"Радецки" пак ще плува гордо

  • 13 октомври 2020, 12:01
  • Автор Нина Александрова
  • ИСТОРИЯ

Medium 11 %d0%9a%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b1 %d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9 %d0%9f%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%be%d0%b4 %d0%a0%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%ba%d0%b8 6 %d0%9d%d0%98%d0%9c

Обновеният параход „Радецки“ може да бъде видян от всеки в националния музей „Параход „Радецки“ в Козлодуй. Миналия месец (18 септември) беше официалното откриване на ремонтирания кораб и на експозицията, направена от експерти от Националния исторически музей (НИМ). На всеки 5 години легендарният плавателен съд подлежи на ремонт, а тазгодишният е продължил 3 месеца - от изтеглянето му на буксир от Козлодуй до връщането му на родна земя от Румъния.

Основен преглед е направен и на механизмите, съоръженията и оборудването. Прегледът се извършва на доково съоръжение и цели продължаване срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания в акваторията на Козлодуй. Това разказаха пред в. „Кмета“ от НИМ. Техни експерти започват работа веднага след пристигането на парахода у нас.

Беше представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и 200-те храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки“.

Плаващият музей е ремонтиран в град Браила, Румъния. Той вече е с реновиран корпус, двигател и е пребоядисан. В северната ни съседка са работили и по надстройките на кораба, кингстоновите сандъци, котвените вериги, рулевата система. На гребните и двигателни колеса е направен основен ремонт. През месец юни миналата година Министерски съвет отпусна за ремонта 437 000 лева, а малко след това - през октомври, бе сключен договор с избрания изпълнител - кораборемонтен завод Дунав СРЛ, Браила.

„Радецки“ е единственият плаващ музей на Балканите. Входът за граждани е 7.00 лв., а за ученици, студенти, пенсионери – 3.00 лв. Ако искате екскурзоводска беседа, се заплащат допълнително 5.00 лв. Входът е безплатен за хора със специфични потребности и техните придружители, както и всеки последен понеделник от месеца. Заплаща се допълнително и за провеждането на делови срещи, конференции, тържества, коктейли и др.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки“ на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май-октомври. За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция „Речен надзор“ – Лом на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Във връзка с настоящата пандемична ситуация обаче и с цел предпазване от заразяване с COVID-19, плановите плавания с параход „Радецки“ в акваторията на Козлодуй тази година не се осъществяват.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки“ и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Построен е през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй и от 16 април 2004 г. е филиал на Националния исторически музей в София.

Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и с иторията на неговата чета. С годините се е превърнал в национална светиня. В него съществува експозиция, в която могат да се видят ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода, и много други.