Ребърково - образцовото село на Северозапада

  • 13 октомври 2020, 11:54
  • Автор Нина АЛЕКСАНДРОВА
  • ДОБРИЯТ ПРИМЕР

Medium 09a rebarkovo ulitsi 2020 04

На мездренското село Ребърково може спокойно да се сложи етикет „Образцово село“. Въпреки че нямат „съботници“, голяма част от жителите, начело с кметския наместник Петър Петков, поддържат реда и чистотата и целогодишно са отговорни за благоустрояването на селото. Всяка година, дойде ли есента, те правят задължително продълбочаване и почистване на коритото на Малата река, която преминава през Ребърково. За да се намали рискът от наводнения, в участъка от гробищния парк до стадиона напълно са премахнати натрупаните наноси, камъни и избуяла растителност - дървета, храсти и треви. По този начин значително е подобрена проводимостта на речното легло, за да се избегнат евентуални водни бедствия, каквито връхлетяха Ребърково през пролетта на 2015 г. и през пролетта и лятото на 2005 г.

За пореден път тази година е ликвидирано и нерегламентираното сметище в местността Край село, в района на „Казана“. Въпреки поставената предупредителна табела, че изхвърлянето на битови отпадъци на това място е забранено, а нарушителите подлежат на глоба, недобросъвестни жители на селото продължават да си изхвърлят боклуците тук. „Няма оправия с тези хора!“, жалва се Петър Петков. Работници по временната заетост, отпуснати на кметството от община Мездра, пък почистват от наноси, пясък, пръст и растителност банкетите на улиците в квартал „Гарата“, след което варосват бордюрите.

Амбицията на Петър Петков е постепенно да превърне Ребърково в село от германски тип. Още повече че то е едно от населените места, които дават лицето на община Мездра, тъй като е разположено досами международния път Е-79 и е своеобразна врата на Искърското дефиле.

БЛИЦ

Петър Петков: Почти не останаха къщи за продаване, ще засадим и 4000 дръвчета

- Г-н Петков, вие сами чистите реката от наноси, сами премахвате незаконните сметища. Какви други полезни инициативи сте осъществили и какви още планирате в бъдеще?

- Да, всички знаем народното предание за неволята и го следваме стриктно. Тази година просто е щастливо стечение на обстоятелствата, тъй като в подходящ момент на разположение ми беше предоставена тежка техника от фирмата „Европейски пътища“, която извършва ремонт и изграждане на новото трасе от скоростния път Мездра - Ботевград. С представители на фирмата поддържаме добри отношения, взаимно си помагаме и нещата се случват. Тук е мястото и да благодаря на инж. Димитър Димитров за доброто му отношение и отзивчивост, както и на всички, взели участие!

По настояване на кметовете на селата от Искърското дефиле, през които преминава път II - 16, който в момента изпълнява ролята на Е - 79,тъй като поема целия трафик от и в посока Враца - София, съвместно с кмета на община Мездра и Областно пътно управление - Враца, чиято собственост е пътят, бяха изградени 6 повдигнати пешеходни зони в 4-те засегнати села.

През пролетта, благодарение на портала Gorata.bg, спечелихме 4000 безплатни дръвчета, които да бъдат засадени в няколко от селата по Дефилето. Предстои доставката и засаждането им.

С местни доброволци, с малко лични средства и подкрепата на община Мездра, с доставката на дървен материал беше ремонтирана и освежена детската площадка в центъра на селото. Предстои да бъде монтирана ограда и врата на площадката, осигурени изцяло със средства от местните хора, както и монтаж на осветление, осигурено от съседното заведение. Благодаря на всички, включили се!

Предвижда се изграждането на навес в църковния двор със средства, предоставени от местен човек и с безвъзмезден труд от местни майстори.

Също така, но в по-късен етап, ремонт на автобусната спирка и изрисуването Ӝ с облика на български владетел.

Благодарение на Общинско предприятие „Чистота“ през пролетта (точно по време на извънредното положение на COVID кризата) беше извършен ремонт на кметството и подменена дограмата на част от помещенията.

Също така и спечелихме проект по програма „Малки местни инициативи“ 2020 г. в община Мездра за изграждане на кът за отдих и монтаж на комбинирано детско съоръжение в двора на бившата детска градина, който обаче, поради липсата на ресурс, ще бъде реализиран през следващата година.

- На какво се дължи дисциплинираността на хората?

- Всичко опира до самосъзнание. Дали искаш ти самият да живееш на по-хубаво и приветливо място. Да не чакаш все на някой друг да го свърши вместо теб.

- Глобявали ли сте хора от селото и за какво?

- Не. Все още не съм, но сигурно и това ще стане в най-скоро време.

- Какви са основните проблеми, които има селото, и кои от тях е невъзможно да решите сами?

- Демографската криза, бих казал. Както и водоснабдяването.

- Селото се намира до международен път Е-79. Какви са ползите и недостатъците?

- Ползите от това, че сме в непосредствена близост до Е - 79 са, че това ни дава възможност за работа в други населени места и се явяваме като стратегически пътен възел. Тук се пресичат I, II, III клас пътища, Ребърково се явява и своеобразна врата на Искърското дефиле, което по някакъв начин ни стимулира да поддържаме селото в приветлив вид. Недостатъците, разбира се, се усещат в момента с интензивния трафик и многото тежкотоварни автомобили, преминаващи през централната част на селото. Освен риск от неприятни инциденти, това създава и неудобство на хората, живеещи на централната улица, тъй като вече има оплаквания, че от вибрациите, които се получават, има напукани мазилки на къщите, както и нарушаване на спокойствието, особено в нощните часове. Но хората са казали „Трай, бабо, за хубост!“. Надяваме се, че пускането на скоростното трасе Мездра - Ботевград ще допринесе за възхода на селото както икономически, така и демографски.

- Какъв е основният поминък на хората в селото?

- В селото почти няма незаети лица. Има 2 магазина, ресторант, дърводобивни фирми, арендатори на земеделски земи, строителни бригади. Много хора работят в индустриални предприятия в Ботевград и Мездра, както и в частни фирми в Мездра. Има заети и в няколкото фирми, занимаващи се с каменна обработка. Естествено, има и голям процент работещи в София, тъй като тя е на по-малко от 100 км.

- Как се справихте с коронакризата?

- Имаше леко напрежение у хората в началото на кризата с коронавируса, но постепенно нещата се нормализираха. Забелязах обаче, че основно възрастните хора и родителите на малки деца бяха по-стриктни в препоръките на МЗ.

- Има ли интерес от страна на софиянци към къщите в Ребърково?

- Да. Има интерес. Почти не останаха къщи за продаване. А през уикенда е пълно с хора.

- Има ли много млади семейства в Ребърково?

- Да. Имаме адски много млади хора и млади родители. Затова и работим по проекта за детската площадка.