Семково пренася алпийския дух в Рила

  • 13 октомври 2020, 11:57
  • Автор Владимир Симеонов
  • ПРОЕКТИ

Medium 10 %d0%a1%d0%b5%d0%bc%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be2

Курортът Семково се възражда бавно, но сигурно. Да, нещата тук не са такива, каквито бяха преди повече от 30 години. Макар че природата все така е дивна и омайва погледите и душите на туристите, които идват в южните склонове на Рила планина. Вековните дървета, девствените езера, прекрасните гледки и чистият въздух изпълват с магия душата на планинарите. Но новото време след 1989 г. остави след себе си и разруха, намерила своя израз и тук – в някогашната гордост на партията, на БКП, създала курорта през 1963 г. Това е направено с идеята над град Белица да е върхът на туризма в цяла Югозападна България, а Банско и Разлог да имат само поддържаща роля. Но на пръв поглед е видно, че има дисбаланс между невероятната природа и остарялата и занемарена инфраструктура.

Семково да върне старата си слава – това е голямата и амбициозна цел на градоначалника на Белица Радослав Ревански и неговия екип. През септември бе направена поредната стъпка в тази посока. Започна ремонтът на пътя от общинския център до курортната местност. Проектът предвижда изграждане на изцяло нова конструкция на пътната отсечка. Ще бъдат направени банкети, канавки и всички останали съоръжения, свързани с безопасността на движението. Ще се осигури качествено отводняване на шосето, нови водостоци, уширение на пътя. Ще се почисти растителността по двата ската, ще се положи под асфалта кабелна линия за достъп на телекомуникации.

До началото на зимния сезон се очаква ремонтът на близо 7-километровия участък да бъде изцяло готов. „Радвам се, че успяхме да осигурим финансиране за този толкова важен инфраструктурен обект. Беличани заслужават да върнем блясъка на Семково и тук отново да идват туристи от страната и чужбина“, коментира кметът Радослав Ревански. Проектът, който се реализира по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., е на стойност 5 849 078.59 лева. Той включва и благоустрояването на няколко общински пътища в района.

Преди време курортният комплекс Семково в Рила планина стана селищно образувание с местно значение в землището на града. Това решение взе Общинският съвет, а целта е развитието на курорта. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Сега на ход е държавата, която трябва да прехвърли собсвеността на земята на Община Белица.

Идеята на местната власт е курортният комплекс да заприлича на австрийски зимен курорт. В Семково има нужда от по-голяма и по-съвременна леглова база, но няма да се строят високи хотели. Ще се направят малки къщи от дърво и камък, каквито има в австрийските зимни курорти. Ще се обособят нови зелени оазиси, кътове за отдих на туристите.

Обсъжда се идеята да се използва просеката на сегашния влек, за да се изгради модерен лифт. Водят се преговори с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество. Целта е да се осигурят по-добри условия и да се гарантира по-качествено обслужване на туристите.

В последните 5 г. Община Белица организира в курорта зимен празник. Идват над 2000 души, които се веселят в красивата Рила планина. Това се случва след дълго време на забвение и на загърбване на красивата природна забележителност. Хиляди гости преоткриват на тези празници красотата и възможностите за спорт, отдих и релакс. Зимният курорт води все повече туристи в Рила планина. Природното богатство и съществуващите ски писти го превръщат в предпочитано място за масов ски туризъм и за ваканция и почивка. В Семково има различни почивни и ведомствени станции, както и няколко хотела. Тук туристите могат да карат ски на седем писти, които се обслужват от осем ски влека. Три от трасетата са на северните склонове и са сравнително трудни. Но има и писти с малък наклон, които са по-лесни за каране и са подходящи за масов спорт.

Ще се превърне ли Семково в австрийския курорт на България? Времето ще покаже, но първите стъпки това да се случи вече са направени. И затова беличани мечтаят как тук отново ще е пълно с туристи, които ще се радват не само на красивата природа, но и на модерна и удобна инфраструктура.

Хотел за $19 млн. е забравената гордост на БКП

Най-категоричният знак, че Семково се нуждае от по-добра леглова база, е състоянието на хотел „Рила“, накогашната гордост на туризма в България. Това е само един от многото изоставени туристически обекти в Рила планина над Белица.

В края на 80-те години на миналия век хотелът е построен по идея на беличанина Петър Дюлгеров, по това време той е председател на Българските професионални съюзи. Впечатляващата сграда е замислена като Почивна станция на Централния съвет на БПС. Строи се с огромен размах, типичен за БКП, не се пестят средства, тук са командировани стотици строители. За отрицателно време е вдигнат почивният мастодонт, непознат дотогава не само в района на Белица, но и в по-голямата част на България.

Хотелът се превръща в символ на истинския комунизъм. Комплексът разполага с над 500 легла, вътре са осигурени всякакви екстри. Направен е плувен басейн, в който партийците да поддържат спортната си форма. Те са спортували още боулинг и тенис на маса. В киносалона са прожектирани специални руски филми. В огромната постройка често почиващите са се губили в някое от различните крила. Само персоналът, който се е грижил за комфорта и кефа на гостите, е наброявал близо 200 души. Не само партийният елит, но и обикновени хора са имали достъп до модерния хотел, но това е ставало само с предварително записване и по втория начин. Други нашенци са били привилегировани, тъй като просто са били работници в заводи, които са участвали в строителството, и като благодарност партията им дала по няколко стаи, за да пращат работниците си за почивка.

Комунизмът в комплекса в Семково пък се допълвал от наличието на елитарните за онова време удоволствия - специална детска градина, в която били назначени детски учителки, имало библиотека, сауна, фитнес център, кабинет за масаж, 4 мултифункционални зали, зали за тихи игри. За здравето на гостите полагали 24 часа в денонощието грижи лекар и зъболекар.

Хотелското бижу било построено за внушителната за онези години сума от 19 милиона долара. Посещаемостта е била целогодишна, пътят от Белица до Семково пък е бил в перфектно състояние.

Днес този социалистически оазис се е превърнал в паметник на разрухата. Хотелът работи силно някъде до началото на 90-те години на миналия век, но постепенно съдбата му започва да потъва в мъгла. Внушителната сграда обрасва в храсти, рушат се тераси, изпочупени са дограми, всичко потъва в мухъл и влага.