10 Gbps оптична мрежа ще позволи на общините да подобрят услугите си за гражданите

  • 13 януари 2021, 10:51
  • Автор
  • КРАЧКА В БЪДЕЩЕТО

Medium 13

От декември месец VIVACOM започна да предлага оптичен интернет със скорост до 10Gbps. Новата услуга стартира в част от София, като в първото тримесечие на тази година телекомът планира да има покритие във Варна, Бургас и Стара Загора. Kmeta.bg потърси Петър Димов, старши мениджър Фиксиран достъп в дирекция „Архитектура, планиране и изграждане на мрежата на VIVACOM, който да повдигне завесата към бъдещето.

- Как се разработва една свръхмодерна технология от типа на 10 Gbps оптична мрежа1  и каква е нейната роля в глобалния свят? Какви нови потребности разкри пандемията за сърфиращите?

- Разработките идват от големите технологични производители, които всеки път има с какво да ни изненадат, но специално при нас започнахме да работим по нейното внедряване още през есента на 2019 г. Отне доста време да проучим пазара, да се спрем на оборудване и технология, която ще ни носи ползи поне 10 години напред. В световен мащаб дори към момента все още няма много такива имплементации, все още е ново дори и за глобалния пазар и технологии. Практически и буквално сме го извадили „топло от завода“ и съвсем ново в тази част на Европа. Това, което ни даде възможност да го имплементираме, е изключително добре развитата ни оптична мрежа, която ще надграждаме поне в рамките на 3 години, за да получим насищане с покритие.

- Какви предимства носи оптичният интернет със скорост до 10Gbps  за обикновените потребители?

- Пандемията показа на практика колко е нужна бърза и сигурна връзка. И двете се покриват на най-високо ниво от услугата, която най-вече ще позволи в едно домакинство всеки да може да ползва негов огромен канал за данни, без по никакъв начин да пречи на останалите. Така ще е възможно едновременно да се работи от вкъщи, което често изисква обмяна на големи файлове и участие във видеовръзки; да се учи дистанционно през облачни платформи, да се гледа телевизия с  които работят, играят, гледат телевизия и с все по-високо качество (4К, 8К). Да не забравяме и гейминга, който се превръща във все по-популярно забавление у дома. А има и потребители, които се занимават професионално с това и имат нужда от все по-бърз и без забавяне интернет за целта.

- А как очаквате бизнес клиентите да се възползват от новата услуга? Има ли определени сфери, за които е изключително необходима?

- Да, може да се използва от всички Online / Home office базирани бизнеси, биха могли да имат изключително бърза и сигурна връзка както между служителите, така и до сървърите на компанията. Няма конкретно разделение на сферите или профилите на самите компании. В бъдеще, с развитието на Интернет на нещата и умните градове и домове, все повече компании ще усетят нуждата от мрежа с по-голям капацитет.

- България е сред страните с добро покритие на оптичната мрежа в цялата страна. Как могат общините и държавните институции да се възползват от това, за да подобрят услугите си за гражданите?

- Да, страната ни има добро, но въпреки това не достатъчно покритие на оптични мрежи. Така наречените Very/Ultra-High-Speed Broadband мрежи – услуги над 50 Mbps, все още не са достъпни до цялото население. За да могат да се използват услуги от такъв клас – над 1 Gbps, то е необходимо и оборудването за цялата мрежа, както и крайните устройва да имат възможността да ги използват. Ако лаптопът и софтуерът са ви по-ново поколение – да, ще можете да ги използвате.

В този смисъл, ако общините имат нужното оборудване, което поддържа и може да достига високи скорости – ще могат да подобрят услугите си за гражданите.

- 10 Gbps връзка ще помогне ли за развитието на умните градове, за които говорим все по-често?

- Дефинитивно – да. През последните години компанията направи много проекти за „Умни светофари“; „Умен градски транспорт и сигнализация“; „Видеонаблюдение“.  Там използваните технологии са най-често максимална скорост на трафика до 100 Mbps на точка. Представете си 10 000. Всичко ще може да е онлайн. Всичко ще може да се наблюдава и управлява на живо, в реално време, благодарение на в пъти по-доброто качество и по-ниското време закъснение на сигнала при 10 Gbps оптична технология.

- Какво оборудване е необходимо от клиентите, за да се покрият нужните технически изисквания на услугата?

- Както вече споменах, нужно е да е ново или поне произведено през последните 1-2 години. Разбира се, всеки един компютър има различна конфигурация. Ако искате да ползвате услугата на повече от една точка, то ще трябва да имате комутатор с минимум 1 бр. 10 Gbit порт и няколко по 1 Gbit. На тези от по 1 Gbit се закачват всички устройва с кабел. През Wi-Fi не може да се стигне до 10 Gbit. Ако искате да ползвате услугата на 1 компютър, то закачате компютъра на порта на устройството, което ви предоставяме, и услугата е готова за ползване. Една забележка – компютърът трябва също да има 10 Gbit мрежова карта.

- Новата услуга на VIVACOM стартира в София. Какви са плановете ви за развитието й?

- Ще продължим да надграждаме мрежата си, като стартираме с градовете, в които виждаме най-голям потенциал и необходимост. Плановете ни са в рамките на 3 години да достигне и до Стара Загора, Бургас и Варна.

1Оптична свързаност е скорост на физическо ниво между абоната и мрежата. За достигане на максималната възможна скорост от 10 Gbps, крайното клиентско оборудване трябва да покрива нужните технически изисквания на услугата. Услугата се предоставят в гр. София само при наличие на техн. възможност. Максималните достижими скорости са гарантирани до 80%. Повече информация на www.vivacom.bg.