Зимните ни топкурорти са готови за сезона, молят се за туристи

  • 01 декември 2020, 10:44
  • Автор Владимир Симеонов
  • ТУРИЗЪМ

Medium 14 %d0%9f%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be  1

Зимата чука на вратата. Сезон, който чакат с нетърпение любителите на белите спортове у нас и по света. Време е за ски ваканция в най-добрите ни зимни курорти - Банско, Боровец и Пампорово. Едно обаче е ясно – този сезон ще е различен от всички досегашни. Причината се знае – епидемията от коронавирус. Ситуацията е толкова динамична, че почти нищо не може да се прогнозира със сигурност. Сигурно е, че българските зимни курорти са готови за предстоящия зимен сезон. Те бяха първите, които трябваше принудително да затворят през март. 8 месеца по-късно те са изправени пред предизвикателството да отворят и работят в условията на тежка ситуация на ковид-19. И ако през март всички хотелиери, ресторантьори, ски училища – всички бизнеси в зимните ни центрове не бяха подготвени за работа в условия на коронавирус, то отминалите месеци подготвиха туристическата индустрия. Ще се следи стриктно за спазването на трите „Д” - дистанция, дисциплина и дезинфекция, както и на носенето на предпазни маски в затворени помещения. Пампорово, Банско и Боровец имат много силен коз, с който да противодействат на коронавируса - чист планински въздух и красотата на природата, която може да изпълни душата и взора на всеки един турист. Така че да забрави за опасния вирус. Вече се прави изкуствен сняг в курортите ни. Чакат се само туристите. Тук известната поговорка „Човек предполага, Господ разполага” звучи така: „Човек предполага, COVID-19 разполага”.

Какво се случва в зимната столица на Балканите - Банско, в Пампорово и Боровец? Фирмите концесионери на ски зоните в тях са готови за по-различен зимен сезон. Ще се въведат задължителни мерки срещу COVID-19 на територията на Пирин планина, която попада в рамките на концесията. Всички ще бъдат длъжни да носят предпазни маски в затворени помещения – в гардеробите за ски, в начална, междинна и крайна станция на кабинковия лифт, в самите кабинки, в ресторантите. Заведенията поне до 21 декември няма да работят, отворят ли ги, то в тях ще се спазва и изискването за отстояние от поне метър и половина между масите. За изпълнението на ограничителните мерки ще следи охраната в ски зоната.

„Няма да се правят никакви компромиси с нарушителите. Наша главна цел е да гарантираме здравето на нашите клиенти. Кабинките ще се дезинфекцират три пъти на ден срещу коронавирус. Ще въведем ограничение на бройката хора, които ще могат да са едновременно в гардеробите и заведенията, както и пред касите. През летните месеци направихме рекултивация на всички писти. Ние ще бъдем готови да посрещнем туристите, стига само да има гости в зимната столица на Балканите – Банско”, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер на Ски зона „Банско”.

Пред начална станция на лифта ще се монтират два автомата, от които любителите на зимните спортове ще могат да си закупят дневни карти за ползването на съоръженията в ски зоната. Целта е да не се стига до струпване на много хора пред касите. „Само инвестицията в двата автомата е за около 60 000 лева. Искахме специални машини за дезинфекцията на кабинките, но в последния момент от фирмата ни казаха, че не могат да ги произведат. Сега се надяваме да се снабдим със специални електронни раници, с които да се извършва тази дейност”, каза още Иван Обрейков.

Хотелиерите в града под Тодорка ще разчитат предимно на български гости. Надяват се, че нашите туристи ще се активизират в последния момент, както е по традиция, и ще започнат обаждания и резервации. Надеждата на банскалии е, че ще се увеличат и турските туристи, тъй като в родината им всичко е затворено до края на декември. „Очакваме и много наши емигранти да се завърнат в България за празниците и да дойдат на ваканция в Банско. Няма да ги разочароваме. Няма да е като минали години този сезон, но вярвам, че ще е приличен сезон. Работим здраво за комфорта и безопасността на нашите гости. Ски спортът е скъп спорт, но дано повече наши сънародници имат възможността да му се насладят”, коментира Малин Бистрин, който е председател на Сюза на туристическия бизнес в Банско. Той призна, че до последния момент не са знаели какво точно да очакват като мерки от страна на държавата. Това пречи на наемането на персонал, защото не е сигурно кой ще работи, докога ще работи и при какви условия ще работи. Бистрин призовава да не се прибягва до още по-крути мерки срещу коронавируса, за да се запази туристическият бизнес. Защото планината зарежда с енергия и е най-сигурното място за безопасността от COVID-19. „Няма да увеличаваме цените, в тази криза никой няма да си позволи този лукс. И без това туристите ще са кът, остава да ги изгоним с по-високи цени. Макар че разходите ни се увеличават и заради мерките срещу коронавируса. Само сняг да има, другото Господ ще ни го даде”, вярва Малин Бистрин.

В курорта Пмпорово залагат на дигитализирането на услугите в ски зоната и хотелите със Safe Ski - внедряване на ski pass pick-up система в ски зоната и въвеждане на нова младежка възрастова група за стимулиране на семействата с по-големи деца.

От „Пампорово АД гарантират, че през новия зимен сезон цялата ски зона ще работи при изключителни мерки за безопасност. Първа стъпка от проекта за дигитализация в курорта и инвестиция за безопасност е внедряването на нова платформа за предварителна директна онлайн покупка на лифт карти и ски услуги през уеб магазин. Тя ще дава възможност за директни покупки онлайн и ще позволи на туристите предварително да закупят безконтактни лифт карти и ски пакети, които да вземат самостоятелно на място през поставени на различни места в ски зоната pick-up устройства чрез сканиране на QR код или ваучер за пакетната услуга. Част от уеб магазина ще бъде и система за бързо и надеждно презареждане на лифт карти. Въвеждането на подобни pick-up устройства се случва за първи път в България и е стъпка напред в модернизирането на Пампорово.

През новия зимен сезон в продажба ще влязат специални ски пакети, адаптирани към местния потребител, които да дадат максимално разнообразие и комбинация от ски услуги. Стартира нова програма за деца и младежи от 12 до 18 години, която ще включва лифт карти и ски услуги на преференциална цена от 49 лева. Нов атрактивен продукт в продажба ще бъде лифт карта със ски оборудване, при който клиентът реално ще заплаща стойността на лифт картата и ще получава в добавка оборудване на символична цена. Подобни ски пакети ще са налични за продажба онлайн и на място, комбинирайки лифт карта, наем на ски и сноуборд оборудване и училище в група. Сред новите пакети са още „Първи стъпки в ските“ с промоционални условия за начинаещите, както и лифт карти с отстъпка за достъп до СПА услуги в курорта. С всички тези нововъведения се цели да се подпомогне местният турист в условията на криза и да се стимулира спортуването на открито за здрав дух и тяло, засилването на имунната система в условията на пандемия и семейното преживяване сред природата. Освен новите програми и пакети Пампорово ще предлага и традиционната за Пампорово Мечи чал лифт картата 2в1, предоставяща неограничено каране по пистите на ски зона Пампорово и ски зона Чепеларе, безплатен транспорт между двете ски зони и отстъпка за ползване на модерния СПА център „Перелик“, както и сезонната лифт карта за делнични дни. Запазват се промоционалните периоди за лифт картите през месец януари в дните от 11-ти до 15-ти и от 18-ти до 22-ри януари (включително), както и след 8 март 2021 година.

Продължават подобренията в ски зоната по обработка на ски пистите и системата за изкуствено заснежаване. За удобство на скиорите се подсилва безжичната връзка в Wi-Fi точките в двете ски зони. В отговор на търсенето от туристите в курорта се предлагат и алтернативни програми на открито като зимни преходи със снежен гид и снегоходки, моторни шейни до връх Перелик и конна езда в обособена зона.

През зимния сезон децата ще се радват на избор от няколко локации за забавления в ски зоната. На ски център „Малина“ се обособява детска ски зона, където най-малките от 4 до 7 години могат да правят първи опити в белите спортове на специално за целта съоръжение, или да се спускат със зимни туби, а по-порасналите от 7 до 12 години ще се учат как да усъвършенстват уменията си заедно със своя инструктор. Децата ще могат да се забавляват на закрито и в туристически център Пампорово, като използват всички възможности за игри в залите на детския център заедно със своите родители.

И през новия сезон се запазва социалната политика за деца и ученически лагери, като отново ще се предлагат преференциални условия за ски услуги и настаняване. Продължава и програмата за семейства с деца, които получават гарантирани отстъпки за лифт карти и пакетите. Целта е да се възпитава любовта към белите спортове чрез забавление и учение в безопасна контролирана среда.

Специални отстъпки от лифт картите и ски услугите ще ползват и студентите, притежатели на ISIC карти. Допълнителни отстъпки от ски услугите ще получат и картодържателите на Българо-американска кредитна банка, А1, „Ауто Бавария“ и ОМВ чрез партньорските програми, които предоставят отстъпки от цените на лифт картите, ски услугите и хотелското настаняване в петзвездните хотели „Орловец” и „Перелик”.

Хотелите в курорта също адаптират своите бази да посрещнат туристи с всички задължителни предпазни средства и регулярна дезинфекция, така че гостите да се чувстват в пълна сигурност и безопасност по време на престоя си. Все повече хотели разширяват асортимента от предлагани услуги и въвеждат гъвкави политики за резервации и анулиране, за да отговорят на търсенето на своите клиенти. Предлагат се нови продукти за престой – от нощувка без изхранване до настаняване с избор на изхранване според предпочитанията на клиентите за премиум закуска в обособен салон, на бюфет или сервиз в стаята.

В крак с последните тенденции Пампорово предлага и варианти за изнесен офис в планината. „Проблемът е, че резервациите вървят много слабо. Ние сме направили пълна организация на нашата дейност в условията на COVID-19. Само туристи да има. Ще ги посрещнем на ниво, няма да останат разочаровани”, твърди Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово” АД.

Профилактиката на лифтовете е направена в Боровец. Оръдията за сняг са тествани и готови. Системата за изкуствен сняг вече работи всеки ден, щом климатичните условия позволят.

Онлайн системата за продажби на ски и сноуборд услуги вече работи. Може да закупите пакет или услуга през www.borovets-bg.com, или мобилното приложение на курорта.

За безопасността и спокойствието на всички гости Боровец ще отвори врати в режим на засилени стандарти за почистване и хигиена, както и практики за спазване на социална дистанция.

На всички ключови места в курорта са поставени дезинфектанти, наложени са строги правила за спазване на социална дистанция и носене на маски/предпазни средства за лицето, всички съоръжения се дезинфекцират, а персоналът на курорта преминава редовно през подробен инструктаж и тренинг за работа в условията на пандемия. Това са някои от мерките, част от програмата “Бъдете здрави, бъдете активни с Бороспорт”, които курортът предприе още през лятото за сигурността на всички гости и служители. Тези правила са актуализирани и допълнени, така че да отговарят на Указанията за прилагане на противоепидемични мерки в зимните курорти през зимен сезон 2020/2021 на МТ и МЗ.

Стриктни правила и процедури за превенция прилагат и хотелите в Боровец. За ски сезона те очакват любителите на планината с ексклузивни цени при гъвкави условия с много включени екстри, разнообразни здравословни активности през уикендите, анимация за децата, както и специални предложения за дълъг престой и “офис в планината”:

http://www.rilaborovets.com.

„Напълно готови сме за новия зимен сезон. Използваме всяка минута, за да създадем перфектни условия за туристите. Ще ползваме специални пръскачки за третиране на кабинките и съоръженията срещу коронавирус, за да няма дискомфорт за гостите ни. Бяхме в Австрия, обменихм опит с колегите как да се справим с това предизвикателство. Ще монтираме монитори на кабинковия лифт, чрез които да се напомня за правилата за безопасност на туристите. Разчитаме много на нощното каране на ски, близо сме до столицата. Много скиори идват, карат и се прибират, без да остават за нощувка. Купихме два ратрака от най-ново поколение, топ подготвени сме”, категоричен е Георги Кочов, директор на „Бороспрот” АД.

Трите ни топкурорта са безупречни в подготовката си за новия зимен сезон. Но се молят за три неща: да няма затворени граници, да няма още по-строги мерки срещу епидемията от ковид-19 и тръпката в любителите на белите спортове да карат ски да е по-силна от страха им от вируса.

Министерството на туризма стои твърдо зад нашите дестинации

По повод призива на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти в ЕС през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса, пресцентърът на Министерството на туризма предоставя следната информация:

Министерството на туризма всекидневно следи информациите от държавите в Европейския съюз по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на CОVID-19. Още на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма бяха въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

В тази безпрецедентна ситуация водещо в работата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, както и на екипа на Министерството на туризма е опазването на човешкия живот и здраве и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Не пипат цените на ски картите

По-малко от 48 лева на ден ще струва картата за ски в Банско за всеки един от четиричленно семейство - двама възрастни и две деца до 12 години. Само трябва любителите на белия спорт да се възползват от новото предложение на концесионера на ски зоната в Пирин планина – „Юлен” АД. По този начин въпросното семейство ще се сдобие с тридневна карта за ски.

Целта на новата услуга е повече българи да могат да спортуват в планината и да прекарват със семействата си време на чист въздух и слънце.

Ето и цените:

2 възрастни и 1 дете (до 12 год.) 2 дни 310

2 възрастни и 2 деца (до 12 год.) 2 дни 380

2 възрастни и 3 деца (до 12 год.) 2 дни 460

2 възрастни и 1 дете (до 12 год.) 3 дни 465

2 възрастни и 2 деца (до 12 год.) 3 дни 570

2 възрастни и 3 деца (до 12 год.) 3 дни 680

Цените са с вкл. ДДС. Ски зона „Банско” ще работи в пълно съответствие с разпоредбите на Министерство на Здравеопазването за предстоящия зимен сезон 2020-2021 година.

В курорта Боровец предлагат ски карти, като цените им са различни за различните възрасти. Карането на ски един ден ще струва на туристите от 23 до 64 години 62 лева, за децата от 7 до 13 години тази услуга ще е 36 лева, младежите от 14 до 22 години, както и хората над 65 години ще карат срещу 45 лева. За седем дни хората от 23 до 64 години ще трябва да платят 340, децата от 7 до 13 години – 190 лева, а младежите от 14 до 22 години и хората над 65 години – 250 лева. Нощното каране ще струва 30 лева, тук отстъпка има само за децата от 7 до 13 години, за които услугата е на цена от 18 лева.

Сезонната лифт карта 2в1 в курорта Пампорово за възрастен струва 1025 лева, за младежи от 12 до 18 години и за пенсионери над 65 години – 790 лева, а за деца от 7 до 12 години – 555. Сезонна лифт карта 2в1 само за делнични дни е на цена от 700 лева, за младежи от 12 до 18 години и за хора над 65 години – 540, а за деца от 7 до 12 години – 380. Лифт картата за ден струва 58 лева, а за деца от 7 до 12 години е 35 лева. За половин ден цените са съответно 41 лева за възрастни и 27 лева за деца от 7 до 12 лева.