В Аспарухово гонят нулева безработица

  • 15 септември 2020, 11:03
  • Автор Нина Александрова
  • ДОБРИЯТ ПРИМЕР

Medium 07a

На близо 90 километра от Варна, на брега на язовир „Цонево“, е разположено китното село Аспарухово, популярно и със старато си име - Ченге. То е известно със селския си туризъм, а през последните години нашумява с изнесените ритуали за граждански бракове, които се провеждат тук.

Дори и в ситуация на пандемия от коронавирус, във варненското село безработицата е почти нулева. За добрите практики, които задържат хората в селото и същевременно привличат много чужденци, разказва кметът на Аспарухово Мария Георгиева. „В селото ни живеят по-възрастни хора, това е преобладаващото население. Младите са заети предимно в туризма и селското стопанство, издържат се и със земеделие като основен поминък. Много е малък процентът, почти нулев, на безработицата. Хората се наемат като сезонни работници, биват привличани и по национални програми“, с гордост разказва кметът на прочутото село.

Все пак лек спад в заетостта по време на коронапандемията се е усетил - най-вече в туризма, но нещата вече постепенно се нормализират. Управата се хвали, че са подготвени и за евентуална поява на турист, заразен с коронавирус. Спадът на туристи в селото е сравнително малък - може би около 20-30 процента. Хората идват за седмица, почиват през уикендите. Привлича ги тишината и спокойствието, природата, чистият въздух. Около селото няма замърсители. „Всички места са запълнени - имаме резервации дори за Коледа и Нова година, приключили още в началото на годината. Идват и от чужбина, почиват много румънци и руснаци“, споделя Мария Георгиева.

Кажи „Да“

Броят на сключените изнесени бракове в селото се увеличава всяка година. Миналата година те са били 30, а през тази година заявените до момента са над 40. „Бяха и повече, но около 12 сватби са отложени за следващата година заради коронавируса, тъй като гостите са от чужбина. През 2019 г. имахме българо-френска сватба, на нея водих ритуала като длъжностно лице на български език. Имах обаче малка помощничка - принцеса, която превеждаше на френски, и всички се просълзихме“, спомня си кметът на Аспарухово. В селото има сключени и няколко смесени брака от България и Турция, също така между румънци и българи, както и филипинци и българи.

В Аспарухово в момента действащите обекти за настаняване са 30, предстои откриването и на още 2 големи хотела. Общината има и къща, в която също може да настани туристи, но не я отдават под наем, тъй като в нея се настаняват колеги от други общини. 660 са регистрираните легла в Аспарухово. „Имаме недостиг. В селото идват туристи от цяла България. Има гости от Видин, Враца, Монтана, Пловдив, Хасково, Благоевград, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и още много други градове“, споделя кметицата.

Около 10 са руските семейства в китното българско селце, има и 1 семейство англичани, а 2 британски семейства са приходящи. Това лято идва и семейство немци, които също искат да останат да живеят в Аспарухово за постоянно. Те са пенсионери и се заричат да останат в България докато са живи. Имот в селото имат и филипинци, които идват за по няколко месеца и пак си заминават. Те са семейство с три деца, а имотът им е до язовира. Филипинците дори са понаучили български език и успяват да се разбират с хората в селото.

Забележителностите

Църквата „Св. Петка“ в Аспарухово има много интересна история, която привлича като магнит туристи. Тя е стара, каменна, още преди 1969 г. е пренесена от дъното на язовира в центъра на селото. Етнографският музей в селото вече не съществува, а етнографската сбирка е разположена в читалището. Там могат да се видят съхранени традиционните за региона мъжка и женска носия, станове за рогозки, черги и колани. Фолклорът е съхранен много добре в селцето, хорат си имат група и танцов състав, всички празници и обичаи се спазват. Празнуват се от цялото село. Читалището има зала със сцена, която се използва за театър, събрания, кинопрожекции. Има и женска група за автентичен фолклор от 20 жени и танцов състав с 20 момичета и 10 момчета.

На мястото на училището има общински спортен комплекс. Децата са с треньори, има всички видове спорт, без лека атлетика. Станка Златева е отсядала с отбора си. Има интерес и към гребането заради язовира.

Достъпът до язовира е свободен, много хора идват и на палатки. Близо 40% от туристите са привлечени от риболова. Много туристически обекти в района обаче са занемарени - някои скални манастири например, като идеята е да бъдат направени екопътеки за достъп до тях. Скалното катерене обаче е много добре развито на Чудните скали. В Аспарухово има и ловна дружинка, която се събира редовно.

Повечето улици в Аспарухово са асфалтирани, няма кражби. Мария Георгиева с гордост се хвали с прекрасната си съвместна работа с кмета на община Дългопол - Георги Георгиев. „Наблегнахме на инфраструктурата. При нас уличното осветление е енергоспестяващо. Правим всичко това, за да има по-добри условия за почиващите и за постоянно живеещите“, споделя още кметът.