Приказен свят от дървени скулптури в Елин Пелин

  • 13 октомври 2020, 12:02
  • Автор Джейн Димитрова
  • ТУРИЗЪМ

Medium 12 %d0%b1%d1%83%d1%85%d0%b0%d0%bb

Нови дървени фигури привличат посетителите на Елин Пелин. Градчето, разположено на 28 км от столицата, се превръща в своеобразна атракция, като и през октомври изненадва жителите си и гостите на града с oще скулптури - дело на изявения творец Крум Велев от Самоков. Кампанията започна с поставянето на първите три от тях в началото на месец септември - красивите фигури на мечка и кон в градския парк, а в непосредствена близост до НУ „Христо Ботев“ вече се намира красиво перо с книга и цитат от писателя Елин Пелин.

„Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.“ – са изписаните красиво думи от разказа на Елин Пелин „Косачи“.

„Ние много държим думите на нашия патрон да стигат до децата, част от новото поколение, което предстои да открие магията в неговото творчество. Затова и дървената скулптура е монтирана в непосредствена близост до началното училище“, споделя кметът на общината Ивайло Симеонов.

В тежките времена, когато липсват социалните контакти и големите културни събития са отменени, той и екипът му от отдел „Образование, социални и хуманитарни дейности“ решават да реализират проекта.

Малките разговарят с дяволчето Фют

В началото на месец октомври бе открита красива дървена пейка в центъра на града с фигура на дяволчето Фют от най-обичания български детски роман „Ян Бибиян“. Монтирана е и фигура на гнездо с щъркели – символизиращи семейството. Тази композиция е поставена в градския парк, в близост до къта за кърмене. Готови са и нови фигури от животни, изваяни директно върху дървета в близост до сградата на общината. Предстои монтирането на фигура под формата на роза. Тя ще бъде в централната градска част, в близост до храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

От общината благодарят изключително много на партньора си в това начинание г-н Крум Велев, който се отзовава на предложението им за съвместна работа. Виждали са негови творби и го канят да участва в реализирането на идеята им. Смятат, че резултатите са наистина прекрасни. Идеите и вижданията им съвпадат изцяло, а талантливите ръце на скулптора ги превръщат в реалност.

Нова визия за пейките край паметника на писателя

Голям брой от културните събития, реализирани от община Елин Пелин през последните години, са свързани с писателя. Провеждат се редица инициативи с участието на деца и ученици от общинските училища и детски градини, в които те участват с картини, есета и др. Миналата година е обновена визията на пейките в централната градска част, разположени около паметника на Елин Пелин с негови цитати от незабравимите му произведения. През месец юли 2020 г., когато се отбелязва годишнината от рождението на „певеца на българското село“, монтират 10 големи информационни табла, посветени на живота и творчеството му в пешеходната зона на града. „Всяка една бъдеща културна инициатива ще носи и частица от неговия дух“, казва Ивайло Симеонов.

Най-доброто място за отглеждане на деца

Фигурите на животни са тематични за средата на градския парк и са създадени за радост на най-малките жители на община Елин Пелин. Скулптурата с перото е символ на образованието и творчеството на писателя Елин Пелин, розата е изяществото на природата, а новите фигури идват със своите послания. Пейката е символ на безкрайното детско въображение. „Една от най-важните ни цели е да превърнем община Елин Пелин в най-доброто място за отглеждане на деца и затова непрекъснато инвестираме в тази посока“, споделя Ивайло Симеонов.

„Ние сме една от малкото общини в България, които осигуряват еднократна финансова помощ при раждане на дете, която не е обвързана с доходите на семействата. Специално внимание се обръща на родителите на три и повече деца, посещаващи детските градини. За второ дете се плаща само 50% от месечната такса, а трето дете е освободено от такава, при условие, че децата от семейството посещават детско заведение или училище на територията на община Елин Пелин. С увеличението на размера на финансовата помощ от началото на 2020 г. за трето и всяко следващо дете до 4000 лв. (на три етапа) се цели стимулирането и подкрепата на многодетните семейства в общината. Това е поредна стъпка, която предприемаме в посока повишаване на раждаемостта, условията за отглеждане на деца и подобряване демографската характеристика на община Елин Пелин“, коментира още кметът на общината.

Уникален иконостас привлича посетители

Подходящи места за разходка на туристите са центърът и пешеходната зона на град Елин Пелин, обновеният храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, както и музейната сбирка с богат етнографски фонд към НЧ „Елин Пелин 1896“.

Язовир „Огняново“, намиращ се до едноименното село, е едно прекрасно място за отдих, къмпинг, семейна разходка, както и за любителите на водните спортове. В близкото до него с. Голема Раковица се намира една от най-старите църкви в района на София, която е на повече от 160 години. Храмът става паметник на културата с местно значение заради уникалния си иконостас.

Елешнишкият манастир „Света Богородица“ се намира на около 4 километра северно от село Елешница. Скътан е високо в подножието на старопланинския връх Мургаш.

Елинпелинският край е едно от най-запазените средища на шопската етнокултурна общност - типичният твърд говор, белодрешното облекло, характерните народни танци, песни и хумор. Традициите на местното население намират своята ежегодна изява на Шопския празник в гр. Елин Пелин, който се провежда от 1970 г. всяка година през пролетта - на празника „Св. Дух“ (40 дни след Великден).

Традициите остават живи

Гордеем се, че съвместно с нашите съграждани в последните години успяваме да пазим традициите живи и да ги предаваме на следващите поколения. Един от основните приоритети на общинската администрация е да развиваме качеството на средата като подходящо място за живот на младите семейства и отглеждане на техните деца. Възраждаме старите български обичаи и ценности, които са непреходни за всеки истински българин с нов прочит, казва кметът на Елин Пелин.

Освен културните събития, честванията на официалните празници и националните фолклорни фестивали, които всяка година стават все по-многолюдни и пъстри, община Елин Пелин се стреми да развива и поддържа недвижимите културни ценности и да развива туристическия сектор.

Екопътеки и велосвързаност в общината

Географската локация на община Елин Пелин и близостта до град София, която често се разглежда като предимство, невинаги води така желания ръст на нови туристи, заради богатия културен живот и известни обекти на столицата, с които регионът невинаги може да се конкурира.

Все пак в капиталовата програма на общината са заложени различни проекти за развитие на сектора в краткосрочен и дългосрочен план.

Има идеи за изграждането на няколко екопътеки на територията на община Елин Пелин, както и за облагородяване на зоната за отдих около река Яковищица до с. Елешница, където има и паметник на Ботевите четници.

В последната година бяха изградени велоалеи с алейно осветление между гр. Елин Пелин и селата Григорево, Мусачево, с. /гара/ Елин Пелин и с. Нови хан. Предвижда се да се изгради мрежа за велосвързаност и с други населени места в общината като с. Петково, Лесново, Доганово и Огняново. Кметът на общината вярва, че с екипа му ще продължат велоалеята през с. Мусачево с нов участък до с. Равно поле и кв. Верила, заедно с изграждане на пълно алейно осветление.

Отражението на пандемията

Мерките, които бяха предприети относно борбата с коронавируса, както и ежедневните дезинфекционни мероприятия на публичните сгради, обществени зони и детски площадки се явяват като шоков и непредвиден разход за общинския бюджет през настоящата година. До края на годината от общината силно се надяват икономическата и здравната обстановка в държавата да се стабилизира на предвидими нива, за да успее Ивайло Симеонов заедно с екипа си да реализира всички предвидени дейности и събития в сферата на културата.