БНТ - домът на българското кино

  • 01 декември 2020, 10:35
  • Автор
  • ИНТЕРВЮ

Medium 9

На 16 ноември Българската национална телевизия стартира новата сесия за филмопроизводство, в която е обявен бюджет от над 4,5 млн. лв. Разговаряме с Антон Андонов по темата.

Антон Андонов e член не Управителния съвет на Българската национална телевизия. Преди това има над 15-годишен опит в областта на медиите. Негови публикации са отпечатвани в български и чуждестранни списания. Повече от десет години работи като сценарист и редактор за редица български и лицензни телевизионни формати в трите национални телевизии. Има участие в престижни международни проекти. Един от последните успешни проекти, на които Андонов е автор и ръководи изпълнението подкаст-поредицата „МеГра“, посветена на медийната грамотност.

- Българската национална телевизия не открива сесия за филмопроизводство за първи път. Защо сега това е събитие?

- Чрез парите за кино ние финансираме качествени документални заглавия и поредици, произвеждаме сериали. Имаме и успешни пълнометражни продукции, признати от публиката, но и от критиците и журитата на фестивали. В последните години процесът по филмопроизводство бе затруднен по различни причини - неразплатени задължения, необходимостта да се спасят филмови проекти. Пример за това е „Лошо момиче“, продукция, която имаше редица проблеми в процеса на производство и можеше да не стигне изобщо до екрана. Но благодарение на волята на ръководството и с подкрепата на СТФ „Екран“ филмът вече е факт, дори спечели награда „Златна роза“ и отиде на фестивала в Москва - втората най-стара филмова проява в света. Трябваше ни и време да поставим на нова принципна основа процеса по идентифициране и намиране на силни идеи с потенциал. Да, чудесно е, че заглавия, продуцирани или копродуцирани от БНТ, печелят редица награди. Днес обаче искаме да се обърнем повече към програмния интерес на телевизията, а оттам - и към интереса на зрителите. И тук държа да отбележа - не гледайте на тази заявка като на махало - от едната крайност да минаваме в другата. Ще сме истински щастливи, ако имаме стойностни заглавия, които са оценени на престижни форуми, но не трябва да загърбваме и спецификите на телевизията и зрителското поведение. Затова и решихме да представим публично сесията с всички параметри.

- Какви филми и сериали търсите всъщност?

- Подкрепяме филмопроизводството с четири милиона и половина, търсейки интересен телевизионен семеен сериал от 12 епизода; сериал - екранизация по класически или съвременни български автори, пълнометражен игрален филм екранизация и 40 епизода ситком. Освен това ще подкрепим и два дебюта - игрален и документален. Това са само част от средствата, които даваме за кино, а условията и сроковете за кандидатстване са достъпни на сайта www.bnt.bg Интересът от филмовите среди вече е голям и това не е случайно - няма друга българска телевизия, която да дава толкова пари за филмопроизводство. Особено в настоящата ситуация. За някои това е престижно, имиджово. Превърнато е в маркетингов инструмент. От друга страна - за БНТ това е осъзнат процес, част от обществената ни мисия. И връщайки се на въпроса защо новата сесия е събитие - чрез нея искаме още веднъж да покажем, че БНТ е домът на българското кино. Обществената телевизия не просто дава пари за филмопроизводство, но подкрепя творческите индустрии по различни начини. Затова се надяваме и чрез новата сесия да се появят проекти, които са не само стойностни, но и конвертируеми. Искаме те не просто да минат през екрана, но и да заживеят извън него.

Защо да не продадем отново качествен сериал в големите платформи? Защо да не повторим реализацията на „Под прикритие“ в чужбина?

- Не смятате ли, че едно „Под прикритие“ пролет не прави?

- „Под прикритие“ несъмнено е успешен проект. Аз съм в ръководството на БНТ след реализацията му, но и до днес слушам за това кой има заслуга за старта и развитието му. Успехът има много майки и бащи. Неуспехите обаче остават сирачета.

Смятам, че и сериали като „Румбата, аз и Роналдо“ и „Денят на бащата“ направиха добро впечатление. Имаме големи очаквания и към „Порталът“ и „Аз и моите жени“, които в момента са в продукция. Работата ни е в посока на това да стартираме повече подобни проекти, а не заглавия, които ще потънат.

Тук е важно да отбележим и друго - реално у нас в момента има два големи източника на финансиране за кино - НФЦ и обществената телевизия. В годините са се насложили мнения и очаквания, че БНТ просто ще „изсипва“ съответния процент от бюджета си, защото е длъжна. А творците просто ще трябва да реализират добрите си идеи.

Художествената стойност на един културен продукт несъмнено е важна, но е време да поговорим за цената на успеха. Загърбва ли се зрителят за сметка на фестивалните журита? Дали дадени поредици не са прекалено скъпи? Каква е основната цел и аудитория, която търсим? Възможно ли е да се натъкнем на подводни камъни?

Знаете ли, без да споменавам имена - в последните години сме имали случай дори да се чудим дали заглавие, финансирано от БНТ, е подходящо за излъчване в ефир. И става дума за иначе интригуващ и качествен проект.

Направихме промени в СТФ „Екран“ и времето ще покаже дали са в правилната посока. Постарахме се да облекчим и авторите, които подготвят проектите за кандидатстване. Стремим се да обвързваме филмопроизводството с програмния интерес на телевизията.

- Как ще се разпределят парите от сесията?

- Параметрите по отделните позиции са ясни и са обявени публично още преди старта на сесията. През цялото време на сайта ни стои пълната информация, както и правилниците за филмопроизводство, нормативите, оценъчните карти. Вярваме, че прозорците на Дома на българското кино трябва да са отворени.

Обществеността и гилдиите не обсъждат разпалено с какви бюджети се снимат сериалите на частните телевизии. Конкурентите ни не са и длъжни да дават тази информация. Ние обаче се стараем да внесем яснота и прозрачност на всеки етап.

Със сигурност не всеки ще е доволен. Вероятно ще има такива, които са ни упреквали и ще ни упрекват за какво ли не - необходимата документация за кандидатстване, срокове, условия… Но в крайна сметка се надявам, че скоро ще има още успешни заглавия в ефира на БНТ. И зрителите ще бъдат доволни. Това за нас е най-важното!