Програмата "Забавно лято, грижовна есен" продължава в 25 града и села

  • 01 декември 2020, 10:40
  • Автор
  • ИНИЦИАТИВА

Medium 12 2

Адаптирана към ограниченията на епидемичната обстановка, програмата за развитие на тютюнопроизводителните райони в България „Забавно лято, грижовна есен“ продължава и през 2020 г. в пълен обхват. Тя се реализира за шеста поредна година от Фондация BCause и се финансира от „Филип Морис България“, като има за цел да подкрепя тютюнопроизводителните общности в 25 града и села в 5 тютюнопроизводителни региона. Това включва областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен. Дейностите по програмата се осъществяват в 4 направления: Образователно-приключенски академии за деца в училищна възраст, Обучение за учители по методите на неформалното образование, Академия за местни предприемачи за стартиращия местен бизнес и Медицинска грижа за възрастните хора.

Платформа

В края на юли стартира по нов начин Образователно-приключенската академия за деца „Забавно лято“ в 21 населени места, като обхвана ученици от 1-ви до 6-и клас, разделени в три възрастови групи. Чрез специално създадената онлайн платформа – https://www.zabavno.bcause.bg/, обучителите от НЧ „Бъдеще сега“ достигнаха виртуално до децата, родителите и учителите в отдалечените региони, адаптирайки се по този начин към обучението в новата реалност.

„Епидемичната обстановка ни принуди да трансформираме Образователно-приключенската академия в книжен „Приключенски дневник“. С помощта на този нов формат и с менторството на обучителите над 530 деца на възраст от 8 до 13 години изпълниха приключенските си задачи. На специално разработен към програмата сайт качихме приключенските дневници, така че да са достъпни за по-голям брой ученици, техните родители и учители” – споделя Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация Bcasue, и допълва: „Финалът на Образователно-приключенската академия бе осъществен онлайн, а във Фейсбук група, обединяваща всички участници, всеки споделяше постиженията си. За шестте години, в които реализираме „Забавно лято, грижовна есен”, над 4000 деца са се включили в летните академии. Връщайки се в населените места в обхвата на програмата, ние регистрираме огромния напредък на учениците.”

Подкрепа в кризата

„Академията за местни предприемачи“ стартира успешно с медийна кампания, срещи онлайн и на място в 13 населени места с над 70 участници и събра 46 кандидатури от идейни хора, които искат да разберат как успешно да започнат своя бизнес в своята общност. Освен към нови предприемачи в Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен тази година програмата има за цел да подкрепи с напътствия и досегашни участници, за да се справят по-леко с последствията от разрастващата се икономическа криза. В началото на ноември избраните от комисията 28 екипа от общо получени 46 кандидатури преминаха предварителни видеоинтервюта с цел да се определят участниците в обученията и финалния конкурс.

„Състезанието за безвъзмездна финансова подкрепа от 25 000 лева тази година ще бъде много интересно. Въпреки влошената икономическа ситуация се радваме на много разнообразни и добре разписани бизнес идеи. Междувременно продължава менторската програма за участници в Академията за местни предприемачи от предходни години, в която се класираха 10 екипа. Те работят с експерти по теми, важни за развитието на бизнеса им в този момент. Участниците от Академия за местни предприемачи ни вдъхновяват да вложим всички усилия за насърчаване на хората с идеи и желание за работа в малките населени места да се развиват и да изграждат по-добра среда там, където живеят“ – сподели основният двигател на Академия за местни предприемачи Явор Гочев, програмен директор на Център "Ринкър" към Фондация BCause.

Напредък при учениците

При академиите за учители, които се провеждат за трета поредна година, акцентът през 2020 година е върху новите методи за преподаване в 1-ви клас с цел постигане на бързи резултати в обучението на децата, а учителите, участвали в минали издания на програмата, с радост споделят напредъка на учениците в образователния процес.

Не на последно място и за да отговори на нуждите на най-възрастните хора в извънредната ситуация Фондация BCause предоставя имуностимуланти и хранителни добавки след консултация с медицински специалисти и местните общопрактикуващи лекари.

„Фондация BCause успя за шест години да превърне тази програма в разпознаваема и ежегодно очаквана инициатива в тези региони. За нас е изключително важно и се радваме, че успяхме да осигурим финансиране и тази година, когато дарителските програми се фокусираха основно върху мерките и помощта, която може да се предостави по повод COVID-19. „Филип Морис България“ успя да подкрепи програмата „Забавно лято, грижовна есен” в тежката икономическа ситуация, с което финансовата инвестиция в програмата надхвърли общо 1 милион лева за целия 6-годишен период досега“ – сподели Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие” във „Филип Морис България“.

Ръка за ръка

Незаменима част от програмата, която трябва да бъде отбелязана, е и ползотворното сътрудничество на фондация BCause с местните общини и ръководството им. Пълна подкрепа за координацията и организацията на различните компоненти на програмата екипът на Фондация BCasue намира в лицето на кмета на община Сатовча – Арбен Мименов, а в с. Браничево съдействат на събирането на предприемачески идеи в региона, докато от Тутракан помагат за организиране на храненето в с. Нова Черна. Много от общините съдействат с логистика и координация на местната общност и бенефициентите на програмата.“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от 2015 г. насам от Фондация BCause с подкрепата на "Филип Морис България" ЕООД като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. За изминалите 5 години програмата обхваща над 2300 деца, 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и 54 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година се добавят нови дейности към вече утвърдените активности.

До момента програмата е събрала и множество отличия:

• Награда „Компания на годината“ в категориите „КСО" и „Устойчиво развитие“ на списание Business Review, Business Lady and Business Lady Club за 2020 г.

• Награда „Златно сърце“ на списание Business Lady and Business Review за 2018 г.

• Награда от Центъра за приобщаващо образование за ФМБ – компания, “даваща криле на българското образование с програмата „Забавно лято, грижовна есен“ за 2018 г.

• „Най-добра дарителска програма на МСП“ в годишните награди „Най-голям корпоративен дарител“ на Български дарителски форум за 2017 г. и 2018 г.

• Финалист в „Най-добра социална политика на МСП“ в годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите за 2017 г.

• Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите за 2016 г.

• „Забавно лято, грижовна есен“ е включен в първия университетски учебник по корпоративна социална отговорност на д-р Марина Стефанова