Режисьор и актьори репетират онлайн

  • 01 декември 2020, 10:47
  • Автор Александра Петрова
  • АРТ

Medium 16 1

Всеизвестна истина е, че изкуството обединява хората. Това с още по-голяма сила се усеща във времена на социална изолация.

Именно любовта към изкуството е онова „гориво”, което кара група талантливи деца от Бургас да вървят уверено в една посока и да споделят времето си заедно дори когато се налага да спазват дистанция.

Въпреки пандемията от коронавирус и наложените ограничителни мерки възпитаниците на театрална школа „Талантино” продължават да репетират. Правят го онлайн… пред компютрите си вкъщи. Техен ментор е режисьорът и драматург Станимир Карагьозов – създател на школата.

„Изключително щастие за мен е, че имам такива хлапета и по-възрастни актьори. Въпреки всичко, което се случва, те са толкова запалени и всеотдайни. Част от репетициите ни са онлайн. Децата са много отдадени. Спазваме разпорежданията да не се събираме много хора на едно място, затова разпределяме роли и четем текстове пред мониторите всеки от дома си. После, като се върнем в залата, половината работа ще сме я свършили”, разказва Карагьозов.

Тази година „Талантино” навършва 10 години от създаването си в Бургас. По този повод актьорите са подготвили няколко премиерни заглавия, които вече представят пред публика. За това време през школата са минали над 200 деца и възрастни, като огромна част от тях са излизали и на сцена. И макар да не са професионални актьори, те носят театъра в сърцето си и играят със същия плам, както и професионалистите. Доказателство, че си вършат работата добре, са пълните зали и многото награди, спечелени на различни фестивали.

„Десет години минават като един миг. Имам усещането, че едва вчера сме отворили школата. Всъщност първоначално – още преди 18 години, тя се появява в читалището на днешния кв. Банево. Школата е създадена не като нещо сериозно, без предварителен проект, без кой знае какви амбиции. Постепенно нещата се промениха и тя се превърна в истинска школа, която днес събира много деца”, разказва Станимир Карагьозов.

А днес? Днес желаещите да бъдат част от голямото семейство на „Талантино” стават все повече. Броят им расте с всяка изминала година, поради което и групите се увеличават. Най-малките са едва на 6-7 години, а най-големите…

„Както ние им казваме „бабите” – могат да бъдат до 107 години, стига да имат желание да играят”, казва с усмивка режисьорът.

И допълва, че никога не му се е налагало да ходи по училищата, за да рекламира школата и да събира желаещи. Напротив! Децата сами идват. Понякога само пробно, но остават за дълго… често дори след като самите те станат родители.

Според Станимир Карагьозов театърът не трябва да бъде само за забавление. Задължително е той да дава и теми за размисъл. Затова в репертоара на „Талантино” не се включват само леки, комедийни постановки, но се играят и сериозни заглавия.

Сред пиесите, поставяни на сцена, са „Глупаци“ на Нийл Саймън, „Хотел между тоя и оня свят“ на Ерик-Еманюел Шмит, „Забравена от небето“ по Екатерина Томова, „Служебен роман“ от Елдар Рязанов и Емил Брагински, „Женско царство“ по Ст.Л.Костов и много други.

„Следващата година ми предстои да се сблъскам с нов жанр – криминален трилър. Винаги съм харесвал този тип четива, но никога не съм експериментирал с подобен жанр, никога не съм го поставял на сцена. За мен ще е голямо предизвикателство”, споделя в аванс създателят на „Талантино”.

По думите му всеки творец трябва да се предизвиква, да проверява докъде стигат възможностите му, без да се страхува от провал и без да мисли колко пари може да спечели от това.