Американка дирижира видинската симфониета

  • 15 септември 2020, 11:44
  • Автор Цвета Иванова
  • СЦЕНА

Medium 15a simfonieta

През август три концерта на видинската симфониета раздвижиха замрелия карантинен музикален живот в Северозапада. Интереса към тях предизвика гост-диригентът на класиците – 30-годишната американка Стаси Фомалгаут. И в трите града, където тя води състава – Белоградчик, Видин и Монтана, публиката я аплодира топло и пожела да я види отново с палката у нас. На нея също й хареса – и в летния кинотеатър „Гъбите“ в скалния град, и на терасата пред залата на симфониетата във Видин, и в изпълнения според изискванията на пандемичните мерки салон на младежкия дом в Монтана. И обеща да се върне след време пак тук.

Стаси Фомалгаут дирижира Бетовен – увертюра „Егмонт“ и симфония 7. Дирижира и Моцарт – концерт за кларинет и оркестър. Като солист кларинетист се изяви също млад човек – Никола Николов от Враца. 18-годишният младеж тази година е завършил националното музикално училище „Любомир Пипков“ и музикалната академия Бреша в Италия. Тази есен започва обучение в Моцартеум – Залцбург, при соло-кларинетиста на Берлинската филхармония Венцел Фукс. Той се появява на сцена за пръв път след принудителния престой заради карантината от коронавируса, но се справи блестящо с концерта за кларинет и оркестър на Моцарт, писан преди 230 години.

И двамата са музиканти с блестящо бъдеще, затова ги поканихме за нашите концерти, обясни директорът на видинската симфониета Мирослав Кръстев. Гостуващи солисти и диригенти е стара традиция на видинския състав. Те освежават изпълненията и предизвикват интереса на публиката. На такива концерти винаги идват повече хора, твърди Кръстев.

За Стаси Фомалгаут научили от колеги. Тя е млада, но името й вече се споменава в професионалните среди. Не са много жените диригенти, което я прави още по-ценна. Освен диригент, младата жена се изявява и като пианист и композитор. Отдадена е на кариерата си и на тази възраст може да се каже, че я реализира успешно. Бързо установява приятелства. Говори английски, руски, италиански и иврит.

Целият й живот е свързан с музиката. По произход е украинка и започва музикалното си образование в град Харков. После учи в Йерусалим, където среща бъдещия си съпруг, а след това – в Millis College – Оукланд, САЩ. Зад океана постига първите си успехи, заради които я забелязват. Остава да живее в страната с неограничените възможности и от началото на 2020 г. е получила американско гражданство.

До Видин се добрала трудно. Приела поканата да работи за кратко със състава, но заради карантината не могла да долети веднага. Тогава директорът Мирослав Кръстев я посъветвал да лети до Украйна, а от нейната родна страна до България е лесно. Така и направила. Стигнала Украйна и след това – България и Видин.

И трите концерта - в Белоградчик, Видин и Монтана, й доставили огромно удоволствие. Харесала и публиката, отношението й към нея. Предложила да дойде пак и да дирижира със състава операта „Дон Жуан“. Второто си гостуване ще съчетае с пътуване за концерти в Румъния.

Стаси Фомалгаут не е първата диригентка, която канят да дирижира във Видин. Гост-диригентите са редовна практика на симфониетата,чийто основен диригент от 15 години е Свилен Симеонов. Пак през август м.г. в града дирижира италианецът Масимо Челегато. Той вдига палка за две творби на Пьотр Илич Чайковски – Лешникотрошачката и Патетична симфония в си минор, оп. 74. Интересувал се от педагогиката на слушането и от реакцията на публиката, която довежда до максимална наслада. Челегато преподава в Академията за изящни изкуства във Верона. Автор е на приказки за музиката. Създава и радиопредаване за националния ефир. В началото на август пък състава дирижира Майкъл Розензвейг. Звучат прозведения на Менделсон, Моцарт, Росини. Майкъл е англичанин и толкова му харесало във Видин, че решил да си купи жилище у нас. То се намира на брега на Дунав в близкото село Симеоново. Майкъл е композитор и се вдъхновява от гледката към реката за нови творби. Отсега нататък публиката във Видин ще го вижда по-често на диригентския пулт.

В програмата на симфониетата са и шедьоврите на Щраус. Меломаните на класиката се наслаждават на приказките за виенската гора, валса „Виенска кръв“, валса „Гората на бонбоните“, кайзер валс, бандитен галоп.

През август във Видин гостува цигуларката Зорница Иларионова. Именитите изпълнители превръщат концертите на симфониетата в музикални празници на града.

За да привлича публика и любители на класическата музика, ръководството на симфониетата изпълнява успешен проект за организиране на неделни матинета. Заради противоепидемичните мерки класическата музика излезе от залата си – тя звучи в летния театър на крепостта „Баба Вида“, както и от терасата пред залата. Мнозина предпочитат двете места, защото удоволствието от хубавата музика е съчетано с вечерната прохлада и магията на тъмнината.

Ще продължим да каним гост-диригенти и солисти, зарича се Мирослав Кръстев. Защото сме убедени, че нашите музиканти и гостите ни правят симфониетата фактор, който разнообразява и обогатява музикалния живот на Видин, казва той.