01
Брой

Брой 62, декември 2020

Обратно Новина Следваща

Севера vs. Юга по заплати и инвестиции

  • 01 декември 2020, 10:19
  • Автор Нина Александрова
  • ИКОНОМИКА

Medium bulgaria 1566785

София не е България. Тази фраза се чува често, когато се говори за заплати, поминък и стандарт на живот. Оказва се обаче, че столицата далеч не е на първо място по заплати у нас. А данни за това представят всяка година от Института за пазарна икономика. „Преди растежът беше главно в София, но през последните няколко години има огромно икономическо раздвижване в области като Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора“, разказа пред kmeta.bg Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ. Той работи по проекта на института - „265 истории за икономика“. С него специалистите целят да покажат реално какво се случва във всичките 265 общини на България, съответно да се види кои области изостават и кои напредват.

Малките общини около големите развити центрове също са добре. Причината е, че индустриализацията и преработващата промишленост се разпространява все по-бързо към тях. Така например Божурище и Костинброд, които са близо до София, са напът да изпреварят столицата по заплати. И въпреки че Coфия e икoнoмичecкият цeнтъp нa Бългapия, в кoйтo ce пpoизвeждa oкoлo 40% oт Бpyтния вътpeшeн пpoдyкт нa cтpaнaтa, нaй-виcoкaтa зaплaтa у нас зa 2018 г. e в oбщинa Чeлoпeч - 2178 лв. Cлeдвaт Koзлoдyй с 2090 лв., Paднeвo (1 910 лв.), Пиpдoп (1 796 лв.), Дeвня (1677 лв.) и Гълъбoвo (1598 лв.). Така Coфия сe нарежда eдвa нa 8-мo мяcтo със средна заплата от 1554 лв.

На последно място в тoп 10 е Пaнaгюpищe с 1445 лв. „Добрите възнaгpaждeния ca cвъpзaни c гoлeми пpeдпpиятия, кoитo paбoтят в paйoнa. B cлyчaя нa Чeлoпeч тoвa e Dundее Рrесiоus Меtаls, в Koзлoдyй - ядpeнaтa цeнтpaлнa, Paднeвo - „Mини Mapицa-изтo“, Пиpдoп - Аurubis, и т.н. Разбира се, в тези градове има и заплати, които са много под тези нива, дори под 600 лв. Високите възнграждения на специалистите в производствените бази обаче вдигат средните показатели.

Що се отнася до безработицата в страната - тя остава на исторически рекордно ниски нива. В големите центрове тя е под 4%. В София и Божурище пък пада дори под 2 процента. Ниска е също в областите Пловдив и Варна. Очаквано не така стоят нещата в Северозападна България. В Димово, Видинско, тя е цели 41%. Много са и общините, в които безработицата достига до над 30%. Силистра и Монтана са сред тях. В Монтана е отчетено най-ниското заплащане в страната - под 500 лева. Малко по-високо то е в Силистра.

„Може да се каже, че в България разделението е между Севера и Юга. На юг са по-добре, промишлеността е по-развита, докато на север тенденциите са негативни. Процесите текат вече от 4-5 години“, обяснява регионалните различия Петър Ганев. И допълва: „Там, където има силен център, като София, Пловдив, Варна, малките общини, близо до тях, също са добре. В слабите центрове малките населени места са зле“. По думите му Северна България значително изостава, независимо от развиващи се градове като Варна, Велико Търново, Козлодуй, Габрово, Севлиево.

По-ниски заплати в Югозапада

В Благоевград стандартът на живот се влошава, констатират от ИПИ. „Причините са няколко, но може да се обобщи, че в Благоевград живеят по-малко от 50% от хората, докато останалите работят в т.нар. селски, по-малки общини, където заплатите не са високи - те се препитават или от земеделие, или от туризъм, за който данните ни не включват сивия сектор и остават официално с ниски нива на заплащане“, обяснява тенденцията Петър Ганев. В областта запада шивашката индустрия и има свиване на производството на тютюневи изделия. Подобно е състоянието и в Родопите, където заплащането традиционно е по-ниско.

Монтана с най-тежките условия на пазара на труда

Монтана е градът с най-трайна безработица и най-малко инвестиции. Добрич се развиваше добре, но започна да се забавя последните 1-2 години. Изненадващо ниски се оказват заплатите в община Свиленград, където средната заплата е 733 лв. Не е тайна, че високите възнаграждения в хазартните комплекси привличат хора от цялата страната. В Хасково средното месечно брутно възнаграждение е 761 лв. В Димитровград очаквано е по-високо, там средно получават по 819 лв. Най-ниски са възнагражденията в община Минерални бани - 506 лв., там повечето хора са заети в земеделието и туризма. В Симеоновград и Харманли вземат средно по 613 и 618 лв.

Безработицата в Силистра намаляла наполовина за 5 години

Силистра е областта с най-нисък БВП на глава от населението в България и е сред тези с най-ниски заплати и доходи на домакинствата. Същевременно бедността не е особено висока, а делът на домакинствата в материални лишения е много под средния за страната. Безработицата е намаляла наполовина в рамките на пет години, но остава над средната. Въпреки значителните подобрения в кадастралното покритие качеството на административните услуги остава ниско. Демографските показатели на Силистра, подобно на почти всички области, са подчертано негативни, въпреки че областта има по-малко неблагоприятни стойности на миграция от почти половината области.

Бургас върви нагоре

Област Бургас продължава своето позитивно развитие през последните години, макар и с по-бавни темпове.Пазарът на труда показва много добри резултати, като безработицата намалява до средните за страната стойности от 5,3%, а икономическата активност на населението расте и вече е около средната за страната. Областта е една от водещите по отношение на развитието на икономиката и инвестициите. Бизнес активността е на едно от първите места в страната с много на брой предприятия на глава от населението, а преките чуждестранни инвестиции надхвърлят средните за страната и достигат 4579 хил. евро на човек от населението. В Бургаска област се забелязва всеобщата тенденция за застаряване на населението, макар и в по-малка степен от останалите области в страната. Естественият прираст на населението е по-висок от средния за страната.

Варна изостава в усвояването на евросредства

Област Варна се радва на добро икономическо развитие през последните години, отличаващо се с развит пазар на труда и висока степен на икономическа активност. Доходите на домакинствата доближават средните за страната, макар и не с очаквания темп. Нивото на безработица в областта е ниско. Добрата образователна структура и наличието на развита инфраструктура създават благоприятни условия за развитие на бизнес, в резултат на което преките чуждестранни инвестиции бързо растат. От друга страна, нивото на бедност остава високо. Фактор, който задържа икономическото развитие, е високото ниво на местни данъци. Областта изостава и по усвояване на европейски средства. Въпреки това работата на местната администрация се оценява високо. Демографската картина в областта продължава да бъде относително благоприятна. Населението намалява с по-бавен темп в сравнение с останалата част на страната.Смолян - една бързо застаряваща област

Бедността в област Смолян спада до под средните за страната стойности. Въпреки относително по-високото ниво на безработица икономическата активност и заетостта на населението са над средните. Положително се отразява и добрата образователна структура на населението, характеризираща се с малък дял лица с основно и по-ниско образование. Инвестиционната активност на предприятията е под средната за страната, а чуждестранните инвестиции са относително малко. Инфраструктурата също е фактор, който ограничава местната икономика, но това може да се обясни до известна степен с естествени и географски особености. Смолян е една от най-бързо застаряващите области.

Доходите на домакинствата в столицата с 1/3 по-високи

Столицата е икономически най-добре развитата област в страната, като през 2018 г. различията с останалите региони на България остават значителни. БВП на човек от населението надхвърля двойно средния за страната, а заплатите и доходите на домакинствата са с повече от 1/3 по-високи. В областта има два пъти по-малко домакинства, които живеят в материални лишения или с доходи под линията на бедност. София привлича най-много преки чуждестранни инвестиции на човек от населението в страната. Инфраструктурата е с високо качество, особено от гледна точка на достъпа до високоскоростен интернет. Столичният град обаче поддържа относително високи местни данъци, особено върху търговията на дребно и таксиметровите услуги.

София е една от малкото области в България, която се радва на положителни миграционни процеси. Това помага за смекчаването на ефекта на отрицателния естествен прираст, в резултат на което столицата е сред областите с най-младо население в страната. Областта предлага най-доброто висше и средно образование в страната, като неизменно се класира на първо място по средна оценка на зрелостните изпити и е с най-нисък дял на слабите оценки. София предлага и много добро здравеопазване, особено от гледна точка на достъпа до лекари специалисти. Високата натовареност на съдилищата пък води до бавно разглеждане на наказателните дела, а престъпността е над средните за страната равнища. Столицата е и лидер по интензивност на културния живот. Състоянието на околната среда е относително добро, ако оставим настрана чистотата на атмосферния въздух.

Кърджали дърпа напред заради турската икономика

Кърджали се развива все по-добре през последните няколко години, сочат данните на ИПИ. Според Петър Ганев причинете за това не са политически, а все по-проспериращото състояние на града се дължи на добри връзки с турската икономика, което пък води до завръщането на все повече български граждани от Турция в областта. Има и повече инвестиции. Не само в Кърджали са добре, Ардино също се развива. В Крумовград пък са първенци заради мината. Друга гранична община, която е с подем в развитието, е Трън.

Градовете с университети са по-добре

От ИПИ обобщават, че градовете, в които има университети, са по-добре развити заради притока на млади хора в тях. Повечето напускат родните си места и остават да живеят там, където са завършили висшето си образование. В Медицинския университет във Варна за положителната тенденция помагат и чуждестранните студенти, които са над 2000. Но не винаги университетите дават гаранция за растеж. Пример за това е Габрово, където все още има много напускащи хора. В Свищов пък демографските тенденции са стряскащи. Подобно е положението и в Плевен.

С най-голям спад на хора като процент през 2018 г. са общините Бойница с 6,41% до 936 души, Трекляно с 5,28% до 758 души и Малко Търново с 5,21% до 3208 души. Сред общините с над 30 000 души с най-голям процент се срутва населението в община Свищов с цели 3,58% през 2018 г. до 35 369 души, община Димитровград с минус 2,14% до 47 287 души и община Ловеч с 1,95% до 43 242 души.

Населението през 2018 г. се увеличава в само 22 общини, от общо 265 общини. Сред големите общини с най-голям процентен ръст на населенето през 2018 г. е община Кърджали с 1,25% до 68 727 души, следвана от община Пловдив с 0,48% ръст до 346 893 души, Столична община с 0,2% до 1 328 120 души и община Варна с 0,18% повишение до 345 369 души.

Пловдив и Варна са сред малкото областни центрове, които през последните години успяват да увеличават своето население. Това означава, че положителният приток на хора – т.е. повече заселвания, отколкото изселвания, успява да компенсира негативния естествен прираст, характерен за цялата държава. Причините за това, наред със силната индустрия, са както във високия брой студенти – над 50 на всеки 1000 души и в двете области, така и в увеличаващите се възможности пред младите хора в сферата на услугите. И макар Варна да остава силно зависима от морския туризъм, в случая визираме развитието на информационните технологии.

„Най-добри“ данъци в Кюстендил

През 2018 г. икономическото състояние на Кюстендил се подобрява, но областта се развива по-бавно от останалата част на страната, което създава риск от постепенно изоставане спрямо водещите икономически центрове. Кюстендил е сред областите с най-ниски инвестиции и най-слабо усвояване на европейски средства, което застрашава развитието на икономиката ѝ в бъдеще. Развитието на инфраструктурата и качеството на административните услуги в областта са много близки до средните за страната, а режимът на местните данъци в кюстендилските общини е най-благоприятният в страната. Кюстендил е сред областите с най-силно подчертани негативни демографски тенденции, особено по отношение на естествения прираст (–13,4‰ през 2018 г.).

Бум на посещенията на музеи във Велико Търново

Велико Търново е една от областите с най-нисък относителен дял на населението на възраст 25–64 години с основно или по-ниско образование, но не е сред областите, които могат да бъдат определени като атрактивни за чуждестранните инвеститори. Тя се характеризира със сравнително добро ниво на инфраструктурно развитие, а перспективата е значителна предвид подновяването на строежа на магистрала „Хемус“. Като пречки пред бизнес средата може да се посочат сравнително високото ниво на местните данъци, особено облагането на недвижимото имущество, както и не особено високата оценка за работата на местната администрация. Посещаемостта на музеите е над 5 пъти по-висока от средната за страната, поради което Велико Търново получава една от най-високите оценки в сферата на културата.

Мръсният въздух - основен бич за Стара Загора

Област Стара Загора продължава да отчита втория най-висок БВП на човек от населението след столицата. Икономическият растеж допринася за високи средни възнаграждения, сравнително високи доходи в домакинствата и относително ниски нива на бедност. Условията на пазара на труда са изключително благоприятни. Безработицата е 2,3% и е една от най-ниските в страната, а заетостта доближава най-високите стойности, характерни за столицата. Необходими са обаче инвестиции за подобряване на качеството на пътищата. Нивата на местните данъци са едни от най-ниските в страната, а администрацията подобрява резултатите от работата си през последната година. Предизвикателство е борбата с отпадането на учениците от основното и средното образование, както и намаляването на дела на слабите оценки на матурите. Един от най-големите проблеми на областта остават високите нива на замърсяване на атмосферата. Количеството на генерираните битови отпадъци също се увеличава.

Лошо качество на пътищата в Русе

Преобладаващата част от индикаторите, характеризиращи състоянието на икономиката в област Русе, имат сходни със средните за страната стойности. Сравнително благоприятната образователна структура на работната сила оказва положително влияние върху нивото на доходите, а относителният дял на населението, живеещо под линията на бедността, е сред най-ниските в страната. Русе не е сред най-привлекателните области за чуждестранните инвеститори, но и не се наблюдава спад на интереса след глобалната криза. Областта се характеризира с добра инфраструктурна свързаност, но и с лошо качество на пътищата.

„Дунав мост“ не подобри стандарта на Видин

По-голямата част от индикаторите за икономическото развитие на област Видин изостават значително от средните стойности за страната. Пазарът на труда продължава да изпитва затруднения. По-висок относителен дял на населението, живеещо под националната линия на бедността, от регистрираните във Видин 39% се наблюдава само в Монтана и Пазарджик. След кратък период на възстановяване през 2015 и 2016 г. инвестиционната активност на местните предприятия отново намалява. Надеждите за икономическо раздвижване в райони след пускането в експлоатация на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат“ засега не се оправдават отчасти заради ниското качество на съпътстващата инфраструктура. Въпреки че местните данъци и такси са сред най-ниските в страната, качеството на административните услуги продължава да не е достатъчно добро. Неблагоприятното демографско състояние е в основата на изоставането както в икономическото, така и в социалното развитие на областта. Сред малкото позитивни придобивки в сферата на образованието можем да откроим отварянето на местен филиал на Русенския университет.