Диамантът - бижу, проклятие и власт

  • 17 февруари 2020, 18:30
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium d0b0d0bad180d0b8 d181

Отблясъците на някои скъпоценни камъни могат да се видят от километри. Тяхната рядка красота приковава погледите, а невероятната им история буди любопитството от векове. Ръцете на изкусни майстори са шлифовали редица от тези диаманти, за да могат да изпъкват върху короните, одеждите и скиптърите на императори, крале и благородници. Орлов, Кулинан и Кохинор са сред най-уникалните откривани някога скъпоценни камъни, с безценна стойност и идеална молекулна структура. Представяме ви част от най-известните, красиви и скъпи диаманти в света.

Екатерина Велика кръщава камъка Орлов на свой любим

Невероятният скъпоценен камък Орлов е хвърлял своите синьо-зелени отблясъци малко под върха на императорския скиптър на Екатерина II Велика. А днес диамантът се пази в Московския Кремъл, където е цялата съкровищница на руската корона. Всеки посетител има възможност с очите си да види безценното наследство от седем исторически скъпоценни камъни.

Историята на Орлов ни отвежда в Индия към края на XVII - началото на XVIII век, където е открит. Смята се, че е принадлежал на персийския владетел Надир Шах. „Не, господа, Орлов е великолепен“, възкликва великата руска императрица.

Екатерина нарича диаманта с името на своя бивш любим Григорий Орлов, което остава и до днес. Първоначално теглото му е оценено на 400 карата, но след обработка е намалено на около 190.

От гиганта Кулинан са направени 105 брилянта

Диамантът Кулинан е най-големият необработен диамант, откриван някога. Той е тежал 3026 карата с размери 100 x 65 x 50 мм. Красивият камък е бил намерен случайно през 1905 г. в Южна Африка от работници по време на изкопни работи, търсейки вода. Така докато туземците копаели кладенец, се натъкнали на неочакваното богатство.

Диамантът бил наречен Кулинан по името на собственика на мината. По-късно този безценен камък става притежание на английския крал Едуард VII за рождения му ден. Само след година камъкът се озовал в ръцете на най-добрия бижутер в Европа Йозеф Аскер.

След няколко удара с длетото диамантът се разпаднал на 9 големи камъка и 100 по-малки. Шлифоването пък отнело 2 години на майстора. Така след дългогодишна работа от Кулинан са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата.

Хоуп - най-скъпият малък предмет в света носи нещастие

Според легендата впечатляващият тъмносин диамант, носещ името Хоуп (превод от англ. „Надежда“), е третото око в статуята на Кали - индийската богиня на смъртта и разрушението. Мнозина вярват, че елмазът носи нещастие заради множеството фатални случаи и трагедии със собствениците му. Мълвата за проклятието тръгва след пренасянето му от Индия в Европа през XVII век. Френският търговец и пътешественик Жан-Баптист Таверние го донася на Стария континент и го продава на крал Луи XIV. Кралят Слънце заповядва красивото украшение да бъде шлифовано и по този начин теглото му намалява от 112 до 67 карата.

Диамантът бил прикрепен към облеклото за официални церемонии, което носел европейският монарх. Веднъж по време на танци обаче, Луи XIV наранява крака си, получава гангрена и умира. Последният собственик на камъка го дарява на Смитсоновия институт във Вашингтон, където зад 7,5-сантиметрова блиндирана стъклена витрина може да бъде видян и сега. В момента бляскавият диамант тежи 9,1 грама и често е определян като най-скъпия малък предмет в света и оценяват стойността му на 200 млн. щатски долара.

Повече от 100 години Кохинор краси британската корона

В древността индийците смятали, че срещу диаманта Кохинор може да се купи толкова ориз, че да се нахрани до насита цялото човечество за ден и половина. Самият камък има над двехилядигодишна история. Открит е от роб в Индия още през 56 г. пр.н.е. Във времето няколко пъти сменя мястото си – в Персия, Афганистан, Англия. Когато персийският шах Надер вижда скъпоценния камък, възкликва: „Кох-и-нур!“ (в превод „Планина от светлина!“).

Така елмазът получил названието си. Според една от легендите веднага щом бил направен опит диамантът да бъде разрязан на части – той сменил цвета си и от бледожълт се превърнал в черен. От страх бижутерът се самоубил, а на сутринта намерили камъка, който възвърнал отново цвета си. Любопитен е фактът, че това е единственият диамант в света, който никога не е продаван за пари, макар да е минавал през ръцете на мнозина владетели. През 1853 г. Кохинор за първи път украсява короната на кралица Виктория. Вече повече от 100 години той е върху британския символ на властта, като днес може да бъде видян върху този на кралица Елизабет.

Снимки: Уикипедия