Хората в Разград осъзнаха сериозността на пандемията

  • 10 ноември 2020, 12:18
  • Автор Николай Спасов
  • ИНТЕРВЮ

Medium 9tif

Кметът на Разград Денчо Бояджиев получи наградата за кмет на годината в категория „Социални мерки по време на пандемия“ за средна община на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020, благодарение на адекватните и навременни мерки за справяне с кризата. Той е категоричен, че кара своя последен мандат като градоначалник.

- Господин Бояджиев, първо честито за наградата. Какво означава тя за вас?

- Тази награда на първо място е оценка за добре свършена работа. Доколкото може да се говори за добре свършена работа в подобна ситуация. Аз мисля, че бяхме длъжни да бъдем адекватни, не само заради предприетите мерки, а и трябваше по някакъв начин да повдигнем духа на хората. Също така трябваше да се справим с първичната информация, която да предадем на хората, да ги запознаем с реалната ситуация – да ги накараме да спазват хигиенни навици, да носят маски. Мисля, че специално в нашата община бе създадена една изключително добра организация и затова пораженията в първия пик на пандемията – април, май, бяха сравнително малки. Дълго време нямахме нито един човек, който да е дал положителен резултат. Сега е различно. Нямаше как да избягаме, но все пак продължаваме да работим в същия дух, с който започнахме, продължават мерките. Отново ще помагаме на социално слабите, ще се стараем да бъдем в помощ на бизнеса, особено на малкия и средния бизнес. Общината няма да обеднее от това, че дава възможност на 40 или 50 фирми да дишат, така да се каже. По някакъв начин трябва те бързо да стъпят на краката си, за да бъдат в помощ на хората.

- Като кмет на община Разград предвиждате ли да въведете допълнителни мерки, освен тези, наложени от Министерството на здравеопазването?

- Мерките на министъра на здравеопазването са водещата рамка. На базата на тази рамка работи Областен щаб. Към тях се включва и Общинският щаб. Тези мерки, които са наложени, се усъвършенстват на базата на самата ситуация в региона. Ситуацията постоянно се променя. Сега много повече фирми изпаднаха в тежко положение. Проблемите не могат да се решат само с доброто желание на кмета или на който и да е от администрацията. Това става само с последователна политика, която се води от Общинския съвет. Мисля си, че мерките, които предлагаме, са напълно адекватни към момента. Разбираеми са и са възприемчиви от хората и се подкрепят от Общинския съвет. Тук става въпрос и до пари. Средства, които не са предварително планирани в бюджета. За да извадим тези пари и да ги приложим, дали за медикаменти, маски или други подръчни материали, то те трябва да бъдат гласувани и да се наложат промени в общинския бюджет. Затова използвам случая да благодаря на Кирил и Георги Домусчиеви, които предоставиха 250 000 лв. за PCR техника, която дотогава не бе налична, но бе крайно необходима. Също така те дадоха още 250 хиляди за закупуване на пакети с храна за нуждаещите се. Много е важен балансът по разпределението на средствата в тази ситуация, защото все пак животът продължава. След два месеца гласуваме новия бюджет на общинската администрация, а той във всички случаи трябва вече да бъде обвързан с тази ситуация, в която се намираме. Да се надяваме, че тази пандемия скоро ще спре да се развива, защото никога не сме попадали в подобна ситуация и никой не може да каже какво ще се случи занапред. Много е тежко да наблюдаваш хора, които са попаднали под удара на тази болест. Починаха учители, оперативни работници, медици. Хора, които са много добри в живота, които са много добри специалисти и в един момент, за броени дни, болестта ги събаря.

- По ваше наблюдение хората в Разград спазват ли стриктно мерките?

- Всички сме наясно, че е утопия да се спазват на 100 процента. Но въпреки това смятам, че хората разбраха, че коронавирусът е много сериозен бич за обществото. Първите месеци пандемията се приемаше някак несериозно, защото нещата, поне при нас в Разград, бяха доста по-спокойни. Заразата се появи в голяма степен от хората, работещи в чужбина, които се прибраха през лятото. Впоследствие хората тук осъзнаха сериозността на проблема. Свикнаха най-малкото да носят маски. Маската е най-елементарната защита. Разбира се, няма 100-процентова гаранция от предпазване, но е нещо, което всеки може да си позволи и наложи. Най-важното е, че хората тук го осъзнаха. В момента един доста голям процент спазват тези елементарни изисквания.

- Има ли в момента недостиг на медици в болниците в Разград?

- В началото имахме недостиг, но впоследствие намерихме медици от съседни региони, от Варна. Успяхме да изградим тези спешни екипи, които да са на линия. Имахме двама медици, които бяха заразени, за щастие оздравяха. Малко или много обаче това създава напрежение сред хората в здравната система. Нашият народ не е свикнал да живее при подобни тежки обстоятелства, които опират до здравето му, до живота му. Хората са свикнали да мислят за живота, за децата си, за дребните удоволствия. Този шок, който получиха хората през март, беше неочакван и няма как да изчезне от съзнанието им лесно.

- В последните години община Разград е доста активна в социални, културни и спортни инициативи. Доколко тази пандемия попречи на тези дейности?

- Независимо от трудностите, ние се стараем да реализираме нашите бюджетни мероприятия. Разград е на 370 км от София и рядко се посещава, независимо дали от журналисти, държавници или управници. Но и в Разград живеят хора. Това ми е четвърти мандат като кмет и продължавам да се старая да създавам на хората тук добри и нормални условия за живот. Смея да твърдя, че в някои области сме много напред. В спортно естество няма как да не споменем футбола, но и още в сферата на благоустрояването. В първия и втория мандат реализирах проекти за около 125 милиона лева. За един сравнително малък град това е изключително много. Промени се изцяло социалната структура, промени се обликът на нашия град. Стана много по-привлекателен. Има богато историческо минало. При нас е най-големият архитектурно-исторически резерват – „Абритус“. Имаме много паметници на тракийската култура. Неща, които хората извън Разград не ги знаят. Всеки, който иска да се запознае с едно от хубавите късчета на България, е добре дошъл тук.

- Общината работи ли върху нови проекти в момента?

- Имаме над 40 проекта, върху които да работим. Догодина например започваме цялостна реконструкция на Градския парк. През 2021-ва се навършват точно 120 години от неговото изграждане. Работим постоянно и по инфраструктурата. Хората не се интересуват от великите и големи дела. Тях ги интересува уличката, на която живеят, градинката, където могат да си почиват, тротоар, пейка. Ние се стремим да бъдем адекватни и полезни за тях. За мен това ще е последен и четвърти мандат. Искам следващият кмет да продължава да бъде ангажиран към проблемите на хората тук. Хората не ги интересува от коя партия си. Важното е да върнем гордостта и самочувствието на хората в Разград и аз се старая да го правя по най-добрия начин.