01
Брой

Брой 61, ноември 2020

Обратно Новина Следваща

600 000 българи избраха своя Кмет на годината

  • 10 ноември 2020, 11:56
  • Автор
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2020

Medium 02 01

Над 600 000 българи се включиха в националния конкурс „Кмет на годината“ 2020, организиран от Портала на българските общини KMETA.BG. В продължение на две седмици те дадоха гласа си за своите фаворити сред градоначалниците в осем категории, разделени на голяма, средна и малка община. Отличниците сред градоначалниците бяха обявени на 30 октомври.

Предвид извънредната обстановка церемония нямаше както предходните седем години, а победителите получиха своите призове в празната зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Награждаването премина с всички противоепидемични мерки само като телевизионно предаване и под мотото „Бъдете здрави“. Продукцията бе излъчена в ефира на БНТ 1.

По време на награждаването онлайн обръщение направи и еврокомисар Мария Габриел.

„Кмет на годината“ е конкурс, който с усилията на организатора Боян Томов, Портала на българските общини КMETA.BG и платформата The Mayor.EU прави много по-видими постиженията на българските кметове за развитието на техните общини. Днес сме изправени пред изключително много предизвикателства, включително и безпрецедентната пандемия. Повече от всякога имаме нужда от ежедневно решаване на проблемите в общините, от непрестанна работа за тяхното устойчиво бъдеще. Затова и аз поздравявам най-напред всеки един кмет на българска община. За това, че с усилията на неговия екип подобряват ежедневието на гражданите, дават по-добра среда за живот и развитие. Резултатите, които дават облика на една община, са израз на съвместните усилия на всички - на кмета и неговия екип, на гражданите, на полезното взаимодействие между местната власт, национални и европейски институции. Това отличие ще остане част от визитната картичка на кметовете победители, но това отличие носи и отговорност да работят още по-усърдно, защото всяка община се нуждае от малки и средни предприятия.

Всяка община има нужда от цифрова свързаност и оборудване. Всяка община има нужда нейните млади хора да имат достъп до висококачествено образование и перспективи за развитие. Затова се радвам, че всичко това намира израз в конкурсните категории на „Кмет на годината“, каза Габриел.

Перник, Сандански и Девня станаха носителите на голямата награда „Кмет на годината“ за 2020 година. Станислав Владимиров, Атанас Стоянов и Свилен Шитов събраха най-много гласове в националния конкурс.

Имената на победителите в категорията обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„Наградите на най-успешните кметове са израз на признанието за тяхната работа. Кметовете са хората, които са на първа линия за хората“, заяви Николова.

София, Павел баня и Павликени са победителите в категорията „Кмет на гражданите“.

Йорданка Фандъкова, инж. Емануил Манолов и Иса Бесоолу събраха най-много гласове за голяма, средна и малка община. Имената на победителите в категорията обяви омбудсманът Диана Ковачева.

„Стана традиция вече всяка година омбудсманът да отличава победителите в категорията „Кмет на гражданите“. Доверието на хората се печели трудно и лесно се губи. Това е много престижна награда. Това означава, че кметовете, които са я спечелили, са запазили доверието на хората. Наградата дава висока оценка, но носи и много голяма отговорност“, коментира Ковачева.

Варна, Тетевен и Долна баня са първенците в категорията „Спорт и младежки политики“.

В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Долна баня Владимир Джамбазов, в раздел „Средна община“ - при кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева-Ничева. В раздел „Голяма община“ отличник е градоначалникът на Варна Иван Портних. Наградите им връчи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. От името на Портних Кристиян Димитров – директор на дирекция „Спорт“ към община Варна, получи грамотата.

Пловдив, Козлодуй и Ивайловград със златото за Smart city.

Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Маринела Николова на Козлодуй и Диана Овчарова на Ивайловград се поздравиха с победа в категорията. Грамотите връчи Атанас Добрев - главен изпълнителен директор на Виваком.

Велико Търново, Ловеч и Мирково станаха №1 в „Инвестиции в образователна инфраструктура“.

В раздел „Голяма община“ призът отиде при управника на Велико Търново Даниел Панов, в раздел „Средна община“ при Корнелия Маринова - Ловеч, и в раздел „Малка община“ при Цветанка Йотина - Мирково.

С грамоти ги удостои образователният министър Красимир Вълчев.

„Благодарение на вас системата на предучилищното и училищното образование функционира в много добри условия. Не бихме могли да се справим без вас – както по отношение на материалната база, организацията и поддържането на дейностите в системата. Впечатляващи са усилията на общините в системата на образованието. Пандемията ни постави пред предизвикателства, голяма част от вас помогнаха за превключването на обучението в електронна среда. Всички ще живеем по-добре, ако интегрираме и включим ефективно всяко дете. Заедно с директорите на училища и детски градини, местните власти трябва да имат тази териториална отговорност да включим ефективно всяко едно дете“, заяви министърът на образованието.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, на Елин Пелин Ивайло Симеонов и на Сърница Неби Бозов са големите победители в категорията „Демографска политика и инвитро програми“. Наградата за голяма, средна и малка община връчи Калина Крумова - Huawei България.

Главният изпълнителен директор на „Лидл България“ Милена Драгийска отличи и награди кметовете в категория „Градска среда“. Този приз е за градоначалниците, които създават по-уютна среда за живот чрез изграждане и поддържане на паркове, обществени пространства, детски площадки, инфраструктура, зелени площи. Златко Живков - кмет на Монтана, Павел Гуджеров на Раковски и Васко Стоилков на Сливница взеха грамоти в тази категория.

„За мен бе изключителна чест да наградя победителите в тази категория“, каза Милена Драгийска.

Бургас, Разград, Костинброд окупираха върха в „Социални мерки по време на пандемия“.

Призовете връчи Кирил Илиев от „Геотрейдинг“.

Карел Крал: Този конкурс открива най-успешните инициативи

„Вече 15 години откакто работи на българския пазар, ЧЕЗ развива успешно сътрудничество с българските общини. За този период ние сме се убедили колко важни са местните власти за всеки бизнес, насочен към благоденствието и комфорта на българските граждани. За ЧЕЗ конкурсът „Кмет на годината“ е важен национален форум, който търси да открие и отличи най-добрите и най-успешните инициативи на общините, за да служат те като вдъхновение и пример за всички, избрали да работят за доброто на българските граждани“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.Оценката на гражданите насърчава местната власт

Боян Томов, изпълнителен директор на Портала на българските общини KMETA.BG и организатор на конкурса

За мен е чест и удоволствие за осма поредна година да кажа благодаря за труда и за всичките добри практики, които са реализирани в българските общини. Живеем в безпрецедентни мерки в пандемията. За първи път церемонията „Кмет на годината“ се организира по този начин. За нашия екип е много важно да се спазват мерките и да останем здрави.

Това заяви по време на церемонията „Кмет на годината 2020“ Боян Томов, изпълнителен директор на Портала на българските общини KMETA.BG и организатор на конкурса.

„Този конкурс е гласът на добрите идеи, на добрите практики, на добрите реализирани проекти. Има критики, има недоволни, но и в този момент на пандемия трябва да погледнем с широко отворени очи и да видим доброто. Българският народ е доказал в своята история, че може да се бори. Можем да се борим всеки ден, за да работим здрави всички ръка за ръка. Хейтенето не помага, дава ни само негативни емоции, а негативните емоции ни водят до разпад, който не е полезен на никого. Благодаря на всички, които се включиха и по зуум, и тези, които дойдоха лично, на всички медийни партньори и на всички, които подкрепиха конкурса. Хубаво е в края на тази година да си пожелаем да бъдем здрави. Това според мен и моя екип е най-важното. Надявам се догодина да се видим пак. Авторитетната надпревара „Кмет на годината“ с онлайн гласуване се организира за осма поредна година от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Портала на българските общини Kmeta.bg. Стотици хиляди граждани дават оценка на работата на кметовете си и така насърчават местните администрации да разработват повече проекти, за да превърнат градовете в удобно и по-привлекателно място за живеене“, заяви Боян Томов.

Лиляна Павлова: ЕИБ подкрепя с 50 млн. лева малките градове

Местната власт е най-близо до хората и техните проблеми. Години наред развитието на регионите и партньорството с местната власт е тема близка до сърцето ми. Това каза в свое видео обръщение Лиляна Павлова - президент на Европейската инвестиционна банка, отговарящ за кохезионната политика, по време на награждаването „Кмет на годината 2020“.

„ЕИБ оказва подкрепа на България от 1999 г. до днес. От началото на дейността Ӝ е предоставила над 5,5 млрд. евро за проекти, които намаляват регионалните различия, повишават жизнения стандарт на хората, правят предприятията по-конкурентоспособни. Затова знаем, че българските градове и райони се нуждаят от още повече инвестиции. Нашата експертиза и техническа помощ могат да помогнат за идентифицирането, подготовката и изпълнението на тези проекти“, посочи тя.

„Инвестициите ще спомогнат за развитие на българската икономика и затова ЕИБ работи усилено за разширяване на дейността си в повече градове в страната и с радост мога да кажа, че вече имаме конкретни резултати в тази посока“, уточни Павлова.

„Наскоро, заедно с фонд „Флаг“, подписахме споразумение за заем в размер на 50 млн. лв. в подкрепа обновление на градовете в цялата страна и по този начин се осигурява по-голяма сигурност, но също така се разширява териториалния обхват на нашата работа. Това е уникална възможност да се подпомогне на малките градове за подобряване на транспорта, енергийната ефективност, опазване на околната среда, социалните дейности, туризма и водоснабдителните и канализационни системи. Този договор е част от по-голямо сътрудничество, което увеличава възможностите за финансиране на градското развитие“, заяви Павлова.

Диляна Якова, Филип Морис България: Стратегията ни е да подпомагаме развитието на местните общности

„За трета поредна година вече ние от Филип Морис България подкрепяме инициативата, отличаваща най-успешните кметове и общини в България. Това е част от стратегията на Филип Морис България за подпомагане на устойчивото развитие на местните общности. Именно такава е целта на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“, осъществявана от Фондация BCause вече шест поредни години с финансовата подкрепа на нашата компания - да създава възможности за устойчиво развитие на общностите в тютюнопроизводителните региони. Използваме възможността да благодарим тук за съдействието на кметовете на тези общини“, заяви Диляна Якова, мениджър устойчиво развитие във Филип Морис България.