Момиче от село Рани лист е българската Грета Тумберг

  • 17 февруари 2020, 18:24
  • Автор Ирина Ангелова
  • МЛАДА ГВАРДИЯ

Medium %d0%95%d0%bc%d0%b1%d0%b8%d0%b5     %d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b8   2

Млади таланти от Кърджали и областта“ е новата инициатива на Арт движение Кръг. „Ежемесечно ще бъдат представяни по няколко нови имена, а целта е да се създаде още една мрежа от млади творци и иноватори от града и областта, които се подкрепят взаимно“, обясниха организаторите. Всяко представяне на младите таланти ще бъде съпроводено с писано интервю с автора или автоинтервю, което ще може да се прочете на някоя от стените в галерията. „Ще бъдат използвани също рисувани текстове, концепции за стрийт арт, дигитални карикатури, абстрактен експресионизъм с математика, скулптури от хартия и дърво, фотографски проекти“, обясни на първото представяне Радост Николаева от Кръг. Първата среща на публиката в Арт галерия Кръг през януари бе с три момичета. Сред тях и Ембие Мутлуер от съседното на Кърджали село  Рани лист. За нея казват, че е истинска нашенска Грета Тумберг. Ученичката

пише своите писма до света, чете за пожарите в Австралия

и смята, че има още какво да се направи и пита политиците преди срещата им в Швейцария „Как да спасим планетата?“.

Ембие е в 7 клас в училището в село Рани лист. Като всички тийнейджъри момичето често е в интернет. Всичко свързано с далечния  континент я интересува. Когато бушуваха пожарите в страната на кенгуруто, тя се буди  нощем, за да научи нови подробности  и пише своите писма – послания,  в които споделя: „Правителството на Австралия, доброволци от цял свят помагат с всички сили, но аз като едно дете мисля, че има още какво да се направи“. Тя призовава, като много нейни връстници, хората по света, политици, експерти, общественици, от които зависи опазването на природата, да се обединят около едно мнение в името на планетата Земя. Момичето от малкото родопско село иска всички те да си спомнят за обикновените служители от зоопарка в австралийския град Мого, които успяват сами да спасят 40 вида животни, като дори са

премествали носорози, жирафи, горили, 3 тигъра

и 6 лъва в собствените си домове!

„Малкият зоопарк успя да спаси всичките си животни чрез изключителната храброст на своя персонал. Способни ли са политиците да се обединят по същия начин в името на опазването на климата и живота на нашата планета?“, пита Ембие Мутлуер.

„Живея на село с родителите си, имам по-голяма сестра и брат в пети клас. Вкъщи

гледаме коте и

куче, имаме

градина с цветя

Виждам как дърветата цъфтят през май, а наесен са отрупани с плодове. Радваме се, когато щъркелите се връщат през пролетта, също когато се раждат агънца в кошарата. Това е моят свят от малка“, разказва седмокласничката. Тя и близките й страдат, когато кравата е болна и някоя овошка почне да съхне. 

Любовта към природата Ембие е наследила от родителите си, наблюдава всеки ден техните грижи за домашните животни, към посятото в градината. От баща си, който работи в горското, знае колко много труд се изисква, за да пораснат фиданките, да се опази гората от пожари.

Ембие и съучениците й знаят за шведското момиче Грета Тумберг и за  борбата й за чиста планета. Децата от Източните  Родопи също искат да живеят сред чиста природа и смятат, че опазването й зависи от всички хора. 14- годишната Ембие се възхищава от куража и активността на Грета, смята, че екологията и „зелената идея“ трябва да се превърнат в кауза на съвременните млади хора, защото бъдещето зависи от тях.

Село Рани лист е

близо до природните феномени

Каменната сватба

и  Каменните гъби

 Радват се, когато районът им се посещава от туристи от страната и чужбина, но и се натъжават, когато се натъкват на изхвърлени отпадъци, които загрозяват гледката.Затова винаги се включват в екоакции за почистване, залесяване и оформяне на цветни алеи най-вече в училищния двор, с който много се гордеят.

Мечтата на Ембие като порасне е да работи в аптека, затова заляга над  всички уроци, но най-вече по биология и химия, защото фармацията е сложна наука и трябва да знае много за растенията, за билките, за създаването на нови лекарства. Сега най–важното е да завърши успешно седми клас, защото й предстои да продължи да учи в Кърджали. Сред любимите й места е и  читалищната библиотека в селото. Решила е да потърси книги за Австралия, но и за Белия континент, където работят и български учени.

Снимки: Личен архив