27 областни центъра по пътя към бъдещето

  • 13 октомври 2020, 12:11
  • Автор
  • ТЕХНОЛОГИИ

Medium 18 viva office a

Потребителите в България вече имат възможност да се уверят в предимствата на мрежата от пето поколение, след като в края на септември VIVACOM стартира своята 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни града, както и по автомагистрала „Тракия“ – от София до Пловдив. За пръв път в България мрежата от ново поколение е достъпна за клиенти. Всички абонати със съвместимо за мрежата на телекома 5G устройство могат да тестват мрежата безплатно до края на годината. Телекомът подари на клиентите си на мобилни услуги със съвместимо 5G устройство по 30 000 МВ интернет трафик на максимална скорост месечно до края на годината.

ЗАЩО 5G?

Мрежата от пето поколение е естествено продължение на използваните в момента мобилни технологии. Тя обаче има няколко ключови характеристики, които ще спомогнат за развитие на иновации, целящи повишаване на качеството на живот на хората. Това са по-високи интернет скорости, много по-малко време закъснение и по-голям капацитет на мрежата да поеме трафика на множество на брой свързани устройства.

Навлизането на 5G ще спомогне за редица области – от развитие на умния град и автоматизацията на индустрията, през качествено нов начин за осъществяване на здравеопазването чрез телемедицина и на образованието чрез облачни решения, до възможностите на мрежата в развлекателната и гейминг индустрията.

РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА И ДОХОДИТЕ

Още през 2019 г. на Световния икономически форум в Давос е представен доклад (The Impact of 5G: Creating New Value Across Industries and Society“, WEF, Davos, 2019 ) с резултатите от 40 практически теста от въвеждането на високоскоростните мобилни мрежи в сферата на транспорта, изкуствения интелект, медицината, медиите, селското стопанство и умните градове. Въз основа на тези резултати форумът прогнозира ръст на световната икономика с 13 трилиона долара до 2035 г. при стимул за развитието на телекоминфраструктура от ново поколение и въвеждането на изкуствения интелект и Интернет на нещата.

И още - цифровизацията, базирана на 5G мрежите, суперкомпютрите и изкуствения интелект са част от решенията, които ще изведат Европа от кризата и ще осигурят възход на икономиката. Това каза в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз от 16 септември т.г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В тази връзка Комисията е подготвила пакет от финансови мерки, които държавите членки, включително България, ще могат да използват за дигитализация на икономиката, държавното управление и общините (за последните например ще действа 5G4EU по Механизма за свързаност на Европа, с който да се осигури оборудване за ползване на високоскоростен интернет през 5G мрежи).

ПРОГРЕС = ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ

Умен град

Тук ролята на 5G е ключова – увеличеният капацитет на мрежата ще даде много повече възможности за внедряване на такива решения. Всички процеси, които протичат в градовете, ще бъдат обхванати в дигитални платформи за съхранение и обработване на данни. С нейна помощ общините ще намират лесно решение на съвременните проблеми на градската среда, изцяло в услуга и на отделните граждани. Сигурността на хората е едно от най-големите предизвикателства и приоритети за общините и структурите на МВР. Тук видеонаблюдението е от ключово значение - то има непосредствени резултати като повишаване на сигурността, предотвратяване на престъпления, кражби и вандалски прояви, залавяне на нарушители.

Друг задължителен казус, с които трябва да се справи управата на всяко населено място, е събирането и извозването на боклука. С помощта на 5G мрежата процесът ще се управлява по-ефективно и екосъобразно. Не по-малко е значението на мрежата за контрола на качеството на въздуха – чрез постоянен монигоринг в реално време и с натрупването на данни може да се направи анализ и да бъдат взети адекватни мерки за трайното му подобряване.

Мрежата е от съществено значение и за подобряване на контакта между местната и държавната администрация и гражданите. Нейните качества, скоростта, практическата липса на закъснение и възможността й да обслужва огромни обеми данни значително ще допринесат за облекчаване взаимодействието помежду им чрез връзка с гражданите в реално време, включително и чрез видеосигнал.

Дигиталното образование

COVID-кризата показа ключовото значение на високоскоростните мрежи за обучението на децата ни. Новите технологии като 5G са решение не само за кризисни моменти, а за еволюция на образованието чрез повишаване на практическите умения посредством виртуална реалност, достъп до специализирани лекции, повишаване на цифровите умения.

Телемедицината

Практическата липса на време-закъснение при предаването на данни е основополагащо за развитието на телемедицината. Възможността за онлайн консултации и прегледи, разчитането на данни от свързани устройства в реално време, обучения на лекари през VR-технологии са фактори, които значително ще подобрят качеството и достъпността на медицинските грижи, а оттам и качеството на живота.

Пътната безопасност

Очаква се при масовото навлизане на автономните автомобили, направлявани чрез 5G инфраструктура, броят на жертвите на пътя да намалее с 90%.

КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ?

5G технологията се използва на практика в Европа вече повече от две години, след като през юни 2018 г. финландският оператор Elisa осъществява първата 5G връзка между министрите на икономиката на Финландия и Естония.

Към края на юни 2020 г. в Европа работят над петдесет 5G мрежи, съответно в 13 държави членки – Австрия, Белгия, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Нидерландия, Полша, Румъния, Испания, Швеция, както и в Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия. Това се посочва в регулярния доклад на Европейската комисия по въпросите на 5G.

Мрежата от пето поколение е естествено продължение на предходните генерации мрежи, които вече над 20 години непрестанно се подлагат на изследвания относно въздействието им върху човешкото здраве. Всяко ново поколение мобилни комуникации - от 2G до 5G, води до съществено подобряване качеството на услугите без промяна в строгите изисквания, действащи в България относно пределните норми на електромагнитни излъчвания, за които VIVACOM е контролиран по реда на закона.

VIVACOM реализира старта на 5G мрежата си чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), при който едни и същи честоти се използват и за 4G, и за 5G услуги, според конкретните нужди на потребителите от скорост и капацитет. С въвеждането му компанията се нарежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T, направили тази стъпка.

В допълнение Националният център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването посочва, че направените експериментални измервания на стойностите на електромагнитното поле при 5G в отделни страни (включително и у нас) показват намаление на общия интензитет на полето с около 10-20% спрямо досега действащите технологии (повече информация на: https://ncpha.government.bg/bg/5g?view=article&id=1317&catid=195)

КАКВО СЛЕДВА?

Стартирането на 5G мрежата в централните градски части на 27-те областни града е едва първият етап от въвеждането на новата технология. Като следващ етап VIVACOM ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G. Затова обаче е необходим още честотен спектър, който трябва да бъде предоставен на операторите по ред, определен от секторния регулатор в лицето на Комисия за регулиране на съобщенията.

Съвременният човек не може да си представи ежедневието без своя смартфон. В последните години технологиите станаха органична част от живота - чрез тях работим, учим, общуваме, забавляваме се и споделяме. С масовото навлизане на интелигентните устройства все повече става ясно, че досегашните мрежи не могат да поемат стремително растящия обем данни, които разменяме помежду си. Тук е и ролята на мрежата от пето поколение - с нея прехвърлянето на данни става с незначително забавяне. Благодарение на по-високия й капацитет ще получим по-надеждна връзка, особено на места с много хора.

Ерата на високоскоростна свързаност, която днес навлезе и в България, ще отвори врата за неизследвани възможности за иновации във всички сфери на живота.