01
Брой

Брой 55, Март 2020

Обратно Новина Предишна

Велико Търново – размахът на болярите

  • 16 март 2020, 19:31
  • Автор Павел Стаменов
  • ПРАЗНИК

Medium z12

Велико Търново е сред най-популярните в България и Европа туристически дестинации. В старопрестолния град умело се преплитат история, традиции, богата култура и фестивали, както и съвремие. Туристическият сезон е сред най-дългите в страната и продължава средно по 10 месеца. И макар извънредното положение, въведено с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, да засяга временно туризма, историческата и духовна българска столица има целия потенциал да преодолее негативните последици на ситуацията. На 22 март е празникът на града, който се свързва с победата на Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март 1230 г. И въпреки че всички тържества са отменени, нека си припомним славата на старата ни столица.

Царевец, Трапезица и храмовете сред символите на българското величие

При династията на Асеневци Търновград е столица за повече от два века. Едва ли има българин, който да не е чувал за крепостите Царевец и Трапезица, които са формирали ядрото на средновековния столичен град. Днес Царевец е най-посещаваният архитектурно-музеен резерват в България – крепостта е внушителна с мащабите си.

Портите, Балдуиновата кула, Царският дворец, Патриаршията музей са сред символите не само на Царевец, но и на България. За популярността голям фактор оказват и големите фестивали, организирани от Община Велико Търново – оперният „Сцена на вековете“ и „Средновековен Търновград“, който набляга на историческите възстановки.

Тепърва ще расте интересът и към крепостта Трапезица, реставрирана и открита като архитектурно-музеен резерват в края на 2016 година. Там са били пазени близо три века мощите на св. Иван Рилски, а последните археологически проучвания доказват, че Трапезица не е била обикновен квартал на столичния град, а средище на болярите, често посещавано и от самите владетели.

Средновековните храмове са друг от символите на Велико Търново и България. Църквата „Свети Четиридесет мъченици“ е сред най-светите за българския народ места, вдигната от цар Иван Асен II в чест на блестящата му победа над епирския владетел Теодор Комнин. Със своята уникална архитектура и стенописи се открояват църквите „Св. Димитър“, „Св. св. Петър и Павел“ в кв. „Асенов“, храмовете музеи в Арбанаси – „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Атанас“. Те вече ще приемат служби по време на храмовите празници и по други поводи.

Самоводската чаршия и Арбанаси  са пазители на традициите

Самоводската чаршия и Арбанаси също са сред местата, които всеки трябва да посети. Уличката в старата част на Велико Търново е известна със своите 20 дюкяни и работилници, в които умело се пазят занаяти и техники, познати на българите от векове - куюмджийство, дърворезба, шекерджийство, кожарство, ножарство, грънчарство и др.

Обичана от всички е и улица „Гурко“, особено подходяща за романтични разходки с гледката към стария град, паметника на Асеневци и парк „Света гора“, със стъпаловидно разположените старинни къщи.

Старинните къщи, високите каменни дувари оформят старовремска атмосфера в Арбанаси. Констанцалиевата къща музей показва нагледно какъв е бил животът на предците ни в късното Средновековие и Възраждането.

Природата и съвременният живот

Велико Търново е град с отлични предпоставки и за екотуризъм. Парк „Света гора“ със своите близо 200 декара, умело обновен със средства от Европа преди 5 години, е любимо място и на търновци, и на гостите на града. Местността Ксилифор, екопътеките между старопрестолния град и Преображенския манастир са също места, които си струва да бъдат посетени.

Старопрестолният град привлича с кулинарията си – в местните ресторанти се предлагат автентични български ястия, а и с нощния си живот. В града е жива клубната музика на живо – в Търново гостуват както най-популярните банди и изпълнители, така и нови и прохождащи групи.