01
Брой

Брой 58, август 2020

Обратно Новина Предишна

Храна за тялото и душата в Гигинския манастир

  • 10 август 2020, 11:16
  • Автор Нина Александрова
  • МАРШРУТИ

Medium 24 %d0%93%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80 1

Гигинският манастир „Св. св. Козма и Дамян“, известен и като Черногорски манастир, датира още от XI-XII век. Притежавал е много имоти от времето на българските царе, а нивите му са се обработвали от наети работници, живеещи в съседните села. След 1944 г. манастирът е превърнат в концлагер, а по-късно в пионерски лагер. Накрая, въпреки наличието на седем стопански сгради, той е превърнат в обор, а в килиите на монасите се отглеждали кози, овце и зайци за поминък.

От 2007 г. започва възстановяване на манастира, а днес той е постоянно действащо мъжко братство. До Гигинския манастир може да се стигне по нов асфалтов път за около час от София. Това, което прави впечатление при влизане в светата обител, са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти.

Манастирът е чудесна дестинация за бягство от София за ден. Тук монасите отглеждат във фермата биволи, овце, прасета и пчели за препитание. Домашни продукти като мед, сирене, сладка, кисело мляко, вино и други могат да бъдат закупени от магазинчето в храма.

Преспиването в храма е безплатно

В манастирските сгради има помещения за настаняване. Преспиването там е безплатно, просто трябва да се обадите предварително кога ще нощувате.

Манастирът също така приема безвъзмездно и деца от неделни училища за по няколко дни през лятото. Така малчуганите имат възможност да станат част от манастирския живот като участват в богослужението, учат как се бият камбаните и се готвят за свето причастие. Освен в храма, децата се включват успешно и в трапезарията. Те подреждат сами масата и помагат на готвачите. Любезните домакини пък им показват как млякото и медът достигат до трапезата. Всеки малчуган може да надникне в пчелния кошер и да опита истинско биволско мляко от стопанството на манастира.

Пред манастира има и малко и приятно бистро. Ако си носите храна, до бистрото има пейки с масички.

Мястото около Гигинския манастир е също много приятно – той е сгушен сред диплите на планината Черна гора, или Църна гора, според местните, откъдето и името му – Черногорски или Църногорски. Над манастира се издига един от най-високите върхове на Черна гора – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

Възстановен е от брокер от Уолстрийт

Благодарение на предприемчивостта на йеромонах Никанор, една интересна със своя предишен светски живот личност, към манастира се насочват много, различни по своя вид дарения, с част от които е извършена реконструкция на изоставените и полуразрушени манастирски сгради. Христо Мишков, вече брат Никанор, има успешна кариера на Уолстрийт, но въпреки това решава да се върне в родината си и да стане монах. Той обръща гръб на лъскавия си живот, за да облече расо, сякаш предусещайки колапса на световната финансова система преди години.

Наред с другите му приноси за подобряване условията на живот в манастира, както и усилията, положени за възстановяване на манастирските имоти, електрификация на манастира и ремонт на пътя, водещ към самия манастир, неговите широки познания върху съвременните технологии допринасят за осъвременяване на манастирската общност откъм информационни и комуникационни услуги като интернет, телевизия и мобилни комуникации.

Лековита вода цери 20 болести

Водата в манастира е известна с лечебните си свойства открай време. Благодарение на нея Гигинският манастир придоби слава на място, което е докоснато от Бога. Братята Козма и Дамян са изучили лечебните способности на билките и се смята, че са били чудотворни лечители, които са лекували слепота, куцота и всевъзможни рани по тялото.

Лековитата вода там помага на хора с намалено зрение да свалят до 2 диоптъра. Това разказват монаси от Гигинския манастир, където се намира чудотворното аязмо. Десетки вече са получили облекчение на болките си, след като са се измили с бликащата от него вода. Тя помага особено при проблеми с очите, твърдят миряните.