Градчета като колоритна пощенска картичка

  • 15 септември 2020, 11:53
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium 22 %d0%a5%d0%b0%d0%bb%d1%89%d0%b0%d1%82

За много от нас идеята да избягаш от големия град и да се отдадеш на спокойствието, тишината и красивата природа в малко китно градче или селце става все по-примамлива. Пандемията от коронавируса накара хиляди хора да започнат да търсят къщи, семейни вили и малки хотели както за уикенд почивка, така и за по-дълга ваканция. А защо не и за постоянно живеене извън динамиката и стреса на мегаполиса? Невероятни замъци, вековни църкви и интересни истории крият някои от малките населени места в Италия, Норвегия и Австрия. В следващите редове ще обиколим четири от най-очарователните провинциални градчета на Стария континент.

600-годишни къщички и уникален стъклопис в Байбъри

Какво е първото нещо, което ще видите, ако разгърнете един британски паспорт? Погледа приковава красивата илюстрация на каменна вила в едно от най-очарователните селца във Великобритания – селцето Байбъри. Характерни за това място са автентичните 600-годишни къщички, които са част от естествения декор в лентите "Дневникът на Бриджит Джоунс" и "Стардъст". Задължително трябва да се види и църквата "Света Мария". В нея се намира уникален стъклопис, който някога е бил нарисуван на специална пощенска марка от Кралската поща в Англия. Други интересни обекти са бившата мелница Арлингтън, фермата за пъстърва, колибата Бейкхаус, лебедовият хотел. Любопитен е фактът, че тук се намира най-старият клуб за конен спорт в света.

Рибарски колиби и Северно сияние в Рейн

Симпатични червено-бели рибарски къщички, сгушени върху скалите, невероятно красивият фиорд и магичните залези не оставят никой посетител на Рейн равнодушен. Норвежкото градче възниква през XII век, когато далновиден крал разпорежда тук да се построят първите рибарски колиби –"рорбуер". Днес населението му е само около 300 човека, а част от тези колиби се отдават под наем на туристи, други все още се обитават от рибари. Рейн е идеалното място за запалените планинари или просто за тези, които искат да видят с очите си уникалното Северно сияние.

„Перлата на Австрия“ Халщат има копие в Китай

Сред местните Халщат е известен като "перлата на Австрия". Невероятна архитектура, заобиколена от величествена природа, прави мястото едно от най-красивите малки градчета в Европа. Също така се смята, че това е едно от най-старите обитавани населени места на Стария континент (първите останки датират от около 5 000 г. пр. Хр.). Разположен е на брега на едноименното езеро в историческия район Залцкамергут под заснежените Алпи. В Халщат се намира първата солна мина в света, образувала се още преди около 250 хил. години. В сърцето на града се издига часовникова кула и църквата "Св. Михаил", която пази интересна история. В подземието Ӝ се намира т.нар. "Къщата на костите" с над 600 черепа. Някога, когато гробището се препълвало, то се изравяло, а останките били почиствани, избелвани, изрисувани и поставяни в Къщата. Последният жител, положен там, е починал през 1995 г.

Красотата на Халщат е толкова впечатляваща, че цяла нация си е направила негово копие. В китайската провинция Гуандун е построено същото селце, което носи името Хуиджо.

Портофино е любимо място на световни звезди

Един земен рай със спиращи дъха гледки, далеч от забързаното ежедневие с типичния италиански чар – всичко това представлява красивото градче Портофино, обливано от вълните на Средиземно море. Многоцветни къщи са накацали по склоновете на хълмовете, а чисти плажове примамват всеки летовник. „Пристанище на делфини“ (в превод от латински) е любимо място за почивка на холивудски звезди, поп икони, модели. Сред тях са звездната двойка Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър. За обикновения турист градчето също е привлекателно със своите забележителности като замъка Браун, откъдето се открива невероятна гледка към целия залив. Тук се намират и две църкви - „Св. Мартин“ и „Св. Георги“, както и свещеният параклис „Св.Мария Асунта“. Сред най-големите атракции е статуята на Христос, потопена на 17 метра под водата. Тя е поставена там през 1954 г., за да закриля рибарите и водолазите.