„Дядовата ръкавичка“ оживява в Златица

  • 15 септември 2020, 11:11
  • Автор Джейн Димитрова
  • ТУРИЗЪМ

Medium 12%d0%90

„Тръгнал дядо за Златица,

изгубил си ръкавица.

Там играла на поляна

малка мишчица Гризана“.

Има характерни неща за град Златица, които във времето не са били показвани, но регионът се гордее с тях. Приказката на Елин Пелин „Дядовата ръкавичка” се очаква да оживее в града през следващата година. Сърцевината ще бъде зелената площ в градинката „Пещерата”. Там, както и на източния и западния вход на града, ще бъдат поставени месингови скулптури на героите. Ще има и голяма книга с текста на произведението. На сцената на амфитеатър ще се организират различни прояви, които да забавляват децата.

Целта на проекта е да превърне Златица в уникална туристическа дестинация. Ще се организират и малки производства по направата на рекламни материали, ръкавички, детски артикули. Идеята е подадена от ръководството на „Аурубис”, а общината, начело с кмета Стоян Генов, я приема, и вече вървят към реализация. Основен ангажимент е поет и от почетния консул на Германия Мариана Чолакова.

Когато посещавате Златица, си отделете време, за да видите всичко, съветва кметът Стоян Генов. Това е неговият първи мандат. Той вярва в потенциала на общината и иска да разгърне нейната мощ. Според него Елин Пелин, който е живял в Златица, се е впечатлил от нея и я е пресъздал в приказката. Туристическият информационен център ще бъде като гара разпределителна за гостите на региона.

Златица има хилядолетна история. Още от римско време градът е свързан със златото. Златица е на кръстопът – през нея минава най-късият път между Северна и Южна България, на изток е морето, а на запад – София.

Според местните Златица е била едно от седемте предложения за столица на България след Освобождението заради стратегическото си място и заради административното турско управление по онова време. Регионът преплита уникална история, красива природа и бунтовнически дух. Общината е планувала да сложи информационни табели от двете страни на Златица, които да разкриват на пътуващите какво могат да разгледат в региона.

Златишкият метох

Златишкият метох е емблематична сграда, в която Васил Левски на рождения си ден създава революционен комитет. В момента метохът е музей. Възстановен е с помощта на „Аурубис” през 2019 г. Има автентични стаи от възрождението, скривалище и килийно училище, както и музейни експонати.

В Балкана над града се е провела великата битка между четите на Панайот Хитов и Филип Тотю със знаменосец Васил Левски и турския аскер. Битката е спечелена от двете чети. От нея са събрани куршуми, наргиле, пръстен и други артефакти. Днес те са изложени в метоха. През XVIII век там пребивава и авторът на „История Славянобългарска” Паисий Хилендарски.

От отсрещната страна на улицата е църквата „Свети Георги”, съградена през 1859 г.

Конакът

Златица е била голям областен център по време на турското робство. Там е била областната управа – конакът. Днес сградата е почти срутена. Била е голяма българска къща от копривщенски тип, която през годините не е възстановявана. Кметът се опитва да привлече средства, за да се съгради наново и да я превърне в музей, какъвто в града няма.

Къщата на Елин Пелин

Друго подходящо място за излагане на исторически колеции е Бояновата къща, в която Елин Пелин е живял и учил. Тя обаче е частна собственост и в момента работи като ресторант. Има уникална архитектура и баралеф на писателя. Съхранена е в автентичния си вид. През годините е била болница и кметство.

Манастирът "Свети Спас"

Според легендата това е била последната крепост в региона. Войводата Спас е водил местните хора. Турците не са намирали начин да превземат Златица и прибегнали до хитрост. Дълго време държали един кон без вода, след това го пускат да търси извор. С краката си животното изравя стар римски водопровод, по който укреплението се е снабдявало с вода. Днес тази местност носи името Адбунар. В полите на Стара планина се намира манастирът „Възнесение Господне“, известен още като „Свети Спас“. В двора на манастира извира лечебна вода. Изворът е известен като „Спасово кладенче“. Всяка година на Възнесение Господне се провежда света литургия, на която се стичат хора от цялото Средногорие. По-рано орехова алея е свързвала града с манастира. Кметът отново иска да засади дървета и да върне духа на времето.

Мостът и монетното съкровище

В южната част на пътя Златица-Панагюрище има два моста, които са от турско време. Единият от тях е построен по поръка на турска кадъна, след като мъжът й се е върнал жив от поредната война.

Когато турците са тръгвали да бягат от Златица, прогонени от руските освободители, извадили няколко камъка от този мост и скрили монетно съкровище. Повече от 100 години по-късно дошли техни потомци с карта и успели да го намерят. Според местните обаче не са могли да го изнесат.

Този мост обаче е тръгнал сериозно да се руши. Сега се набират средства по възстановяването му. Ако не се направи до няколко години, ще се срути.

Проходът Кашана

От Златица до Етрополе са 27 км, а до Панагюрище - 37. Преди няколко месеца със съдействието на средногорските общини, „Аурубис” и други големи предприятия в региона е подадено към АПИ искане, с което подкрепят инициатива на държавата за направата на прохода Кашана, затворен от години. То е одобрено и има организирана обществена поръчка.

Преди няколко години е изграден и рехабилитиран пътят от златишката страна – до върха от Златица, остава да се направи от другата страна. Сега тези средства са осигурени. Готовият път ще благоприятства пътуванията.

Многомилионният проект на региона

Общините в Средногорието - Мирково, Копривщица, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп, Антон, са обединени от многомилионен европейски проект за „Изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на община Златица за общините Златица, Антон, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч“, с която ще се намали депонирането на твърдия отпадък. Този проект отваря възможност и за 27 нови работни места. Разположен е в местността Бакаджик, която се превръща в енергийната зона на Златица, от която тръгват множество енергийни връзки в цялото Средногорие.

Тук е разположена електроразпределителна постстанция, от където тръгват жиците за ток в цялото Средногорие и за предприятията. До нея има малко параклисче – „Света Петка”.

Преди години сред младите хора на Златица и Пирдоп имало висока смъртност. Баба Ванга насочила местните към този храм, който бил разрушен и трябвало да се съгради отново, за да се прекъсне проклятието.

Предстои да се реализира и проект на „Аурубис” за газоснабдяване със средства от Европейската банка. Върху рекултивираното бивше депо за отпадък, известно като „Синята лагуна“ по съвместен проект между „Аурубис“ и „ЧЕЗ България“ ще бъдат поставени 20 000 фотоволтаични панела.

Планира се да се използва и парата от дейността на предприятието върху 300 дка оранжерии. От 1 декар могат да се произведат 80 тона краставици.

Предприятията в региона подкрепят общината за много проекти. Те дават възможност и за работа на младите хора, веднага след като завършат училище. Въведено е дуално обучение. В момента общинското ръководство реализира Европейски проект за рехабилитация и асфалтиране на централната улица в града. Основният проблем на Златица е свързан с водопроводната и канализационната мрежа. Налягането на водата е ниско, а авариите по улиците са всекидневни. Необходими са 30-40 милиона лева, за да се реши този проблем. Тези средства обаче ги няма.

Селата с нови здравни центрове

Петрич, Църквище и Карлиево са три китни благоустроени български села, неразделна част от община Златица, с голяма историческа стойност и съхранен дух. В трите села има новооткрити здравни центрове по инициатива на кмета Стоян Генов и в партньорство с „Аурубис”, в които прегледите и консумативите за първа помощ са абсолютно безплатни.

В селата Църквище и Карлиево има новопостроени пенсионерски клубове, финансирани по партньорската програма между община Златица и „Аурубис“. В Карлиево живеят около 200 души. Фелдшерката Мария Ненова Николова е направила над 330 прегледа за по-малко от два месеца. В Петрич жителите са повече от 100, а в Църквище около 300.

На изхода на Карлиево се намира храмът „Свети Евстатий”. В центъра на селото се намира красива сграда на кметството, библиотеката и читалището, ремонтирана със средства на „Геотехмин“ ООД. За децата има просторна детска площадка.

Кметството в Църквище се намира в читалището, в което има и много уютна библиотека. Близо до него е Младежкият дом за екстремни спортове, от който тръгват велопоходи. Има направени и детски площадки със средства по партньорската програма с местни предприятия. Всяка година предприятието дарява по 15 хил. лева за трите села. Специална фирма почиства селото. В него се намира и един от малкото храмове в страната, носещ името на „Света Екатерина“.

Петрич – перлата на Средногорието

Край с. Петрич е единствената спечелена битка по време на Априлското въстание - от хвърковатата чета на Георги Бенковски. По време на въстанието са убити 172-ма души, сред които деца и възрастни. Селото е осеяно с паметници. Има костница на руски войници. В землището на с. Петрич са убити и двама руски генерали.

По време на въстанието турците унищожават до основи 305 от 332 къщи в селото, както и училището, и църквата.

Храмът „Свети Георги“ е вдигнат отново, като са използвали въглените от изгорялата постройка и са вложени в новото му изграждане.

Днес в центъра на селото има стенопис, който представя исторически сцени.

Река Тополница минава през Петрич и пред госта се открива живописна гледка. На юг извисява снага красивият връх Вран камък. В селото Бенковски създава един от революционните комитети. Васил Левски също е пребивавал в селото.

Лейди Емили Станфорд е изградила болница за пострадалото от погрома население. По-късно, когато продават сградата, с парите от нея правят училище, което носи нейното име. Днес там се намира кметството и уникална галерия с картини, посветени на Априлското въстание.