VIVACOM е инвестирал над 300 000 лв. в "Регионалния грант"

  • 01 декември 2020, 10:37
  • Автор Джейн Димитрова
  • ПРОЕКТИ

Medium 10

На 26 ноември за шеста поредна година стартира програмата „VIVACOM Регионален грант“. Тя подпомага безвъзмездно добрите идеи от всеки български град или село. Програмата подкрепя проекти на граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Това е и причината да потърсим Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM, която е и член на журито.

- Г-жо Вутова, VIVACOM е партньор и инициатор на редица проекти в различни сфери, подкрепящи развитието на обществото. Сред тях са операция „Жълти стотинки“, инициативата „Образование 4.0“, партнирате на училища, университети, спортисти, музикални фестивали, подпомагате мобилни книжарници, осигурявате пространства за изложби, помагате в битката с COVID-19 . В края на ноември стартира и програмата „VIVACOM Регионален грант“. Как една пазарно ориентирана компания налага традицията да бъде и обществено отговорна?

- Наше убеждение е, че в съвременния свят всяка компания трябва да провежда политика за корпоративна социална отговорност – това е начинът обществото да върви напред. Това важи с особена сила за успешните и иновативни компании, каквато е VIVACOM. Ние имаме реална възможност да въздействаме върху развитието на обществото не само с иновативните продукти, услуги и решения, които предлагаме, но и с целенасочена и последователна политика за подкрепа на науката, образованието, развитието на местните общности, културата и спорта. Една от инициативите в това отношение е програмата „VIVACOM Регионален грант“, която провеждаме вече шеста поредна година. Тази програма насърчава креативността, добрите идеи и тяхната реализация по места, насочена е именно към стимулиране на развитието на местните общности. Ние смятаме, че давайки скорост на добрите идеи, подпомагаме промяната и просперитета, които могат да бъдат реализирани с идеите на местните хора, които имат най-добра представа за конкретните нужди на своята общност. Хората все повече осъзнават, че промяната е в техни ръце, че те могат да бъдат двигател на развитието и не е необходимо да чакат централизирани решения или външна намеса.

- Докога може да се кандидатства в новото издание на „Регионалния грант“?

- До 12 януари 2021 г. чрез попълване на електронен формуляр за кандидатстване. Подкрепените идеи ще бъдат обявени в началото на март 2021 г.

- VIVACOM изцяло ли осигурява средствата по реализацията на проектите? Следите ли стъпките по тяхното изпълнение?

- Да, VIVACOM отпуска финансовите средства за реализация на проектите. И тази година сме предвидили обща сума от 60 000 лв. Всеки от финалистите ще получи безвъзмездна финансова помощ до 5000 лв. Следим внимателно реализацията на проектите заедно с нашите партньори от Български център за нестопанско право. С удоволствие мога да кажа, че ставаме свидетели на реална промяна по места именно благодарение на гражданските идеи, финансирани безвъзмездно по програмата. Промяната се наблюдава във всички области – намират се работещи решения на проблеми от социалната сфера, културата, изкуството, спорта, туризма, екологията.

- Как се развива програмата „Регионален грант“ през годините?

- Регистрираме все по-голям интерес – в последното издание получихме 277 проекта - предложения от всички 28 области на страната. Общата инвестиция на VIVACOM в петте издания на Регионалния грант е над 313 000 лв., подкрепени са 68 проекта от цялата страна. Разширява се обхватът на проектите и броят на организациите, които кандидатстват. Засилва се активността на местните общности, които предлагат практични идеи за повишаване на благосъстоянието. Инициативата успя да оформи общност от активни граждански организации, които споделят опит и идеи помежду си. Организациите, които кандидатстват, акцентират върху включването на хора от уязвими групи в живота на общността, организират местни събития. Все повече стават проектите, които наблягат на образованието и на опазването на околната среда, популяризирането на слабо известни райони и местности. Ето защо и тази година - въпреки здравната криза и икономическата рецесия програмата, ще подкрепи финансово и логистично обществено значими каузи на граждански организации с мисъл и грижа за местните общности в малките и големите населени места. Повече от всякога имаме нужда от креативни инициативи за развитие на местните общности.

- VIVACOM планира ли други големи каузи или инициативи?

- Въпреки сложното време, в което живеем, ние във VIVACOM не изоставяме проектите си в социалната сфера. Фокусираме се там, където обществото има нужда от подкрепа. Работим усилено върху нашата инициатива „Образование 4.0“, която има за цел да подпомогне българските деца, учители и родители да се възползват от постиженията на технологиите в образователния процес. Дигиталното образование далеч надхвърля провеждането на един урок онлайн. Дигитализацията прави ученето интересно и полезно заради достъпа до съдържание, интерактивните методи на преподаване и изпитване, възможността ученикът да „се потопи“ в урока. То насърчава критичното мислене, креативността, дава мигновен достъп до огромни масиви информация. Тук е нашата роля като телеком – иновациите в сферата на образованието да станат част от живота ни.

„По стъпките на вятъра“

Сдружение „Велоклуб Каварна“ с проекта „По стъпките на вятъра“ и подкрепата на „Виваком“ създава мрежа от 10 велопътеки на територията на Каварна и Шабла и има за цел да популяризира сред туристите възможността да достигат до местните природни и културно-исторически забележителности с помощта на велосипед. По-дългосрочната им цел е да превърнат добруджанското крайбрежие в търсена за велотуризъм и велоспорт дестинация.

Клубът е регистриран като юридическо лице през 2016 г., като организира карания в региона повече с развлекателен, отколкото със спортен характер.

Пътищата са удобни за каране сред природата извън шосето. Някои от създадените вече маршрути преминават край морето и разкриват изключително красиви гледки.

Направени са от хора, които карат активно и познават региона. Те почистват трасетата от камъни и коренища и ги правят удобни за колело.

Предстои качването на пътеките в електронна среда, за да може да бъдат следвани през телефон. Ще бъдат маркирани с табели, които да указват началото и края им, както и да дават яснота, където има разклонения.

Изходните и крайните точки са различни. Част от велопътеките вече са заснети и всеки ще може да проследи какъв терен ще го очаква. Ще има и фейсбук страница, която да дава информация както за пътя, така и за обектите, до които ще може да се стига.

Ива Дойчинова: Селата и малките региони са бъдещето

- Г-жо Дойчинова, отново сте част от журито, което оценява най-добрите и съдържателни проекти по програмата „Регионален грант“ на „Виваком“. Какви проекти искате да видите тази година?

- Очаквам да видя проекти, които са изпълними при всякакви условия, включително при локдаун. Последното издание беше голямо предизвикателство пред всички, които спечелиха „Регионалния грант“, защото едва ли някой е очаквал, че чисто физически няма да имаме свободата на движението и свободата на събирането, на които сме свикнали. Обикновено тези проекти разчитат на някакъв вид взаимодействия – човешки, доброволчески, създават общности. Предполагам, че тази година проектите ще бъдат много по-насочени към креативността да бъдем съзидателни, нeзависимо от ситуацията. Тъй като няколко от проектите ги представихме в нашата медия TRIPLE E.Y.E., за да видим точно какво се случва с онези от тях, които вече са минали или тази година се реализират. Оказа се, че хората са доста одухотворени, въпреки че това беше още в началния период на локдауна. Казаха, че ако не могат да направят нещо при всякакви условия, не могат изобщо. Очаквам една засилена креативност, очаквам едно по-голямо взиране към това, което се видя, че все пак е най-важно в живота ни – здравето, образованието, взаимопомощта. Това са неща, които са безкрайно важни, и мисля, че тази здравна криза ще ни избистри приоритетите – това няма да бъдат бързите пътувания, бързите пазарувания, пълната свобода да правим, каквото си искаме. А ще градим от най-важното – от здравето, от взаимната свързаност, образованието. Това са ключовите неща.

- Кои са проектите от предходни години, които най-силно Ви впечатлиха още с идейното си представяне и все още помните?

- Харесвам безкрайно много проекти. Имам способността да се влюбвам в щурите идеи – да речем „Джаз на Деветашкото плато“. Това беше нещо просто невероятно. Не вярвах, че това нещо може да се случи. Не само че се случи, а Деветашкото плато е един от малкото селски региони в България, които се развиват добре – напук на останалата тенденция. Оказва се, че тенденцията идва от хората, когато взимат съдбата си в свои ръце и решават какво искат да им се случи. Тогава абсолютно всичко е възможно. Това е една от идеите, които безкрайно много харесвам. Имаше скаутски идеи, свързани със спасяванията на кестените, имаше безкрайно много почиствания. Не мога да ги изброя всички от страх да не забравя нещо особено любимо.

- Имате ли вече друг поглед към регионите и към нуждите, които те имат?

- Определено вниманието ми е насочено по различен начин. Най-малкото, защото тази година се видя, че селата са убежища. Много хора се върнаха към тях не само за да изкарат някакъв вид изолация близо до природата, а се върнаха, защото преоткриват този начин на живот и той им харесва повече. Селата и малките региони според мен са бъдещето. Не го казвам, за да звучи бомбастично, а защото го вярвам. Мисля, че бетонните джунгли, мръсният въздух, големите квартали са нещо, което ще се преобразува, и хората – особено по-младите, по-големите семейства, ще търсят обратно контакта с природата и възможността да живеят и работят сред нея. И дигиталните номади, и доста хора вече намират начин да работят от всяка една точка на света и да виждат през прозореца това, което обичат. Забелязвам, и то благодарение на млади хора, които са решили да се върнат, че има села и малки градове, които се преобразяват.

Много ми се иска „Регионален грант“ на „Виваком“ да продължи да изпълнява тази своя мисия. Снимайки и „Будителите“ тази година, обикаляйки из много малки градчета и села, виждам, че младите хора само чакат малко да пораснат, за да дойдат в София. Големите идеи и интересните неща могат да се случват навсякъде, стига човек да види себе си като създател. България има невероятни природни богатства, които са замрели, защото около тях има изоставени села. Това е нещо, което е напълно обратимо. Ние имаме нужда от това, този начин на живот ни носи повече хармония. Регионите трябва да запазят не само жизнеността си, но и да държат връзката с традицията. Разглеждам историята ни в момента и еволюцията ни като връщане към природата.

- Как членовете на журито постигат единодушие за одобрението на даден проект? Трудно ли се избират победителите?

- Всичко е въпрос на сметки. Всеки сяда вкъщи и започва да оценява проектите за себе си. След което се събираме и правим обобщение на тези, които са най-напред по точки. Има една графа, в която всеки от нас слага коментари – те са много важни. Ако нещо по проекта не му е понятно, не му е достатъчно ясно или има противоречие в него. Ако някъде има конфликт, който за когото и да било от журито е силен или важен, обсъждаме дали въпросният кандидат е достатъчно ценностен и стойностен. След първите години, когато доста се спореше, вече нямаме такива различия. Вече имаме и критерии, всеки един от нас вече е разбрал и какво представлява „Регионален грант“ и кой какво е възможно да изпълни. Понякога има прекрасни проекти, но те не са така лесно изпълними, както изисква матрицата – в рамките на годината да имаме резултат. Финално оглеждаме десетката и последните години – това е добра практика на „Виваком“ и на Българския център за нестопанско право, настояваме поне още един-два или три проекта да влязат. Повече от десетте, които са обявени – защото виждаме смисъл в тези проекти, виждаме полезност и защото „Виваком“ много държат на тази своя кампания и корпоративна отговорност.

- Защо инициативите от този вид са необходими и важни?

- Важно е обществената градивност и енергия да бъдат подкрепени. Дълбоко вярвам в това. И покрай „Будителите“ също казвам – ние не им даваме само материално изражение на нещо, медийната подкрепа, говореното за тях, дава един добър пример за цялото общество, че може да се справи и създава общности. Кампанията на „Виваком“ реално дава 5000 лева – малко повече или по-малко, според това кой как си е направил бюджета, но тези пари в един правилен момент могат да бъдат изключително ключови, да бъдат трамплинът. Един от хората, с които говорих това лято, който прави лагери под звездите, казва, че в началото не са могли да повярват, сега печелят и повече пари, и по-големи грантове, но тогава някой им е повярвал и подал ръка. Това е изключително важно – да забележиш добрата идея, потенциала на хората и да им бъдеш полезен навреме. Това е единственият начин да бъдеш полезен.

Ако си искал с твои средства и с тези на приятеля ти или съдружника ти да съберете и да започнете нещо с 1300 лева и видите „Регионален грант“, който ще ви подкрепи с 5000 лева, то ти разширяваш своята идея, залагаш повече стъпки и по-големи цели.

- След трудната година, която имахме, каква очаквате да бъде 2021-ва? Какви промени искате да видите и на политическо ниво, и в обществото, и в общуването?

- Всичко тръгва от общуването и от човечността. Преди всичко сме граждани – суверен, след това сме гласоподаватели, чак след това сме някакъв вид данъкоплатци и хора, които се съобразяват с решението на правителството. Ние трябва да разберем най-накрая, че най-важното, което се случва на планетата, е това, което се случва в съзнанието на всеки един от нас, и решенията, които взима. Надявам се през 2021 година да започне най-после Епохата на Водолея. И старото статукво, което е начин на мислене, да си отиде наистина – няма да бъде, естествено, рязка границата между тъмнината и светлината, но ще бъде процес. Старото мислене е „силният срещу слабия“, „владетелят срещу крепостните селяни“, „Аз печеля, защото ти губиш“, „Аз съм богат, защото ти работиш за мен“ – такива неща вече са на доизживяване. COVID-19 ни даде да разберем, че всичко е взаимносвързано и не може да има някаква лаборатория в Ухан, от която вирус е бил изпуснат, ако е вярна тази теория, а не за техните мокри пазари – и това да остане за сметка само на Китай. От нас зависи да бъде чиста Земята и да живеем в онази взаимносвързаност, в която всички печелим. Има общности, които заедно правят добро за себе си и за другите. Това може да звучи прекалено идеалистично, но е единственият ход. Разделението е неработеща формула вече отдавна.

„Характерът: решение отвътре на възможностите отвън“

Сдружение „Общност каузи и начинания“ в Разлог е сред победителие на „Регионален грант“. То получава подкрепа за инициативата си „Характер.бг“, за която работи с началното училище в града ”Яне Сандански“. Всички заложени дейности по проекта ”Характерът: решение отвътре на възможностите отвън“ приключват успешно. За 6 месеца са организирани 3 позитивни преживявания с децата. Под формата на игра, забава и много положителни емоции слагат акцент върху силните черти от характера на малките ученици - като упоритост, любопитство , благодарност, саморегулация, пламенност, надежда, които имат приложимост в образованието.

Създадени са и 7 работилници, организира се събитие с родителите, създава се нова среда за характер в иновативното училище. В Деня на характера провеждат дискусия за неговата сила в кризисни времена. С подкрепата на „Виваком“ събитието се предава на живо. В рамките на проекта има занимания в килийното училище и в музея.

Децата изработват благодарствени писма, които по-късно четат на родителите си вкъщи.

С помощта на фондация „ПОдЛЕЗНО“ създават 7 пана, изработени ръчно, с героите на България – хан Аспарух, Кирил и Методий, цар Симеон, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. Всеки един е свързан със силна страна на характера. По детски се представя каква е тя и как децата могат да последват примера на героя.