„Осинови кошер“: Спасяването на българските пчели

  • 10 август 2020, 11:01
  • Автор Джейн Димитрова
  • ИНОВАЦИИ

Medium 18 %d0%be%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8 %d0%ba%d0%be%d1%88%d0%b5%d1%80 3

Пчелите са едни от най-важните същества на планетата, като съществуването им е от ключово значение за всички останали видове, включително и за хората. Всеки ден те безкористно опрашват важни за нас растения - голяма част от плодовете и зеленчуците, ядките, билките, подправките, дори и фуража, с който храним селскостопанските животни. Неуморните работнички произвеждат и една от най-полезните суперхрани – меда.

За последните 15 г. обаче в световен мащаб близо 40% от пчелите са изчезнали, а всяка година българските пчелари понасят все по-големи загуби заради натравяния, липса на паша и ниски изкупни цени на меда.

На фона на тази статистика технологичната компания Pollenity иска да подпомогне увеличаването на пчелните популации и да запази баланса в природата. Така създава у нас платформата „Истински мед“.

Мисия

Платформата свързва българските пчелари и крайните клиенти, търсещи качествен мед. Целта е да създаде устойчив пчеларски сектор в България, като осигури честно заплащане за труда и усилията на пчеларите и същевременно предложи продукти с гарантиран произход.

Зад нея стои компанията Pollenity, която стартира на международния пазар през 2015 г. под името BeeSmartTechnologies. Компанията тогава разработва и пуска на пазара първия си продукт Beebot - вътрекошерно устройство, което следи микроклимата в кошера и предава данните към онлайн профил на пчеларя. Чрез тази технология пчеларите могат да получават данни от своите кошери от разстояние.

Всеки пчелар, присъстващ на платформата, използва сензорната технология Beebot. Чрез наблюдаването на измененията в температурата и влажността в кошера може да се засекат множество събития, свързани със здравето и силата на пчелното семейство. Beebot анализира и честотите, на които жужат пчелите, като по този начин се получава ценна информация за тях и се създава своеобразен речник между човека и пчелите.

Старт

В началото компанията стартира на американския пазар и все още това е една от най-големите й общности. В момента развива европейския и българския пазар. Малко след старта на платформата у нас е създадена и програмата „Осинови кошер“. Положителните резултати не закъсняват - в момента има над 700 подкрепени кошера и вследствие от това пчеларите в програмата успяват да удвоят броя кошери и да инвестират в иновации и модернизиране на техните стопанства.

Осиновявайки кошер, увеличавате семейството си с около 60 000 нови членове, подкрепяте пчеларя, който ще се грижи за вашите пчели, получавате меда, който са произвели, както и възможността да се запознаете с тях на живо, посещавайки пчелина, на който живеят. И над 360 милиона цветя са опрашени.

В момента активните пчелари по програмата са 17, като всеки месец се присъединяват и нови.

Хоби, любов и енергия

„Моят баща гледаше пчелите като свои деца. Именно той ме научи как да ги гледам и да ги обичам. Аз бях млад и нахъсан и просто не можех да спра да се въртя около него. Той толкова много ги обичаше, че когато не бяха добре, и той се поболяваше. Имаше лоши години и останахме до 1 кош, но днес с две ръце, с много труд и усилие достигнах до 170“, споделя Цветан Иванов, който е трето поколение пчелар и отглежда пчелите си в родния си двор в Петърч.

„Споделената любов към тези трудолюбиви насекоми ме зарежда с много енергия въпреки физическата работа и грижите. Пчелите и работата с тях са моето хоби, което се превърна и в моя сбъдната мечта“, казва Георги Георгиев, който е пчелар от повече от 17 години.

Как да се включите?

Технологията помага на начинаещите пчелари, защото им позволява да изучават поведението на пчелите и да работят с реални данни, а не на усет. Един млад пчелар с добри технологични познания може да напредне много бързо, използвайки система за дистанционен мониторинг.

„Първа и основна цел за нас е да запазим пчелите, или по-точно пчеларите на България. Подкрепяйки някого, осиновителите му дават сигурност, която не съществува на сегашния пазар на мед. По този начин пчеларят може да вложи времето, усилията и парите си в отглеждането и запазването на своите кошери. Това, което наблюдаваме, е, че самите пчелари, понеже много обичат своите пчели, целят увеличаването им благодарение на програмата „Осинови кошер“. Една негативна статистика на ЕК показва, че 1/3 от българските пчелари ще се откажат до 2022 г., което ще означава и намаляване на 1/3 от пчелите в страната. Искаме да променим тази тенденция“, казват от екипа зад платформата.

Кутията, в която медът достига до желаещите да го похапнат, е направена от рециклирани материали и е 100% рециклируема. Нещо повече – чрез нея се разнообразява и менюто на пчелите около нас. В капака на кутията има семенца от медоносни растения. След като се намокри добре, може да се смачка на топка и да се засади на открито. Картонът осигурява плодородна среда за покълването на семенцата, от които ще поникнат красиви цветя – източник на вкусен нектар за пчеличките.