01
Брой

Брой 59, септември 2020

Обратно Новина Предишна

Древнотракийски кораб ще вози туристи в язовир „Копринка“

  • 15 септември 2020, 11:59
  • Автор Джейн Димитрова
  • МАРШРУТИ

Medium 6

Реплика на тракийски боен кораб вече се намира във водите на яз. „Копринка“ край Казанлък и ще се превърне в атракция за туристите. С корабите „птицеглав“ траките са участвали в битката на морските народи в делтата на река Нил срещу Рамзес Трети, който управлявал Древен Египет.

Ръководител на проекта, който струва около 12 000 евро, е Атанас Димитров. Корабът е изработен по поръчка на Община Казанлък и бе показан официално за първи път след построяването му на 20 август. Дълъг е 20 метра, широк - 4 метра, с водоизместимост 80 тона. Направен е от над 300 елемента. Всичко е изработвано на ръка, без използването на машини. Целият корпус на кораба е изграден по древна технология от преди 3200 г. В корпуса, обшивката и във всички необходими елементи, включени в изграждането му, няма абсолютно никакъв метал.

Положен е естествен коноп между процепите на дървесината, което прави обшивката на корпуса на кораба стабилна. Конопът се полага по много специфичен начин, което осигурява сигурно и безопасно плаване, без да навлиза вода в съда.

В осъществяването на проекта се включват курсанти от четвърти курс на Висшето военноморско училище във Варна под ръководството на капитан III ранг Тодор Коритаров. Така младежите получават уникалния шанс да се запознаят с древните технологии при корабостроенето.

Птицеглавият кораб в Копринка е единствен по рода си в света, защото самата изработка е направена по всички правила на морската експериментална археология.

Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор, Египет, където са били положени в древността тленните останки на фараона Рамзес III.

Характерното за корабите на траките било това, че те били пригодени да плават по реките и от тях да влизат успешно в големите морски басейни, благодарение на много тежкия си кил. За да са маневрени и да могат да плават и напред, и назад, те са строени симетрични - носът и кърмата са еднакви. Така съдът може да обърне посоката си на 180 градуса само ако гребецът се обърне на пейката си.

При бъдещи демонстрации в самия кораб ще има съдове за храна, която ще бъде същата като на траките. Ще има специален екипаж, който ще задвижва с гребла и обслужва плавателния съд.

Работата по кораба все още продължава, по стара технология дървото в него трябва да се накисне през следващите месеци, след което се очаква и първият му плавателен курс.

Предвижда се корабът да стига и до мястото, където в древността се е намирал тракийският град Севтополис - столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр.