160 000 българи ще си останат у нас за празниците

  • 01 декември 2020, 10:25
  • Автор Мария Димитрова
  • КОЛЕДАТА (НЕ)ВЪЗМОЖНА

Medium 4

Всяка година къщите за гости в китното планинско градче Добринище се пръскат по шевовете за коледните и новогодишни празници. Зимният топкурорт у нас - Банско, пък е препълнен с чужденци, а СПА столицата на Балканите - Велинград, е любимо място за семейна почивка през студените месеци. Не са малко и българите, които палят колите си, за да се отправят към близките дестинации зад граница, за да вдигнат наздравица в полунощ в традиционен ресторант в Турция или Гърция. А любителите на екзотиката са привлечени от атрактивни оферти за топлите Дубай и Египет.

Но... как изглеждат нещата през 2020 г.? Тази напълно непридвидима, странна и под всякаква форма уникална година ще ни позволи ли да се забавляваме, както само ние си знаем? С много шум, музика, танци, заря, наздравици, приятели и роднини от близо и далеч. Или ще ни накара да останем в комфорта на нашия дом при най-близките си.

Докато традицонно на площадите в големите градове, в малките селца, даже и в чужбина се вият дълги български хора - днес ситуацията е по-различна. Пандемията от коронавируса постави пред изпитание до голяма степен начина ни на живот. Където и да отидем, каквото и да правим, на първо място мислим за здравето си. Това накара бизнеса (особено засегнат е туристическият сектор) да стане гъвкав и да измисля всякакви начини, за да оцелее. У нас той не спря да работи, а се адаптира и продължава да се стреми да удовлетворява клиентите си. Така например все повече туроператори предлагат пътувания, главно луксозни и екзотични дестинации, с включена застраховка в цената, която покрива разходите, ако се разболеем от ковид в чужбина, или ако се разболеем в България и поради това не можем да отпътуваме. Министерството на туризма следва насоките на учените от БАН и според тях най-полезни за бранша ще бъдат ваучерите за почивка, обучението на кадри и евентуално разширяване на мярката 80/20.

Според прогнозата на Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията, българите ще спасят зимния сезон у нас.

По думите на Румен Драганов - председател на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ), този сезон е несравним, за да можем да казваме дали ще бъде по-добър, или по-лош. Но със сигурност ще бъде много близък по характеристика до летния туристически сезон - „ще видим същата динамика, т.е. увеличаване на пътуванията на вътрешния пазар и намаляване на българи в чужбина“, коментира специалистът пред Kmeta.bg.

Редица ресторанти, заведения и кръчми уверяват, че спазват всички противоепидемични мерки, нужните протоколи за превенция и гарантират спокойствие и сигурност за всеки гост.

За това е сигурен и директорът на ИАОТ, според когото бизнесът е създал необходимата организация в сегашните условия. „Той показа изключителна устойчивост през летния сезон и това бяха къщите за гости, малките семейни хотели и вили, които изцяло организираха своята дейност при много висока степен на заетост. И този зимен сезон очакваме интензивни пътувания на българи в България, висока степен на заетост през уикендите, липса на места за паркиране в туристическите зимни курорти, места, свързани с културен туризъм в градска историческа среда, и тези, които предлагат балнео, СПА и уелнес“, посочва Драганов.

Най-висок процент посещаемост и пътувания ще има при културния туризъм в градска историческа среда, следван от СПА туризма и на трето място - дестинациите, които предлагат ски и сноуборд.

Относно офертите за почивка по време на коледните и новогодишни празници можем да кажем, че се предлага гама от възможности както за ексурзионно пътуване без нощувка само за ден, така и с една нощувка (с едно легло, двойна, тройна стая и т.н.), къщи за гости и др. Така че всеки сам може да нагласи своето пътуване, като добави или премахне услуга/екстра, която му се предлага. В цените се наблюдава голяма вариация - започвайки от 55 лв. и стигайки до 1500 лв. в зависимост от избраната оферта. „Като цяло се наблюдава намаляване на цените. Имаме много по-голямо предлагане, отколкото търсене, тъй като липсват чужестранните туристи. Къщите за гости запазват цените си от миналите години, по-намалени цени могат да се видят в хотелите с повече стаи“, уточнява Румен Драганов.

Оказва се, че и в момента трудно може да се намери свободно място в семейните къщи и малките хотели за гости - най-вече при тези с включени СПА услуги. „Те си имат своята постоянна клиентела, която не се променя и не се влияе от коронавируса“, обобщава туристическият експерт.

За Коледа и Нова година до момента са резервирани 2860 места за настаняване в страната, отбелязва председателят на института. „За празниците очакваме хора, които имат роднинска връзка с България, и в зависимост от мерките и карантините в техните страни да дойдат у нас. Около Коледа и Нова година очакваме около 500 000 пътувания вътре в страната на българи и чужденци“, допълва той. И уточнява, че през същия период 160 000 българи няма да отидат в чужбина, а ще си останат у нас. Така уютът, топлината и спокойствието в дома ни се превърна в желаната почивка. Ексурзията до традиционно търсените за това време на годината Виена и Париж се замени със семейната идилия в собственото ни огнище.

Въпреки това не липсват и ентусиасти, които да полетят към Египет или Дубай. Българските туроператори дават атрактивни оферти за екзотичните места, като комбинират групи с големи европейски туроператори, а за някои дестинации имат и самостоятелни пътувания. По думите на Драганов изискването за PCR тест не е намалило интензитета на тези, които са желали да отидат в Гърция лятото. „Водещото в туризма е желаението, всички останали неща се преодоляват, а нормите се спазват“, сигурен е той. Или изводът е, че „Ако има желание, има хиляди начини...“ - Петър I.

За кръчмите и заведенията в празничните вечери директорът на ИАОТ заяви, че местата ще бъдат запълнени на 50%, а мерките се спазват. Цените са в много широк диапазон и във всеки ресторант може да се избере различно меню спрямо предпочитанията. Така че всеки сам си съставя менюто, цената и това, което иска в програмата. „Както видяхме, хотелите и ресторантите се оказват най-сигурните места. Нямаме нито едно заразяване в роден хотел това лято“, припомни той.

„Курортите представляват една платформа, представляваща места за настаняване, хранене и развлечение. Изборът е на самите туристи. Основното е мотивацията на туриста и тя се свежда до това дали хората се обичат или не се обичат. Когато хората престанат да се обичат, ще спре турзимът“, заключи Румен Драганов.