Павликени стяга модерен басейн

  • 10 ноември 2020, 12:05
  • Автор
  • КМЕТ НА ГРАЖДАНИТЕ

Medium 6

Нов приют за кучета и модерен басейн ще има Павликени. За това се похвали пред Кmeta.bg градоначалникът инж. Емануил Манолов, който бе избран за „Кмет на гражданите“ в раздел „Средна община“. Община Павликени започва работа по иновативен проект, чрез който ще надгради и развие покрития плувен басейн в града. Планира се въвеждането на енергоспестяващи мерки, които да съкратят разходите за електроенергия. „Новият проект предвижда изграждане на ВЕИ система от 90 слънчеви колектора за битова гореща вода, както и монтиране на 3 газови котли за отопление и за подгряване на водата от слънчевите колектори. Предвиден е монтаж на 3 бр. термогравитационни отоплителни съдове с обем по 2200 литра и вградена соларна серпентина“, обясни Манолов. С изпълнението на проекта най-големите консуматори на ток в сградата ще се заменят с такива, използващи слънчева енергия и природен газ. Съществуващите системи, работещи на електрическа енергия, се запазват като резервиращи. Стойността на техническия инвестиционен проект е 419 648 лв. с ДДС. За да извърши инвестицията, Павликени планира да изтегли кредит от 432 000 лв. от „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД.

Общината предприема решителни действия за овладяване на популацията на бездомни кучета. Тя вече има разработен работен инвестиционен проект за изграждането на приют. Общият капацитет ще бъде за 100 кучета. Навесите са групирани в три двора, два по 7 и един - 6 навеса с индивидуални дворчета за разходка. Очаква се да бъдат разкрити минимум 5-6 работни места за управител, ветеринарен лекар, гледачи, охрана. За да извърши инвестицията, Павликени планира да изтегли кредит в размер на 414 000 лв. от „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД.

Общината ще рекултивира и общинското депо за битови отпадъци. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, а размерът е 3 347 698,50 лв. Павликени ще инвестира в дейностите, които не се финансират от програмата – биологичната и част от техническата рекултивация, на стойност 124 338,46 лв.

Общинското депо за твърди битови отпадъци, с площ 43 дка, е разположено северно от град Павликени. Използвано е над 45 г. и е закрито след отварянето на регионалното депо в с. Санадиново, в което се събират отпадъците от общините Никопол, Белене, Свищов, Левски и Павликени. „Целите на проекта са насочени към подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението“, обяснява кметът Манолов.

Павел баня привлича нови туристи

Минерални води и рози – това е емблемата на Павел баня – един от известните ни балнеолечебни центрове у нас. Затова кметът Иса Бесоолу е твърдо решен да направи нова общинска баня. „По този начин ще привлечем още туристи, които осигуряват основния поминък на региона“, обяснява той пред Кmeta.bg. Бесоолу бе избран за „Кмет на гражданите“ в раздел „Малка община“. Вече повече от 50 години курортният град посреща гости от страната и чужбина, които идват, за да лекуват болежките си в местните санаториуми и специализирани болници. А напролет и розоберачи се стичат в града, за да участват в наситен с настроение, музика и танци фестивал. Друг основен поминък са производството и обработката на етерично-маслени култури - лавандула, казанлъшка роза, салвия. Но и през останалото време градът не може да се оплаче от липса на посетители. „Затова, ако имаме нова общинска баня, потокът от гости ще бъде целогодишен“, убеден е Иса Бесоолу. Днес лечебните води от 7-те естествени термални извора, бликащи в града и околностите му, са каптирани и се използват от местните санаториуми, балнеолечебници и спа хотели, които се радват на добра клиентела. В града идват гости от Гърция, Америка, Израел, Северна Македония и Сърбия. Затова от няколко години персоналът в балнеолечебниците преминава и през езиково обучение. Други предизвикателства пред местната управа са ВиК мрежата и по-добрата инфраструктура в бъдеще.Специална награда

Гергана Паси отличи училище в Гоце Делчев

За трети път в рамките на конкурса „Кмет на годината“ бе връчена специална награда „Дигитално училище“. Тя е учредена и се връчва от Дигиталната национална коалиция, основана от Гергана Паси. Тази година призът отиде при Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев.

„Ние не пропускаме тази година. Успяхме да открием следващото дигитално училище и то не е в София, а в Гоце Делчев, каза г-жа Паси. „За мен това е най-важната награда, защото наред с лекарите – учителите са на 1-ва линия и въпреки риска не спират да се грижат за нашите деца“, допълни тя.

„Наградата е за неуморните талантливи ученици, които са дигитални създатели. Наградата е за учителите и за родителите“, каза директорът на училището Людмила Дерменджиева.