Намаляваме документите за детска градина от 11 на 4

  • 16 март 2020, 19:17
  • Автор Антоанета Петева
  • ИНТЕРВЮ

Medium vladimir danailov deputy mayor 01  1

Учим се от най-добрите по света за дигитализацията, правим обучения срещу кибератаки. С технологични компании ще тестваме нови системи за града, казва зам.-кметът на София по дигитализация и инвестиции Владимир Данаилов.

- Г-н Данаилов, кога жителите и бизнесът в София ще могат да общуват само по електронен път с общината и да ползват изцяло електронни услуги?

- Жителите на София и в момента ползват доста електронни услуги. А заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус още повече засилихме вниманието на столичани да използват всички възможни онлайн платформи, така че да не им се налага да общуват пряко с администрацията. Мога да ви кажа, че гражданите контактуват с общината основно по три повода: за жалби и сигнали, за административни услуги и за плащане на данъци и такси. Знаете, че в момента сме в кампания по плащане на данъците. И по трите направления имаме опция за електронно общуване. Столичната община в настоящия момент предоставя 48 електронни услуги, общият брой като цяло е 200 административни услуги. Нашата задача ще бъде да прецизираме тези услуги, така че хората да общуват само през телефона си с общината. Дигитални канали има, целта ни е те да бъдат по-пълноценни и да обхващат цялото портфолио от услуги, които общината предоставя.

- Какво ще означава това на практика?

- Това означава, че още тази година ще пуснем още 15-30 услуги, така те ще  станат 60.

- От електронните услуги, които сега ще бъдат пуснати – какво ще могат да правят хората през телефоните или компютрите си?

- Хора със затруднено положение ще могат да си заявяват карта за паркиране или карта за градския транспорт. В момента трябва да ходят до гише, за да заявят стикера, а предстои да могат да го направят от компютъра вкъщи. Така искаме да помогнем на онези граждани да спестят време и усилия при получаването на услугата. Освен това сега, за да запишеш дете в детска градина, ти трябват между 7 и 11 удостоверения. Тази година правим ново свързване на няколко системи на Столична община с други национални системи, така че родителите ще трябва да предоставят само 4 удостоверения. Тоест 7 удостоверения изчезват, такива, които родителите трябва да искат от работодателя и от др. институции и след това да ги депозират в детската градина, за да запишат детето си. Това е реална стъпка за облекчаване на административната тежест на семействата, а и на всички, които са ангажирани в този процес.  Другата ни непосредствена задача е през следващата година да има електронно записване за първи клас, като се намали броят на изискваните документи.

Столична община е свързана със системите на НАП, на КАТ. Отдавна не е необходимо да се декларира покупката на автомобил през общинските данъчни служби.  Връзката с НАП дава възможност с ПИК да се платят данъците. Голямата цел е всичко, което в момента изисква ходене на гише, да може да се заяви през компютъра или телефона.

- От кои градове по света можем да черпим опит по отношение на електронното управление? Къде какви електронни услуги ползват жители, туристи, бизнесът?

- В момента наблюдаваме най-добрите световни практики в електронното управление, сътрудничим си с градовете лидери в този аспект. Дори стратегията за дигитална трансформация, по която работим от началото на 2018 г., е направена с градове ментори като Амстердам, Барселона, Хамбург, Ница. Вярваме, че с добре развитата индустрия за информационни и комуникационни технологии в София, това е добра предпоставка за развитие освен на традиционните индустрии в града, но и за развитие на електронното управление и много добри административни електронни услуги. Ще си сътрудничим и с Виена по дигитализацията. Така че, учим се от най-добрите.  Бихме искали да сме град-лидер на модерните технологии, които работят за гражданите.

- Какво предстои тази година и до края на мандата – и за гражданите, и за бизнеса?

- През тази година сме си поставили за цел да работим по 4 направления. Както ви казах, имаме 48 услуги и планираме да ги разширим. На второ място колкото по-добри ставаме в дигитализацията, толкова по-уязвими ще ставаме за кибератаки. Информационната сигурност ни е от основните приоритети. Столична община оперира с множество данни и от началото искаме да обезпечим сигурността. Трето основно направление е отварянето на данни. Какво означава това? Всеки автобус например, който се движи, във всеки момент генерира данни за маршрут, за разход на гориво, ако има сензори, може да каже каква е температурата в даден район на града, какво е замърсяването на въздуха и др. Нашата задача е да отваряме тези данни в реално време и да можем да ги споделим с бизнеса. А бизнесът на база на тези данни да създава различни приложения и системи, с които да се подобрява качеството на живот. Ние, адаптирайки тези системи, даваме качество на живот на гражданите. През тази година искаме да започнем да споделяме данни в реално време.  Бихме искали някои от иновативните софийски компании да направят няколко приложения, за да демонстрираме защо данните са важни. На четвърто място поставям внедряването на интелигентни градски решения. Важно е да се тества дадена система – как работи, какво спестява, какво качество на живот дава, колко по-малко енергия използваме в ежедневието си. Колкото повече тестови проекта извършим, толкова повече ще сме наясно колко интелигентни системи за градско управление можем да внедрим на втори етап. 

- Какви конкретни приложения очаквате да разработи бизнесът и да тествате тази година?

- Често една от основните посоки е мобилност. Знаете, че имаме sofiatraffic, където данните идват директно от автобусите и хората знаят с голяма точност кога ще дойде следващият автобус. Може човек да си направи маршрут как да стигне от точка А до тока Б. В София се развиват и компании от сферата на иновативните финансови технологии, има компании, които са много добри в креативните индустрии, имаме и много добре изявен биотехнологичен сектор. Компании от тези сфери, вярвам, че ще се включат в разработването на приложенията. Идеята е те да ги измислят, ние ще им дадем данните.

- Работата с IT сектора е сред приоритетите Ви – в каква посока искате да работите и какви реални стъпки за съвместни проекти са направени?

- София има много добре развит IT сектор, всички сме горди от това. Около 20% от местната икономика се генерира от технологичния сектор. София се превръща в развойна дестинация, в която се произвеждат продукти и решения с глобално приложение. Вече не сме евтина аутсорсинг дестинация. Градът  оперира градски транспорт, сметосъбиране, почистване, оперира може би над 70% от здравеопазването в града. Нашата задача и отговорност е да бъдем стимулатор за тези иновации, като работим по-пълноценно с местния бизнес и им дадем възможност в реална среда да приложи своето решение и да се установи дали това решение е добро. Така компаниите при добри решения могат да направят и световна иновация. Нашият фокус не е само технологичният сектор. Той е добра предпоставка и за останалите, по-традиционни индустрии. В България вече не се състезаваме на база ниска цена, а за продуктивност и качество. Това са новите фактори, с които градим своята конкурентност.

- Какви мобилни приложения за София могат да ползват жителите и гостите на града и как те ще се надграждат?

- В момента гражданите могат да използват sofiatraffic, airsofia, airthings. Планираме стартирането на Централизирана система за управлението на градове, която ще се свързва с всякакъв тип източници на данни и информация. Тя ще може да си комуникира и с транспорта, и със сметосъбирането, и с чистотата на въздуха. Така с информацията за целия град ще можем да градим политики. В София имаме около 450 кръстовища. Представете си да имаме информация в реално време за натовареността и трафика на тези 450 кръстовища, така че да можем да пренасочваме трафика, за да става придвижването по-лесно в града. Там ще интегрираме, за да се виждат и колите за споделено пътуване, и тротинетките, всички начини за транспорт. Постепенно ще добавяме и друг тип полезна информация – например денонощни аптеки, зарядните станции за електрически автомобили. 

- София привлича доста компании от IT и технологичния сектор. Колко чуждестранни компании от този бранш работят в града, колко програмисти изкарват прехраната си в тях? Как се развива този бранш – привлича ли София програмисти от други градове, или ги обучава тук, какво е съотношението мъже-жени, какви са средните заплати на програмисти?

- Тази индустрия дава много по-добро заплащане от другите. Например средната работна заплата в София е около 19 000 лева на година, а средната работна заплата в технологичния сектор е около 36 -38 000 лева. През последната година извън инвестициите на местни компании, които са се разширили, компании като Файненшъл Таймс откриха офис, групата на Световната банка откри Център за споделени услуги, Бош направи четвъртата си инвестиция в екип, който ще прави софтуер за автомобилната индустрия, други компании отварят още офиси в града. В България съотношение мъже – жени в технологичните сфери е почти 50:50. Тук сме водещи в света по жени в технологичната сфера. Очакваме десетки милиони инвестиции в този сектор. Вече не чакаме инвеститорите да намерят България и София, а ние ги каним. Промотираме София като град за инвестиции, за развой, за създаване на съвременни технологии. Така помагаме и на бизнеса да се развива по-добре.

- София ще е и един от първите 8 града, в които ще се намират първите европейски суперкомпютри. Как това ще се отрази на града?

- Това е една от най-големите инвестиции на ЕС в София. Този компютър ще може да извършва над 4 млрд. операции в секунда. Това е отговорът на Европа в технологичната конкуренция със САЩ и Китай. София ще е част от новата визия на Европа. Това ще помогне на бизнеса и науката да създават нови иновационни продукти.

- Как се вписва на този фон идеята 2 г. на ръководството на общинския съвет да се обучават чиновниците в Столична община как да качват PDF файлове?

- Нашата задача е постоянно да повишаваме компетенциите на нашите колеги, правим го и в момента. Когато сме в режим на внедряване на нови технологии, колегите трябва да бъдат запознати със съответните инструменти, програмни продукти и пр. Постоянно минават обучение. Сега през април подготвяме обучения по киберсигурност.  Това е много важно. Имахме в държавата два много неприятни инцидента, свързани с НАП. Нашата задача е да направим така, че Столичната община да бъде защитена от кибератаки.