Споделен офис край вълните

  • 10 август 2020, 10:59
  • Автор Александра Сотирова-Делчева
  • БИЗНЕС

Medium 17g

Споделените работни пространства в последните години станаха много популярна алтернатива на стандартния офис, а след избухването на пандемията от Covid-19 все повече хора търсят варианти за дистанционна работа. Подобни възможности за работа има в почти всеки голям град в България, а с развитието на технологиите свързването на хората по света никога не е било по-лесно. И ако работата го позволява, вече няма никакво значение къде се намирате, за да изпълнявате задълженията си.

В най-слънчевите и горещи дни обаче всички мечтаят за едно – морето. И тъй като в днешно време офисът може да е навсякъде и да съчетава мечти и отговорности, предприемачът Ясен Русев решава да покаже, че и в България е възможно да комбинирате море, слънце и плаж с ефективна работа. Да, именно – става въпрос за бюро на плажа, добър интернет, приветливи хора, и всичко това – на фона на вълните.

Ясен Русев е създател на стартъп и решава, че може да направи още един проект, който да бъде „летен“. „Винаги съм мечтал да си имам барче на плажа, а сега си имам coworking“, разказва предприемачът.

Преди близо месец той и бизнес партньорът му Свилен Еленков откриват първото споделено работно пространство на плажа у нас – Beach Hub Kavatsi.

Работно място на плажа

Комбинацията от мерките срещу ковидкризата и тенденцията все повече хора да работят от вкъщи дава сигнал на Ясен Русев, че трябва бързо да създаде подобно работно място на брега на морето. Той се мобилизира и на 10 юли тази година го открива на плажа на къмпинг „Каваци“ близо до Созопол.

Мястото е взето от предприемачите под наем, а те са го оборудвали и пригодили като пространство, което да посреща работещи хора. Подобни споделени пространства има на много места в България, но всички те са на по-урбанизирани територии. „Ние сме първият, буквално, „плажен офис“, който съчетава в себе си удобството на офис пространството и в същия момент си на 10 стъпки от пясъка, което пък е най-големият плюс в сравнение с конкурентите“, казва той.

Друга цел на младите предприемачи е да променят начина, по който изглежда българският туризъм в очите на чужденците. „Искаме тук да идват хора от целия свят. Т.нар. „дигитални номади“ са свикнали на този тип работа и обикалят целия свят, и искам да дойдат и при нас в България. Нека страната ни да започне да привлича хора като интересна дестинация не само за така популярния алкохолен и парти туризъм“, казва Русев.

Цената, на която плажът става офис на Каваци, е 28 лв. на ден. Тя включва освен удобствата на офиса и добър интернет, също и екстри като домашен кекс, плодове, кафе, вода и чай. Предлагат се и пакетни оферти за седмица или месец.

Coworking, coliving

Клиентите на плажния офис са основно ИТ специалисти и софтуерни разработчици, но го използват и хора със свободни професии, или т.нар. „фрийленсъри“ - дизайнери, журналисти, писатели.

„Отначало се притеснявахме, че фоновият шум от вълните и мястото може да разсейва, но тъй като събираме обратна връзка от потребителите, се оказва, че това не им пречи да са съсредоточени, точно обратното. Хората тук се чувстват по-освободени, по-продуктивни и успяват по-бързо да си свършат работата, което е основната цел“, допълва той.

В плажния хъб вече се правят и уебинари и обучения. Oтскоро се организират и киновечери. „Имаме идея да го развием като място, където може да срещнеш хора със сходни интереси, да размениш контакти и информация“, казва Русев.

Преди да продължат напред с идеите, предприемачите искат с тази концепция да разберат дали такъв тип модел на работа е добър и да са сигурни, че той се харесва и е правилно бизнес ориентиран.

„Идеята ни е проектът да е дългосрочен. От бизнес гледна точка първата година винаги е основополагаща и не очакваме да излезем на печалба още в началото, напротив. Проектът е с дълъг хоризонт, ще отнеме време, но го правим с голямо желание и любов“, добавя Ясен Русев.

Той разказва, че такива работни места има на много дестинации, например в Тайланд, САЩ, и като цяло на места, които хората са свикнали да свързват предимно с екзотични почивки. „Там обаче хората отиват не само за coworking, а и за coliving. Т.е. има места, на които се събират, живеят заедно в тип хотел или квартири. Дългосрочно целта ни е да продължим и в тази посока. „Coworking е стартът, но ми се иска да го развия като нещо по-голямо“, категоричен е младият предприемач.

Бъдещето е тук

„Това е бъдещото и то е съвсем близо, дори вече е настояще. Наблюдава се сериозен тренд офисът вече да не бъде фиксираното място, където всеки от нас отива и работи, а по-скоро което и да е колаборативно място, където отиваш, за да се видиш с колегите си, да си направите среща, да решите някакъв казус и др. Чисто оперативно дали ще сте на Каваци, в Поморие или в Банско, няма да има такова значение. Освен че е тренд, това облекчава разходите на всяка една фирма“, смята той.

Още тази година основателите ще помислят за зимна алтернатива на офис пространството и, както се предполага, тя ще е в планината, а предприемачите вече имат предвид няколко локации. „Идеята е това да се превърне в гъвкаво, мобилно работно пространство, а не да сме ограничени само с една локация“. От следващата година ще започнат и пробите в посока coliving.