Пийте вода и яжте мазни храни срещу махмурлук

  • 17 февруари 2020, 18:27
  • Автор Нина Александрова
  • ЗДРАВЕ

Medium bar 918541 1920

Февруари е месецът, в който официално се почита виното. Нерядко обаче обърнатите питиета идват в повече на празнуващите. Срещу досадния махмурлук експерти препоръчват няколко бързи и лесни средства за справяне с последиците от прекаляването с алкохол. Състоянието, известно като махмурлук, е резултат от обезводняване, причинено от прекомерна употреба на алкохол. Как най-бързо и лесно да се справим с последиците от обръщането на повече чашки, без да ни се налага да посягаме към аспирина?

На първо място са течностите. За успешно справяне с махмурлука е изключително важно да се приемат повече от тях, по възможност съдържащи електролити - минерална вода, кокосова вода, спортни еликсири. Сънят също е едно от най-добрите възстановителни средства. Докато човек спи, органите му получават възможността да „отдъхнат“ и да се възстановят. При махмурлук черният дроб се труди здраво, за да разгради алкохола, а сънят подпомага естественото му изцеление. Много хора не знаят, но джинджифилът е отлично средство срещу съпътстващите махмурлука гадене и повръщане. За целта експертите препоръчват чай с парченце пресен джинджифил, който е направо чудотворен за подобни състояния.

Изпотяването чрез тренировка или гореща вана пък помага на лимфната система да се освободи от токсините в тялото. Бъдете внимателни със сауната обаче, тъй като прекомерното потене може да ви обезводни още повече и да понижи кръвното налягане. Ако сте решили да обърнете някое и друго питие, е оправдано преди това да си „подложите“ с мазна пица или пържени картофи. Крайно нежелателно е пиенето на празен стомах. Допълнителните мазнини в червата помагат да се забави усвояването на алкохола. Фруктозата също съдейства да се ускори метаболизмът на алкохола. За да си я набавите, хапвайте плодове, препоръчват специалистите.

Малко хора знаят, че колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук, въпреки че не е ясно защо. Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви много повече от джина и водката. Ако приемете мазнини преди да започнете да пиете, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха. Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин, преди да започнат да пият алкохол. Същото важи и за картофеното пюре: според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук. Тук важна е мазнината в маслото, което се поема заедно с картофите, за да не се напием много бързо.

Специалистите обясняват, че с възрастта организмът губи способността си да обработва алкохол. На млади години черният дроб по-лесно разгражда спиртните напитки, като ги превръща в ацеталдехид. След това специален ензим го разгражда на ацетат, който се превръща в крайна сметка на въглероден двуокис и вода. По този начин нашето тяло буквално „отмива“ алкохола от организма ни. Но с напредването на възрастта нивото на нужните ензими спада, така че ацеталдехидът се задържа за по-дълго време в нашия организъм. А това е проблем, защото това вещество е токсично. Колкото по-дълго се задържа, толкова по-силно е главоболието, гаденето и по-изстрадан е махмурлукът. Като прибавим и това, че с възрастта нашето тяло губи от водното си съдържание, картината става доста сложна. Това означава, че алкохолът се задържа в по-концентриран и неразтворен вид и засилва страничните си ефекти.

Добрите купони традиционно завършват с така наречения и не безизвестен „пиянски глад“. Какво ядат, за да се справят с това състояние хората по света? След алкохолен запой американците ядат пица. В Китай залагат на шишчетата с месо, а в Канада - на пържените картофи. В Мексико ядат традиционния такос с месо, който можете да срещнете в кухнята на цяла Латинска Америка. В Бразилия похапват акараже, приготвено от обелен черноок боб, направен на топка и след това изпържен в палмово масло. Ирландците смачкват варени картофи, нарязват в тях стар и пресен лук и заливат с разтопено масло. В Турция най-популярната „drunk food“ е дюнерът. Италианците си падат по запечени хлебчета с месо, пържен лук и рукола. В Иран обичайно се приготвя персийска пица, за която е характерно, че не се използва никакъв сос за тестото. Японците след пиене си поръчват супа „Рамен“, кръстена на специалния вид фиде - рамен. Тя е със зеленчуци, различни подправки и сурово яйце. Германците пък залагат на наденички с кетчуп и пържени картофи с майонеза, поръсени задължително с къри. Българинът залага на шкембе чорбата, разбира се.

Все пак трябва да се внимава с количествата алкохол, които приемаме. Гаденето, главоболието и слабостта в мускулите при махмурлука могат значително да повлияят върху когнитивните способности в ежедневието. Последствията от бурните алкохолни запои са свързани не само с липса на пари и със срам, но и с вреди за организма.Обезводняването, гаденето, загубата на паметта, главоболието и слабостта в мускулите оказват силно влияние върху функционирането на мозъка и психичното състояние.Изследването на химичния състав на мозъка и сканирането му показали, че при честа употреба на алкохол загубата на паметта преминава от краткотрайна към дългосрочна. Нарушават се кръвоснабдяването и функционирането на кръвоносната система.

Освен това у любителите на чашката били идентифицирани забавени двигателни реакции, липса на нормална координация и нарушено психично състояние, което довело до чести безпричинни изблици на агресия. Учените предупреждават, че при честа употреба на алкохол се увеличава и рискът от болестта на Алцхаймер. Любителите на чашката два пъти по-често са засегнати от коварната болест. Но все пак, като всяко нещо, ако употребявате чашките умерено, те няма да навредят.

Снимки: pixabay