Върбица гради нова пожарна

  • 15 септември 2020, 11:01
  • Автор Даниела Стоянова
  • ДОБРИЯТ ПРИМЕР

Medium 08 u4ili6te bqla reka

В пълен ход е строителството на новата пожарна в град Върбица. За нов дом на службата е предвидена изоставена от 40 години сграда, която е общинска собственост и е оставена на груб строеж преди десетилетия. Преустройството й става изцяло с пари от общинския бюджет, като са заделени 100 хил.лв. Строителните дейности се извършват от екипи на общинското предприятие „БКС“.

В момента огнеборците от Върбица се помещават в неугледна и неудобна сграда, притежание на частен собственик, който във всеки момент би могъл да поиска освобождаването на имота.

„Община Върбица никога във времето не е имала собствена сграда за Пожарната служба, а сега ще стане притежател на модерна сграда за тази цел. Мисля, че съгражданите ми заслужават това удобство, което ще допринесе до голяма степен за спокойствието им. Нямам право да допусна един ден Пожарната служба да се окаже буквално на улицата, а бедствията, колкото и да са нежелани, се случват“, казва кметът на Върбица Мердин Байрям. Друга причина, която изтъква кметът, е, че Върбица се намира в планинска местност, до населеното място се стига по път с много завои.

„Теренът ни е планински, пресечен, има доста завои и може да отнеме и час на огнеборците от най-близката Пожарна служба, която е във Велики Преслав, да стигнат до нас, ако се наложи да помагат на нашите пожарникари. За населението и за един дом това може да е много фатално“, коментира Мердин Байрям.

Новата сграда на Пожарната служба ще има възможности да приеме три високопроходими специализирани автомобила. В сградата е предвидено да има офиси, спални помещения, санитарен възел с баня и тоалетни, цялостно парно отопление, което ще обхваща и гаражите на автомобилите, за да не замръзва водата в цистерните през зимата. Сградата ще бъде с цялостна и модерна реконструкция, санирана и с чисто нов покрив, а за ускоряване на времето за действие при пожар гаражните врати на автомобилите ще бъдат оборудвани с дистанционни ролетни щори.

„Строежът се осъществява без никаква финансова държавна помощ. Той се обезпечава единствено от местните приходи на общината, без да бъдат увеличавани данъците на гражданите и да бъркаме в джоба на данъкоплатците“, казва още кметът.

Преустройството на изоставената сграда в нова пожарна започна през пролетта на тази година. Сградата вече е санирана и на този етап се работи вътре в помещенията.

По думите на кмета Мердин Байрям жителите на община Върбица до месец-два ще се поздравят с новата придобивка.През тази година Върбица може да се похвали и с изцяло асфалтирани пътища между населените места в общината, ремонтирани улици в селата, нови детски и спортни площадки.

Освен това се довършва цялостният ремонт на ОУ „Кирил и Методий“ в с. Бяла река. Децата ще имат нови класни стаи, нови кабинети по труд и техника в приземния етаж, нови санитарни възли, нов покрив на сградата.

А след 40 години без физкултурен салон от новата учебна година възпитаниците на върбишкото училище „Св.Паисий Хилендарски ще спортуват в нова зала.