Камера помага на незрящите да четат

  • 15 септември 2020, 11:43
  • Автор Даниела Стоянова
  • ТЕХНОЛОГИИ

Medium img 9107

Шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ стана първата обществена библиотека в България, която чрез високотехнологичното устройство за изкуствено зрение дава възможност на хора със зрителни увреждания да четат текстове от книги, периодични издания и на компютър. Това става възможно, след като чрез защитен проект към Агенцията за хората с увреждания библиотеката вече разполага със смарт камерата OrCam MyEye 2.

Това е лека, мобилна камера, с размера на показалец, която се прикрепва към рамки на очила и чете вместо хора със зрителни увреждания. Камерата също така дава възможност да се разчитат менюта в ресторанти, знаци, етикети, да се разпознават лица, банкноти и други. Устройството запаметява до 200 предмета, 100 лица, баркодове.

Как да се работи с устройството в читалнята на библиотеката пред хора със слабо зрение разясни Явор Божинов, представител на израелската фирма, която разработва камерата.

„Устройството представлява миниатюрна камера, която с магнит се прикрепя към всякакви рамки за очила. Отпред има камера, която сканира, има две LED светлини, отзад има говорител. Устройството заснема това, което сте му дали да разчете – текст, банкноти, лица, цветове, казва ви точен час, дата и година и други, и до три секунди ви предава информацията“, обяснява той.

Да се ползват тези устройства е практика в библиотеките в целия свят. В България шуменската е първата. Устройството е подходящо за всички възрасти и всички нива на зрение. То е животопроменящо за хората със зрителни увреждания и им дава възможност до голяма степен да са независими, не само докато четат книги, но и в реалния живот, пояснява експертът.

Думите му потвърждава Мария Стефанова от Варна, която специално посети шуменската библиотека, за да сподели своите впечатления. „Имам устройството от ноември миналата година и наистина съм много доволна от него. Успявам да пазарувам сама в магазина. Като посоча към нещо, то ми чете кода на продукта, чете ми какво е. Познава парите. Наскоро като се качих в автобуса се оказа, че на тавана му пише на български и английски „Следваща спирка“, но за съжаление мисля, че не успях да запаметя надписа в устройството, защото постоянно се качваха и слизаха хора, което е като препятствие пред него. Но определено тази камера ми дава много възможности“, обясни Мария.

В шуменската библиотека вече има обособено работно място с компютър, където хората със зрителни увреждания ще могат да четат и работят с новата придобивка.

OrCam MyEye 2 се зарежда с USB, батерията издържа 90 минути, но както и при други устройства, зависи кои от функциите се използват – ако е само за четене, то ще работи по-дълго време без зареждане, но ако се използва за разпознаване на лица, при което се включват и светкавиците, ще е необходимо по-често зареждане. Зареждането на батерията става за максимум 30 минути.

OrCam MyEye 2 е устройство, което се усъвършенства постоянно и му се вграждат нови и нови функции. Засега то работи с три езика – английски, руски и български, като последният е най-малко разработен, а причина за това е, че най-малко се ползва в България.

Устройството е с цена в Европейския съюз от 4500 евро. В България го притежават около 30 човека. Явор Божинов обясни, че в част от страните в Европа това устройство се предоставя изцяло или частично с подкрепа на държавите, като в Скандинавските страни например се дава безплатно на нуждаещите се, в Германия държавата поема разходите по него на 50%, но в България то е само на свободния пазар, без помощ от държавата.

Росица Добрева, директор на РБ „Стилиян Чилингиров“: Грижим се за читателите

Библиотеките вече не са място само за четене и заемане на книги. Те са центрове, в които всеки може да получи достъп до всякаква информация, да използва не само печатни издания, но и да има възможност да влезе във виртуалното пространство. В този смисъл шуменската библиотека постоянно търси новото, за да може да го предложи на своите читатели, да направи достъпа и престоя в библиотеката по-приятен, по-интересен, по-възможен. Нашата библиотека разполага с много голям фонд от книги и печатни издания. Желанието ни е всички да имат равен доста до разнообразието от текстове и информация, която предлагаме. Така стигнахме до кандидатстването по този проект, защитихме го и вече е факт помощното устройство, което ще помага на хората със слабо зрение да четат в библиотеката. За жалост изкуственото око е само едно, но смятам, че ще бъде много полезно.

Директорът допълва, че шуменската библиотека има изградени подстъпи за хора с увреждания, но вътре средата не е изцяло достъпна за хора с различни проблеми и има нужда от подобрения и нововъведения.

Дигиталният фонд е достъпен и от вкъщи

РБ „Стилиян Чилингиров“ от години е сред първите библиотеки в България, която не се страхува да въвежда и използва нови технологии, с които да помага на читателите си да достигнат до книжните съкровища от фонда й.

Преди десетина години шуменската регионална библиотека започна дигитализиране на фонда си, а от 2016 г. дигитализираният фонд може да се ползва не само в мрежата на библиотеката, но и дистанционно. Продължава процесът на дигитализация – само през миналата година са сканирани 610 заглавия с 18 092 страници. Библиотеката поддържа няколко сайта. Освен официалния сайт, има краеведски сайтове, свързани с историята на Шумен, с културата, със забележителностите. В тези страници редовно се качват материали, а служителите на библиотеката постоянно издирват, публикуват нови и интересни информации. През 2019 г. РБ „Стилиян Чилингиров“ отчете ръст от 24% на заетите за дома книги, както и ръст на читателите. 182 650 са посещенията в библиотеката за миналата година, като освен в отделите, увеличение от близо 20 хиляди има и при избралите да използват сайтовете.