Бургас ще има детска болница със 130 легла и Спешно отделение

  • 16 март 2020, 14:46
  • Автор Александра Петрова
  • РЕГИОН

Medium 00005549

Димитър Николов е кмет на община Бургас от 2007 г. Завършил е икономика в Икономическия университет в Москва, има Професионална диплома по мениджмънт и Професионален сертификат по мениджмънт – Open University и НБУ, магистър е по финансов мениджмънт - СА Свищов. 

Кметът, както и колегите му в страната, сформираха общински кризисен щаб за превенция срещу разпространението на коронавируса и забраниха културните събития, а спортните се провеждат без публика. Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини - да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на клиентските пространства, както и на количките за пазаруване. Автобусите и автогарите ежедневно се дезинфекцират. Общината стартира и информационна кампания сред пенсионерските клубове за превенция на заболяването. Какви са плановете за развитие на града извън темата за борба с коронавируса – разговаряме с Димитър Николов.

- Г-н Николов, Бургас предвижда голяма инвестиция в сферата на здравеопазването – ще строи Специализирана високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център. Колко ще струва този проект, има ли вече избран терен?

- В контекста на последните събития се вижда ясно, че решението ни Бургас да има собствена специализирана детска болница е съвсем логично и належащо. Вече направихме постъпки за промяна на подробен устройствен план, с което отреждаме терен за изграждането на Университетска детска болница с 24-часов Спешен център. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, защото искаме детската болница да има топла връзка с Реанимацията на УМБАЛ-а, за да ползва целия й ресурс. След като получи всички лицензи и започне да функционира, ще направим постъпки, за да служи тя и като учебна база.

Университетската детска болница ще обедини всички педиатрични специалности на едно място и ще позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Източна България.

Тя ще има 130 легла и ще осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, диагностика и консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

В болницата ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, физикална и рехабилитационна медицина, анестезиология и интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина.

Идеята е там да работят бъдещите медицински специалисти, които в момента се обучават в Медицинския факултет в Бургас. Разбира се, дотогава ще привлечем достатъчно авторитетни лекари, които да работят в нея.

- В бюджета за 2020 г. на общината са заложени средства за нова програма, която цели облагородяването на междублоковите пространства. Ще имат ли бургазлии думата и ще могат ли да дават идеи как биха искали да бъдат оформени терените около домовете им?

- Вече стартирахме приема на заявленията за участие по новата ни програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства - „Моят град, моят квартал, моята улица“. Тя ще толерира активните и задружни бургазлии, а там където съседите са най-единни, промяната ще дойде по-бързо.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа или зона за отдих с повече зеленина. После да подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална и по-безопасна.

„Моят град, моят квартал, моята улица“ ще функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. Засега отчитаме много сериозен интерес към нея и активност от страна на бургазлии за вписване в програмата. Идеята ни е ежегодно да заделяме средства от бюджета на Община Бургас за нейното продължение.

- Кои са основните приоритети, заложени в бюджета на града за тази година – в пътища, нови кръгови кръстовища, в ремонти, в подмяна на ВиК мрежата?

- Нашият „Бюджет 2020“ е справедлив, тъй като осигурява средства за всички направления, необходими за развитието на града. Бюджетът е подготовката за разгръщането на новите перспективи за общината. Заложените инвестиции в него са важни за бъдещото развитие на ключови сектори за региона като образование, здравеопазване, индустриални зони, екология, събитиен туризъм.

Бюджет 2020 е насочен към инвестиции в образованието на младите и създаването на условия за откриването на нови работни места чрез инвестиции в зоните за бизнес.

2020 г. ще е и годината за приключване на настоящия програмен период и усилена подготовка за новия - през 2021 година.

Община Бургас ще стартира редица програми, свързани с безопасността на пешеходците, с подобряване на образователната и спортната инфраструктура, здравеопазването, благоустрояването на междублоковите пространства, околната среда, социалните дейности, достъпната среда и сигурността на своите жители.

- Планирате разширяване на видеонаблюдението. Какъв е ефектът от въвеждането му до момента? Къде ще бъдат поставени камери – паркинги, детски градини, площади?

- Предвиждаме до 2023 г. общият брой на камерите на територията на община Бургас да е около 1800. В момента разширяваме системата за видеонаблюдение с обзорни камери и камери за разпознаване на автомобилни номера, разположени в близост до пътни артерии. Ще бъде увеличена и гъстотата на камерите в обществените и междублоковите пространства.

Информацията от отделните локации ще се подава към Центъра за видеонаблюдение и управление на трафика, както и към централизирана база данни на МВР.

Община Бургас вече изгради цялостна система за видеонаблюдение в най-големия жилищен комплекс – „Меден рудник“. За целта монтирахме близо 70 високотехнологични камери на 24 ключови локации в комплекса. Фокусните точки са ключови кръстовища, учебните заведения, криминогенните зони и входно-изходните артерии на „Меден рудник“. Още 30 камери монтирахме в квартал „Победа“.

Всички камери са изцяло съобразени и съгласувани с изискванията на МВР за изграждане на системи за видеонаблюдение.

С днешна дата общината е обезпечила видеонаблюдението на Бургас с 950 камери, а намерението ни е броят им да бъде удвоен през следващите 4 години. За част от видеонаблюдението работим съвместно с Виваком.

- По-сигурен ли е градът – всяка спирка на градския транспорт е с камера и с електронно табло с разписанието на градския транспорт?

- Със сигурност мога да отбележа, че към днешна дата криминалните и вандалските прояви в града са по-малко на брой, отколкото преди да започнем да внедряваме видеонаблюдението по градските спирки и кварталите на Бургас.

Идеята ни е да не спираме дотук, а да продължим да надграждаме тази инициатива и да развиваме мрежата от камери в останалите комплекси и квартали на града, защото вече виждаме резултата от това. Смятам също, че гражданите така са по-спокойни и се чувстват в по-голяма безопасност.

Относно електронните табла на спирките от градския транспорт смятам, че са много полезни на бургазлии и на гостите на града ни с информацията, която им предоставят за автобусните линии.

- Въведохте умен паркинг, умно осветление. Бургас е първата община у нас, която сама си изгради платформа Smart Burgas, която има и мобилно приложение. Хората научават през GSM-а си в реално време какъв е трафикът, качеството на въздуха, на водата, какви количества отпадъци се изхвърлят, къде има свободни места за паркиране, къде текат ремонти на улици. Каква част от хората го ползват и какви са отзивите?

- Smart Burgas е електронна платформа, предоставяща информация за различни аспекти на градския живот в реално време с модули за паркиране за общински затворени паркинги и улично паркиране, за веломрежата и велостоянки, за ремонтни дейности, управление на отпадъците, натовареност на пътните артерии, метеорология, управление на риска от наводнения, информационен панел за събития, за инвестиции и бизнес, видеонаблюдение и други. Чрез платформата човек може дори да направи виртуална разходка в Бургас.

Данните могат да бъдат разглеждани чрез мобилен телефон, таблет или компютър, а мобилното приложение дава възможност на всеки един да ги използва в реално време.

Все още е трудно да се каже с точност колко хора ползват приложението, тъй като платформата е сравнително нова и все още се разработва и развива. Всяка седмица тя се допълва с още информация от различен спектър на обществения живот в Бургас. Това е дълъг и много динамичен процес, тъй като и градът ни се развива и променя.

На мнение съм, че трябва да продължаваме да работим в тази насока, защото днес времето на хората е много ценно, а графикът им е натоварен. Затова трябва да сме готови да им предоставим възможност да намерят нужната им информация бързо и ефикасно.

- Миналата година всички класни стаи, в които предстоеше да влязат първокласници, бяха изцяло обновени – с ново оборудване, противоударни настилки, интерактивни дъски и т. н. Предвиждат ли се подобни ремонти и за стаите на тазгодишните първолаци?

- Продължаваме да работим по програмата „Първокласно начало“, която стартирахме от миналата година в над 100 класни стаи на първолаците в община Бургас. Те са обзаведени и оборудвани с антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, удобни и мобилни единични чинове, които се конфигурират по различен начин, модерни интерактивни дъски, които са комбинирани с електронните учебници и електронния дневник.

Проектът „Първокласно начало“ има и друго измерение освен материалното, което е също толкова важно. С него въвеждаме нови форми на работа в първи клас, съчетаващи най-доброто от българския и опита на други европейски държави в образованието. За тази цел Община Бургас организира и проведе обучения на десетки учители за работа с нови технологии и нови методики за обучение на децата.

Ефектът от пълната промяна на учебната среда на първокласниците е изключително голям и затова ще продължим да обновяваме по тази програма и останалите класни стаи за учениците в Бургас.

- Бургас има амбицията да се превърне в дестинация за конгресен и културен туризъм. Какви стъпки се правят в тази посока? Има ли достатъчно добра материална база за подобни мащабни мероприятия?

- В последните години Бургас прави стъпки да се утвърди като предпочитана дестинация за конгресен и конферентен туризъм. Традиционно в града се провеждат редица регионални, национални и международни конгреси и събития. Почти завършената сграда на новия Конгресен център, която се намира на изключително атрактивното и подходящо за конференции място - до пристанищната зона и морето, смятам, че съвсем ще затвърдим имиджа на града като подходящ домакин за конгресен туризъм.

Бургас е партньор на Световната среща на конферентен туризъм BSB 2020. В тази връзка само преди дни градът ни беше посетен от 15 топ експерти от цял свят, които имаха за цел да измерят потенциала на Бургас за посрещане и организация на големи международни форуми. Сред тях бяха водещи фигури в сферата като Горазд Чад - главен редактор на списание KONGRES MAGAZINE, Роб Дейвидсън - директор на консултантската компания MICE Knowledge, специализирана в проучвания, обучение и услуги в събитийния туризъм, Саймън Науди - представител на Асоциацията на организаторите на събития във Великобритания.

Експертите посетиха зоната около Морска гара, новопостроения Конгресен център, Морската градина, главната улица „Богориди“, Туристически комплекс „Акве Калиде“, двата модерни спортни комплекса „Парк Арена ОЗК“ и „Арена Бургас“. Гостите останаха доволни и впечатлени от условията, които Бургас може да предложи в сферата на европейския и световния конгресен и събитиен туризъм.

- Какъв летен сезон очаквате? Как се развиват като туристическа атракция остров Св. Анастасия, „Акве Калиде“? Каква ще е темата на тазгодишния фестивал на пясъчните фигури? Какви концерти да очакват меломаните?

- Трудно ми е да кажа още отсега какъв ще бъде този летен сезон, тъй като в момента обстановката в Европа и в света е такава, че засяга именно пътуванията и придвижването на хората от различни държави с цел почивка и туризъм. Както виждате, нещата са изключително динамични. Взели сме всички необходими и превантивни мерки срещу разпространение на новия коронавирус COVID-19, но никой не може да прогнозира какво ще се случи до лятото.

Затова смятам, че дори и да има известно колебание или страх от отлив на туристи, ние трябва да се подготвим за летния сезон и да  направим всичко възможно, за да предоставим подходящи условия за всеки, който иска да посети и да почива в нашия град.

Вече осигурихме необходимото финансиране и тази година започваме изграждането на нов експозиционен и демонстрационен център с музейна част и реплика на римска баня в туристически комплекс „Акве Калиде“. Преди месец изградихме 3 км нови тръбопроводи за минерална вода в кв. „Ветрен“, където се намира туристическият комплекс, с което отключваме възможността за реализация на следващата идея за развитие на Минералните бани и комплекса „Акве Калиде“.

Единственият у нас обитаем остров Света Анастасия се затвърди през годините като предпочитана туристическа дестинация както от български, така и от чуждестранни туристи и гости.

Още работим по концепцията на тазгодишното издание на Пясъчния фестивал, но е сигурно, че ще го има и че отново ще привлече вниманието на ценителите на това изкуство.

Подготвяме и новите издания на нашите фестивали - Burgas Jam, Джаз в Бургас, Street food and Spice Music Festival, Burgas Skate Open 2019, Фестивал на рибата и виното и много други. Дано всичко да е наред и да можем да ги осъществим.

- Градът привлече вниманието на не един филмов екип. Кое прави Бургас предпочитан за снимки? Ясно ли е вече колко продукции ще се снимат това лято на територията на общината?

- Бургас все повече се развива, като същевременно с това обаче успява да запази своя романтичен, красив и артистичен дух. Предполагам, че зад това стои харизмата на града и това привлича все повече филмовите екипи. Филмите, които има реална възможност да се снимат в Бургас и да видим на екран догодина, са „Голата истина за група „Жигули“, „Завръщане 2“, „Съни бийч 2“, „Аз и моите жени“, „Животински бесове“ и „Божоле“. В тях ще видим едни от най-харесваните и актуални български актьори като Михаил Билалов, Башар Рахал, Ники Илиев, Лилия Маравиля,  Бойко Кръстанов, Йоана Темелкова, Захари Бахаров, Филип Аврамов, Александър Сано, Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Деян Донков, Мариян Вълев и други. Зад тези филми и сериали стоят най-успешните режисьори, сценаристи и продуценти.

Най-желаните локации за снимки в Бургас са най-романтичните места в града - Морското казино, Моста, Часовника, Морската градина, остров Света Анастасия, районът около Морска гара и пристанището.

Снимки: Община Бургас