Новият зелен минерален плаж на София

  • 10 август 2020, 10:51
  • Автор Мария Димитрова
  • ВАКАНЦИЯ

Medium 15d

София вече е горд притежател на първия по рода си аквапарк. Почти в идеалния център, на площ от повече от 6600 кв. м, комплекс „Възраждане“ привлича плажуващи от всички краища на града. От общо 6 басейна (5 открити и 1 закрит), 8 пързалки, външен бар, 300 шезлонга с чадъри, сауна, релакс зона, помещения за масажи, солна стая и др. може да се възползва всеки посетител.

Цели семейства с деца, двойки, приятели, младежи, от бебета до пенсионери се забавляват под горещото слънце край външните водни атракциони от края на юли.

„Това, което най-много привлича посетителите тук (освен скростните пързалки), е наличието на минерална вода. Тя е от извор „Баталова воденица“, в непосредствена близост до парка“, обяснява пред Kmeta.bg Савина Савова – кмет на район „Възраждане“. Тя уточнява, че освен басейните, които ще са захранени с минерална вода, на входа на парка са изградени и чешми, достъпни за всички хора, от които скоро ще тече лечебната течност. По думите ѝ до края на летния сезон се очаква хиляди хора да го посетят. „Капацитетът е до 500 човека, но в момента работим с до 250 заради пандемията с коронавируса“, посочва управителят Андрей Калмаков. За спокойствието на гражданите комплексът е въвел редица мерки - отстоянието от чадърите е минимум 5 метра, като под всеки от тях има до два шезлонга. Водата се поддържа с дадените показания на остатъчната хлор, предписана от РЗИ. Шезлонгите се дезинфекцират след смяната на всеки посетител. Съблекалните и всички плоскости, до които се докосва човек, се почистват на всеки час. На входа на рецепцията се проверява температурата на всеки един клиент и задължително се влиза с маска в закритите части на комплекса.

А за сигурността около и в самите басейни се грижат 11 спасителни поста, включително тези, които следят за реда и дисциплината на пързалките. „Всичко е спокойно, няма инциденти досега. Най-голямото предизвикателство в това да си спасител е винаги да си нащрек, както и да не изпадаш в паника. За да си спасител, трябва да имаш сърце. Без да се замислиш да помогнеш“, казва Иван - един от спасителите.

Под горещите слънчеви лъчи малки и големи имат възможност да се насладят на развлекателен, детски, хидромасажен, бебешки и основен детски басейн. Входът за възрастен е 18 лева за целия ден и включва всички видове атракциони, чадър, маса, шезлонги. След 15 ч. цената е 12 лева. За дете до 130 см височина се заплащат 9 лева и 6,50 лева за полуден. Най-малките гости – до 90 см, идват безплатно, но задължително придружени от възрастен.

„Има доста атракциони за децата. Харесва ми, че има зеленина, а не бетон. И хората не са сбити един до друг“, споделя впечатленията си Христина – плажуваща заедно с приятелка и децата си за първи път в аквапарка.

„Удобство е, че е в центъра на София. Хубаво е, че има по-малки пързалки за децата“, категоричен е друг посетител - Ивайло.

По думите на Радослава, която живее в квартала, откриването на аквапарка е много приятна изненада. „Има по нещо за всеки посетител и е много чисто“, отбелязва тя.

„Намерих си много нови приятели“, казва 5-годишната Райна, която е един от най-малките посетители на басейните.

На територията на София това е първият обществен аквапарк. По думите на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, постижението е благодарение на „Софийски имоти“ и Столичния общински съвет след години работа, свързана с подготовката на проекти, съдебни спорове и накрая – реализация. „Допреди няколко години тук беше индустриална зона, борси за строителни материали и др. Вече няма и спомен за това. Наличието на минерална вода в близост също допринесе за изграждането на аквапарка“, посочва Савова.

Дори в делничен ден и в средата на седмицата желаещите да плажуват тук са стотици. Въпреки извънредното положение хората не се притесняват да събират тен. „Сериозните мерки във връзка с коронавируса допринесоха за това гражданите да разберат какъв е начинът да се предпазват – чрез дистанция, дезинфекция и хигиена. Всички ги изпълняваме много стриктно. Хората свикват и продължават нормалния ритъм на живот, което важи както за посещението на аквапарка, така и по отношение на цялото ни ежедневие – пазаруване, разходки и др. Всички мерки, които район „Възраждане“ е въвел, дават спокойствие на гражданите“, завършва кметът Савина Савова.

 

Снимки: Красимир Свраков/Kmeta.bg