12 училища с е-купони за обяд на децата

  • 17 февруари 2020, 18:20
  • Автор Мартин Калоянов
  • XXI ВЕК

Medium boys 286245 1920

Често опитите на родителите да осигурят училищен обяд за децата си ги изправя пред остарялата система с хартиени купони. Неудобства, с които семействата с деца в началните класове се сблъскват от десетки години. Зад употребата им стоят недостатъци, като например възможност за това детето да ги загуби или забрави, което в крайна сметка лишава родителите от гаранция, че децата им ще получат обяда си.

През 2017 г. лидерът в предоставяне на иновативни технологични решения Mastercard, в партньорство с една от най-прогресиращите български софтуерни компании ОРАК Инженеринг, създаде електронна система за училищно хранене с платформата „Здравословно училище“. Това е първата у нас платформа за онлайн закупуване на купони за стол в българските училища. Тя разрешава един изключително наболял административен проблем, като позволява на семействата лесно да управляват процеса, финансите си и не на последно място – времето си. Платформата се интегрира за първи път в 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ в София с възможността родителите на децата да правят онлайн покупка на купони за обяд и да избират меню. Днес услугата вече се използва в над 12 училища в страната.

„В българската образователна система работят много инициативни хора, които не чакат някой да им реши проблемите. Ние от Mastercard вярваме, че хората и компаниите с ресурс и експертиза трябва да им протегнат ръка, за да може дигиталната промяна в българското образование да се случи“, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Използването на тази иновативна услуга от родителите ги обвързва и с борбата със световния глад. Партньорството на Mastercard със Световна продоволствена програма към ООН (WFP) гарантира всеки обяд, закупен с карта Mastercard през онлайн платформата www.smastercard.bg, да осигури дарение от сметката на компанията към WFP за осигуряването на училищни обеди. По този начин се подпомагат хиляди деца в уязвими територии да останат в образователната система и да гарантират по-добро бъдеще за себе си и своите семейства.

„Новата електронна система предлага предимства, които са удобни за всички участници в процеса. Технологията улеснява, от една страна, училищната администрация, родителите и учениците, а от друга - разкрива на децата възможностите на електронните устройства и ги обучава как да ги използват правилно и безопасно, за да бъдат подготвени за бъдещето, което принадлежи на технологиите“, коментира Красимир Стоянов, главен изпълнителен директор на Орак Груп.

БЛИЦ

Използваме иновации за обучението, работим и по Монтесори

На учениците им е интересно, учители и майки са по-спокойни

Избират предимно ястия с месо, супи и леки десерти, по-рядко постни

За опита на родителите и учениците с платформата „Здравословно училище“ в пловдивското СУ „Св. Седмочисленици“ разказва директорът Денка Генчева

- Г-жо Генчева, СУ „Св. Седмочисленици“ в Пловдив съвсем скоро започна да работи със системата за електронни купони за столово хранене. Какво на практика означава това за учениците, учителите и родителите?

- Системата за електронни купони за столово хранене стартира от 06.01.2020 г. в СУ „Св. Седмочисленици“ гр. Пловдив.

За учениците това е нещо интересно и иновативно.

За учителите е облекчение, защото не е необходимо да напомнят на децата да си пазят купона за стола.

За родителите е удобство, което им пести времето за чакане на опашка за закупуване на купони, както и възможност за реално следене на седмичното меню, алергените в храните и това в колко часа се е нахранило детето им.

- Е-карта смени купона в училищния стол. Възползват ли се родителите и учениците от новата система и как я възприемат?

- Има осезаем интерес сред родителите. Там, където не се открива, причината е или месечната такса за поддръжка на картата, или по-често неувереност за справяне с платформата. Смятам, че е необходимо малко време на родителите, за да се убедят в предимствата на системата Smartercard.bg.

- Закупуването на е-купон става бързо и в удобно за родителя време, като има възможност за информиран избор на храна с отчитане на алергените. Родителите получават информация кога и с какво се е хранило детето. Какви са отзивите от тях?

- Родителите, използващи е-купон, благодариха за предоставената им възможност и споделиха, че този купон дава свобода на избор, спестява време на работещите родители и осигурява прозрачност и сигурност за храненето на децата чрез проследяване по телефона за консумираната храна и времето на хранене.

- Родителите се информират за седмичното меню и продуктите, могат да подберат кои ястия са подходящи за децата им, както и да ги заплатят онлайн – по този начин зареждат електронен купон в картата на детето им. Какви ястия избират предимно и какво не?

- Предпочитат се ястия с месо, супи и леки десерти. По-слабо предпочитани са постни ястия, богати на зеленчуци.

- Закупените електронни купони не изгарят, в случай че детето отсъства и могат да се прехвърлят за друг ден, нали?

- Да, така е. Неизползваната сума се натрупва в картата и се използва при следващи поръчки, т.е. купонът се пренасочва.

Родителят има възможност да откаже купон до 9.30 ч.

- Учениците получават заредени електронни карти, които използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд. Как децата се отнасят към нововъведението? В „свои води“ ли се чувстват с е-карти, вместо с хартиените купони за храна?

- Учениците се справят с лекота, защото е-карти са елемент от процеса на дигитализация и модернизация на образователния процес и отговарят на новите технологии в живота на съвременното поколение.

- Родителите могат в онлайн режим да проследяват дали детето е получило обяда си и да имат пълна статистика за направените и заплатени месечни поръчки благодарение на системата Smartercard.bg. Така по-спокойни ли са майките и бащите?

- Да. Системата позволява прозрачност и контрол на родителите в процеса на хранене на децата им.

- Според вас, как се отрази новата система на кетъринг фирмата, с която работите?

- В нашето училище столът е отдаден под наем на фирма, която готви храната на място. Управителят сподели, че е-купони спестяват време и работен ресурс, защото се облекчава работата на служителите, ангажирани с издаване на купони и приемане на поръчките за седмицата. Намаляват и загубите от неизползвана храна поради своевременно отказване и пренасочване на купона.

- Какви са последните нововъведения в материалната база на училището? С какви иновативни методи за обучение работите?

 - Политиката на образователния процес в СУ „Свети Седмочисленици“ е свързана с използване на иновативни и модерни методи на преподаване. Интерактивните дъски, електронните учебници, електронните платформи за видеоуроци са ежедневие в работата на преподавателите.

Материалната база се обновява в рамките на бюджета. Във всички кабинети преподавателите разполагат с компютър и LED екран или мултимедия. Интерактивните дъски присъстват в работата на голяма част от преподавателите в начален етап, както и в кабинети за изучаване на английски език.

Нашата всеобща цел е мотивиране на учениците и превръщането им в активни участници в образователния процес, който трябва да е свързан с развитието на ИКТ технологиите и развитието на съвременния свят.

- Имате ли амбиции да въвеждате и други видове иновации във вашето училище, свързани с обучението и организацията на учебния процес?

- Радвам се, че екипът от преподаватели е осъзнал необходимостта от използване на съвременни методи и средства за обучение и възприема с интерес иновациите в образованието.

- Въвеждате в част от часовете на децата методите SUMP MATH и Монтесори. Как учениците ги възприемат и какви са резултатите от такова обучение?

- Част от екипа на училището се обучава по метода Монтесори. Методът поставя ученика в центъра, преподавателят насочва и помага. Мотото е „Помогни ми да се справя сам“.

Считаме, че активното и осъзнато учене ще повиши мотивацията и ефективността на учебния процес, в който трябва умело да се съчетаят новаторство и добри традиции.

Снимки: Архив KMETA.bg