БНТ с нова програмна схема тази есен

  • 15 септември 2020, 11:47
  • Автор
  • ЕКРАН

Medium 18 bnt mariana vekilska bulgaria v 60 minuti 03

От 7 септември БНТ стартира обновената си програмна схема. Обществената телевизия добавя нови забавни предавания в праймтайма на основния си канал. Стартират два изцяло нови формата: за международни новини и най-важното и любопитно от регионите в страната. Планирани са нови слотове за филми и сериали. Част от предаванията са обновени, а други се показват в по-удобно за зрителите време.

От телевизията казват, че оформянето на новия телевизионен сезон е било огромно предизвикателство, защото БНТ е обществена телевизия и трябва да предлага съдържание за всички обществени групи - да включва предавания за образование, култура, религия, документални поредици и др. Същевременно потребителите предпочитат развлекателни предавания, които изискват значителен ресурс, а БНТ не разполага с такъв. От есента телевизията майка засили собственото съдържание, като разчита основно на опита на новинарите, както и на своите кореспонденти и регионални центрове. Освен това има две нови ежедневни предавания за най-важното от международната политика и повече акценти от живота и случващото се в регионите на България. Защото София не е представителна извадка за това как живеят хората в по-малките населени места. Другите две нови продукции в програмата са със забавно-развлекателен характер. Едното е ТВ игра за знания „Последният печели“, с водещ Орлин Горанов, която ще се излъчва всеки делничен ден, и съботно вечерно предаване с Митко Павлов.

Денят започва всяка сутрин в 6:00

Сутрешният блок на БНТ започва първи в ефира - точно в 6:00 ч. елегантната водеща Христина Христова казва добро утро с „Денят започва“. Предаванията „100% будни“ и „Култура.бг“ сменят местата си в новата програмна схема. От новия сезон веднага след новините в 9:00 ч. започва предиобедното лайфстайл предаване „100% будни“ с водещи Мария Андонова и Стефан А. Щерев. Предаването е удължено и ще има нови рубрики за различните сфери на живота от архитектура и дизайн, през лайфстайл, разчитане на етикетите на различни стоки и какво се крие зад сложните и неразбираеми наименования на съдържанието на някои стоки, та чак до новини от непознатия Космос. Защото екипът на предаването обича да казва: „Важно е не само това, което се случва на земята, но и онова, което не успяваме да видим с просто око в небето.“

Веднага след „100% будни“ - в 11:00 ч. програмата продължава с най-интересното от света на културата, киното и театъра и „Култура.бг“, с водещите Анна Ангелова, Александра Гюзелева и Димитър Стоянович.

От света към България

В делничните следобеди се излъчват семеен сериал и детски блок, а от 16:40 водещата Евгения Атанасова–Тенева и Йоана Левиева-Сойер са лицата на „Светът и ние“. В предаването се коментира и анализира международната политика. Говорят на живо изявени професионалисти, политици, анализатори и журналисти от България и цял свят. Репортажите подготвят международните редактори на новините, специалните пратеници на БНТ в горещите точки на света и постоянните кореспонденти на телевизията в чужбина. И след този обзор на случващото се в света - точно в 17:00 часа, в първите минути на телевизионната вечер Мариана Векилска и екипът на „България в 60 минути“ показват живота в страната. Преките включвания и репортажи са по теми от битието на хората, акцентират и върху любопитни инициативи, бизнес решения, обществени събития, образователни проекти, традиции... и всичко онова, което вълнува и движи местните общности. „България в 60 минути“ поднася на зрителите и много идеи, свързани с пътешествия в страната. За реализацията на проекта БНТ мобилизира ресурса на четирите си регионални телевизионни центъра, както и на своите кореспонденти.

Последният винаги печели

От 7 септември 2020 г. всяка делнична вечер от 19:00 часа по БНТ се излъчва забавно-познавателното семейно куиз шоу в българския ефир „Последният печели“. Концепцията не е лицензна, а е създадена специално за ефира на телевизията. Форматът е нов за зрителите и включва четирима играчи. Предаването се състои от три кръга, в които участниците отговарят на въпроси от различни сфери на познанието. Всеки от въпросите е с различна точкова стойност. След края на конкретния кръг отпада по един участник, а победителят печели правото да се състезава и в следващия епизод и играе, докато някой друг не успее да го победи. От продукцията издават, че има много забавни и неочаквани отговори на въпросите, а в студиото, по време на снимките, участниците много се забавляват. Водещият Орлин Горанов пък обобщава: „Ако човек се опитва да вижда хубавите неща и да се старае да прави живота такъв, какъвто иска да бъде, мисля, че е постигнал най-голямата победа в живота си!“. Записването за участие става в сайта bnt.bg.

Съботни вечери с Митко Павлов

В съботните вечери от 21:00 ч. се излъчва ново и различно шоу. То не е поредното забавно предаване в национален ефир! Създаден в изконните традиции на българското токшоу, форматът поддържа коремната преса на зрителите във форма - чрез смях! Екипът се старае да забавлява всички пред малкия екран, като показва най-абсурдните и най-странните новини чрез впечатляващи видеа и комични колажи. Гостите са много. Интервютата са извън шаблона, а водещият е неповторим. Шоуто „Събота вечер с Митко Павлов“ е нещо различно от всичко, което се е излъчвало - разбива на пух и прах статуквото на познатото вече токшоу в българския ефир, казват от обществената телевизия.

Обновени предавания и по-удобни часове на излъчване

Кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно“ от есента ще е с начален час 16:00 с водещ Ути Бъчваров. След него зрителите гледат „Малки истории“, където се търсят конкретни решения за хората в неравностойно положение, с водещ Ирен Леви. Форумът за литература „Библиотеката“ се излъчва в понеделник от 23:30 ч., а предаването „Питай БНТ“ с Мира Добрева е преобразено и зрителите могат да получават отговори на въпросите си всеки четвъртък от 21:00 ч.

Своето място в съботната програмна схема на БНТ 1 през новия сезон променят и предаванията: „Джинс“ - концепция, проследяваща българските ни корените, защото в света, който постоянно ни разпилява и изкушава, е важно да знаем, че зад нас стои история, че стоят имената и славата на хора, чието име и кръв носим – новият начален час е 11:30 в събота. „Вяра и общество“, с водещ Горан Благоев се излъчва в събота от 16:00 до 17:00 ч. Веднага след това започва „Вечната музика“. От 19:00 до 20:00 ч. в събота и неделя е мястото на „БНТ на 60“. Форматът продължава да разказва най-интересните истории за развитието на телевизията, както и любопитни събития от света и у нас, проследени през десетилетията от емблематичните лица на новините. „Моят плейлист“ се излъчва вече в събота от 22:00 ч.

В неделната програма своето място намират предаванията: „Отблизо“ с начален час 11:00. В 12:30 ч. феновете на спорта могат да се насладят на „Арена спорт“, а „Домът на вярата“ започва по-късно през деня от 18:00 часа.

Емблематичните предавания на БНТ – „Панорама“, „История.бг“, „Референдум“, „Бизнес.бг“, „Още от деня“ запазват обичайното си време на излъчване, както и съботно-неделния блок „Денят започва с Георги Любенов“.