Ръка да пипне… Символите на късмета в Европа

  • 16 март 2020, 19:25
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%b6%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0

Да се докоснем, буквално, до уникални фонтани, статуи и дори гробница, за да ни донесат късмет и благополучие в живота. С тази убеденост безброй пътешественици пристигат от края на света във Верона, Флоренция или Париж..., където според прочути легенди някои от най-големите забележителности в тези градове носят щастие. Повечето от тези толкова емблематични, мистериозни и красиви дестинации са събрани на Стария континент. Представяме ви част от най-известните и посещавани местни символи на късмета в Европа.

Глиганът Порчелино носи богатство

Няма жител на Флоренция и турист в града, който да не знае или да не е чувал за прочутия бронзов глиган на централния пазар, близо до площад „Синьория“. Флорентинци ласкаво го наричат Порчелино, но той добива популярност от приказката на Андерсен „Бронзовият глиган“. Зурлата му отдавна е протрита, защото според вярванията, ако я погалите, ще забогатеете или ще се завърнете отново на това място. Ако пък поставите монета между зъбите на животното и си намислите желание и тя падне в решетките отдолу – то ще се сбъдне. Това обаче не е оригиналната статуя, а копие, направено от бароковия майстор Пиетро Така. Автентичната мраморна фигура е открита в Рим и донесена от Медичите през XVI век. Днес тя се пази в галерия „Уфици“.

Шекспировата Жулиета във Верона сбъдва желанията

Шекспировата Жулиета във Верона си е заслужила славата, освен като трагична героиня, така и като символ на сполуката. По-конкретно - бронзовата й фигура на „Виа Капело“ 23, където се намира къщата на любимата на Ромео. Дясната гърда на фигурата на Нерео Константини е изтъркана от докосванията на туристите, които оставят бележки с желанията си по стените на дома.

Самата къща се помещава в богата резиденция от XIV век. Сред най-интересните експонати в малкия музей на влюбените са костюмите на двойката и леглото от  златната лента на Франко Дзефирели.

Карловият мост в Прага превръща мечтите в реалност

Желанията се сбъдват на Карловия мост в Прага. „Магическото“ съоръжение над река Вълтава изпълнява мечтите от далечната 1357 г. За целта трябва да докоснете най-стария монумент - този на свети Ян Непомуцки, а с другата да погалите кученцето на барелефа. Именно на този мост светецът намира смъртта си, когато през 1393 г. е хвърлен от него и се превръща в мъченик.

Според друга легенда желанията се сбъдват, ако сложите ръката си върху архиепископския кръст, сочейки към една от звездите, или пък поставите лявата си ръка върху кръста на мраморната плоча, но така че пръстите ви да докосват всяка от петте звезди и да гледате водата. А ако сте влюбени, целунете се на моста и си намислете желание.

Любовни вълни в залива на Афродита за вечно семейно щастие

Има едно вълшебно място, което обрича влюбените на вечно щастие. От морската пяна в залива в Кипър се ражда богинята на любовта Афродита. Бъдещи младоженци пристигат от цял свят, за да се изкъпят по време на залез в „любовните“ вълни и си пожелават неугасваща и силна любов. После закачат на близко дърво някакво украшение, за да се сбъдне наричането.

Фортуна зад всеки при Малката принцеса и Кумил

На парапетите край трамвайните линии до верижния мост Сечени в Будапеща седи т. нар. „Малката принцеса“. Скулптурата е дело на твореца Ласло Мартон, вдъхновен от желанието на дъщеря му да се облича като принцеса, използвайки халат и корона от вестник. Фигурата е поставена през 90-те години на миналия век, а днес се е превърнало в традиция минувачите да докосват коленете й за късмет. Интересна е и статуята на усмихнатия Кумил в Стария град на Братислава.

Поставена е на тротоара през 1997 г. като част от проект за реновация. Мъжът излиза от капак на шахта на ъгъла на две улици и провокира местните да се чудят дали си почива от работа или пък наднича под дамските поли. Но едно е сигурно - желанията, отправени при докосване на върха на шапката му, се сбъдват.

Гробът на Виктор Ноар дарява плодородие и любов

Ако съществуваше класация за най-луксозни послесмъртни имоти, гробището „Пер Лашез“ в Париж щеше да е първенец. То е създадено от Наполеон през 1804 г. и през вековете е събрало някои от най-именитите хора в човешката история. Тук вечен покой имат Оскар Уайлд, Джим Морисън, Молиер и др.

Историята разказва, че през 1870 г. се случва трагичното събитие, когато френският журналист Виктор Ноар е застрелян в дуел с Пиер Бонапарт. Легенда пък гласи, че гробът на вестникаря дарява плодородие, късмет в любовта и помага за раждането на желани деца. Затова днес можем да видим стотици девойки и жени да се скупчват на това място, превърнало се в талисман.