Пловдив пак се прицели в Родопи и Марица

  • 01 декември 2020, 10:33
  • Автор Нина Александрова
  • ГОРЕЩА ТОЧКА

Medium 222

Пловдив не се отказва от старата си амбиция да разшири границите на града и пак се прицели в двете малки общини Родопи и Марица. Последното доказателство идва от областния управител на Пловдив Дани Каназирева, която направи комисия, работеща по този въпрос, а начело е директорът на правната комисия в областната администрация. В комисията са включени само юристи, а целта е чисто нормативно да решат какво трябва да се направи, за да стартира подобна процедура.

От общината в Пловдив са убедени, че в цяла България трябва да се върви към окрупняване на общините. „Моето категорично мнение е, че Родопи и Марица трябва да бъдат присъединени към Пловдив, но си има нормативен ред, който трябва да бъде спазен“, обяснява Каназирева. Заради COVID пандемията обаче процедурата по разширяването остава на заден план, тъй като работата е много и хората не могат да смогнат физически с още един ангажимент.

През 1987 г. общините Марица и Родопи, а няколко години по-късно и Куклен се отделят от Пловдив. Аргументите „за“ и „против“ изкуствено създадените общини са много, а въпросът за присъединяването им отново към Пловдив често се повдига от политици през последните 10 години.

Миналата година преди местния вот се разтягаше като предизборна дъвка от кандидатите за кметове. После всичко утихна. На 6 септември тази година Здравко Димитров отново заговори за сливане на Пловдив с двете общини.

„Пловдив отесня, може би трябва малко да се поразшири, защото това води до презастрояване, което не е хубаво – губи се от зелените площи, вдигат се по-високи сгради. Всичко това е въпрос на концепция и аз мисля, че ще го постигнем в близките години с Родопи и Марица“, каза кметът в телевизионно интервю. А по-късно пред журналисти обясни, че евентуално административно сливане трябва да се случи след дебат с участието на всички страни и само при общо съгласие. „Нужна е законодателна инициатива, преди е станало с указ, сега трябва референдум“, каза тогава Здравко Димитров.

Заделени пари

Двете малки общини обаче категорично отказват сливане с Пловдив. Те самите са готови на референдум. Пари за него вече са заделени, но поради спешност средствата са пренасочени на този етап към решаването на по-належащи въпроси, свързани с COVID кризата. „Цената за един референдум е около 30 000 лв., имаме готовност да ги отделим по всяко време“, коментира пред kmeta.bg Димитър Иванов, кмет на община Марица. „Всеки да си гледа общината“, посъветва той управниците на Пловдив. И добави, че ако и там се направи допитване, хората няма също да искат към града да се присъединят Марица и Родопи. „При сливане на общините и правенето на бюджета за нашите села няма да остава нищо“, убеден е Иванов. Той смята, че Пловдив има достатъчно терени за строежи - и на изток, и на запад. „Всички работим достатъчно добре заедно, имаме много съвместни проекти и трите общини се развиват паралелно, няма никаква необходимост от сливане“, категоричен е градоначалникът.

Скок на данъците

На същото мнение е и колегата му Павел Михайлов, кмет на община Родопи. „Хората не искат да се обединяват с Пловдив, а основният им аргумент е, че данъците ще им се вдигнат в пъти, и ако досега са плащали налог 50 лева за една къща, след това той ще стане 500“, коментира пред kmeta.bg Михайлов. Земеделските производители в региона също са против, тъй като в момента те работят по програмата за развитие на селските райони. „Това е основен поминък за хората в нашия край, при едно окрупняване те губят тази възможност“, предупреждава Михайлов. И поиска на свой ред район „Тракия“ в Пловдив да се присъедини към община Родопи.

Михайлов се похвали с успешната работа на общината: „Родопи спечели проект за цялостно изграждане на нова сграда на детска градина „Синчец“ в село Браниполе“. Проектът е на стойност близо 3 милиона лева. „Новината е изключителна, защото от близо десетилетие това е първият голям проект, спечелен от общината“, гордее се Михайлов. Новата детска градина в Браниполе ще бъде модерна, с озеленяване. Тя ще замени старите талашитени постройки, които не отговарят на съвременните стандрати за отглеждане на децата. Идеята е заведението да обслужва селата Браниполе, Белащица и Брестник.