000 души, но ще бъдат пуснати билети за 400 места, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания по повод пандемията от Covid-19.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители. Певицата Хилда Казасян и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и специален гост барабанистът Христо Йоцов откриха фестивала.

Двама от най-известните родни джаз певци, които са и най-дългогодишни сподвижници на д-р Илиев - Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио), подготвят специални програми за поредната си изява на сцената в Банско. „Диалог с Милчо“ е насловът на концерта на композитора, пианиста и диригента Любо Денев, в памет на Милчо Левиев, със специален гост певицата Весела Морова.

А една от най-популярните и обичани групи - „Акага“, ще даде финалните акорди на Банско джаз фест 2020.

На 28 и 29 август пък ще се проведе „Банско опера фест“ под открито небе. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати звезди. Постановките на гостуващата Държавна опера Варна посетителите могат да видят напълно безплатно пред централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско. В първата вечер ще бъде представен мюзикълът „Хубавата Елена“, а във втората вечер - мюзикълът „Чаплин“.