01
Брой

Брой 38, Септември 2018

Обратно Новина Следваща

111 млн. в помощ на  градовете и хората

  • 18 септември 2018, 15:29
  • Автор Павел Стаменов, Петя Валентинова, Кирил Иванов, Жулиета Цветкова, Станка Христова, Даниела Стоянова, Владимир Симеонов, Цвета Иванова, Ирина Антелова
  • ТЕМАТА

Medium boinica pio6tad

111 млн. лева отпусна правителството за проекти на общините. Средствата са допълнителни трансфери по бюджетите на местните власти. С 358 000 лв. ще бъдат довършени храмове във Варна и Русе. Пловдив получава допълнително 9 млн. лева за художествени галерии, кина, зали за временни експозиции, за обновяване на площад „Централен“ и др. За София са предвидени още 15 млн. лв. за разширяването на метрото.

Отпускането на средствата разпали спорове по какви критерии се определят общините, които получават допълнително финансиране. Управляващите обясниха, че това се прави според подадените проекти към централната власт, без кметовете да се делят по партийна линия. Опозицията в лицето на БСП пък обвини ГЕРБ, че пари се заделят предимно за техни кметове.

Правителството подпомага общините не по политически признак и партиен цвят, а според сериозността на проблемите, които трябва да бъдат разрешени, и според потребностите на хората. В това е категоричен кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов. По думите му, твърденията на БСП за обратното са популизъм, опит за нагнетяване на напрежение и за разделяне на обществото.

„360 млн. лв. са отпуснати от правителството на Борисов за една година за българските общини. Смятам, че това е една добра новина. Тези средства се насочват за дейности, от които хората в българските градове и села имат реална нужда. За разпределянето на тези средства аз не съм правил сметка по политически признак, както, предполагам - и Министерският съвет. Очевидно за ръководството на БСП принципът, по който трябва да се разпределят бюджетни излишъци, е политически. С последното постановление 20% от общините на БСП също получават средства“, коментира Панов.

Той поясни, че когато правителството отпуска средства, това става първо според сериозността на даден проблем и второ – според проектната готовност за инфраструктура, облагородяване, ВиК, пречиствателни станции, ремонти на детски градини и др.

„Нека кметовете не се делим на партии и цветове. За последните две години в Националното сдружение на общините доказахме, че когато сме единни, работим много по-успешно за решаването на проблемите в нашите общини, в градовете и селата“, завърши Панов с призив към колегите си.

Приблизително 6 млн. лв. (5,730 млн. лв.) получиха от държавата общините Враца,  Козлодуй,  Борован, Хайредин, Криводол и Оряхово. По бюджета на Враца се превеждат 1 000 000 лева, предназначени за ремонт на уличната мрежа. „Ремонтите на пътната инфраструктура в община Враца продължават. Благодаря на правителството и премиера Борисов за доверието и съдействието“, обяви кметът Калин Каменов.

С парите за асфалт далеч не приключва щастието за областния град. Освен ремонтите правителството реши да подпомогне и развитието на спорта. За целта отпусна 500 000 лв. за изграждане на цялостно осветление за местния стадион „Христо Ботев“. С тази инвестиция отпада и последната пречка пред местния мъжки футболен тим да приема домакинства от Първа лига, където заигра отново от този сезон.

Средства за ремонт държавата даде и на Врачанската митрополия. През есента се очаква да стартират същинските дейности по обновяване на сградата на духовенството. Също 1 000 000 лв. получава от държавата козлодуйска община. Там парите отново са предназначени за инфраструктурни подобрения. Със средствата местната управа възнамерява да обнови уличната мрежа в „ЖК-3 ЮГ“. Отново за пътни трасета ще харчат общините Бяла Слатина (610 000 лв. за няколко улици в града и селата Търнак и Търнава), Борован (400 000 лв.), Криводол (800 000 лв.) и Хайредин (300 000 лв.). Точно 875 000 лева пък ще бъдат предоставени на община Оряхово за доизграждане на сградата на общинската администрация – отдавна чакана инвестиция за крайдунавския град.

Общо 550 000 лв. ще вложи община Аврен в ремонт на части от уличната мрежа в селата Царевци и Близнаци с отпуснатите от правителството средства. Сумата, макар и недостатъчна да покрие необходимостта от рехабилитация на разбитите улици в общо 17-те населени места на територията й, е добре дошла за решаване на поне част от проблемите, коментира Петя Иванова, шеф на общинската дирекция „Инфраструктура и инвестиционна политика“.

6,5 млн. лева  допълнителен трансфер получават общините в Разградска област от правителството за  инфраструктурни проекти.

Седемте  кметски управи в  Лудогорието планират  да вложат  средствата, отпуснати им от кабинета „Борисов 3“ в  ремонти и рехабилитация на уличната мрежа. Община Разград, за която са определени  1,6 млн. лева, ще ремонтира  улици във всичките 21 села. „Това е най-мащабната сума,  отпускана от централната власт за  ремонт на селски улици в региона от 30 години насам“, каза кметът на Разград д-р Валентин Василев.

„Според мен държавата трябва да подпомага общините, особено на малките като нашата Каолиново. Финансова помощ от правителството е изключително важна за такива малки общини, които имат малко собствени приходи. Затова съм благодарен на правителтвото, че ни отпусна сумата, за да ремонтираме улици“, заяви Нида Ахмедов, кмет на Каолиново.

900 000 лв. влизат в общинската хазна на община Белица след решение на правителството. Средствата ще бъдат използвани за ремонт и рехабилитация на уличната мрежа на територията на планинската община. „За малки общини като нашата такава подкрепа е от изключително голямо значение. По този начин можем да направим полезни неща за местната общност. Нормално е, когато има излишък в държавната хазна, то част от тези средства да се връщат в регионите, в общините за решаването на важни проблеми, най-вече в инфраструктурата. Благодаря за средствата и на парламентарната група на ДПС, и лично на председателя на партията - Мустафа Карадайъ“, заяви кметът на Белица  Радослав Ревански.  „Бойница е старо село, но тази година успяхме да го подмладим. Кабинетът ни отпусна 500 000 лв. специално за обновление на селския площад. Работата е към своя край. Цялото пространство е 7 дка. Сменена е водопроводната мрежа под него, сега се сменя настилката. Новите плочи придават нов вид на пространството. Монтирахме и нова открита сцена за концерти и други прояви. Ще се обнови и паркът до площада – с ново осветление и пейки. Кой не се радва на такава придобивка?“, заяви Анета Генчева, кмет на община Бойница.

Във Велико Търново: 2,5 млн. за нова пътна връзка и игрище

2,5 милиона лева получава община Велико Търново с последното постановление на Министерски съвет. Средствата ще послужат за реализация на два значими проекта, чието разрешаване стои на дневен ред от години, но изисква и сериозни инвестиции.

1,8 милиона лева ще бъдат вложени в изграждането на основна пътна връзка между улица „Магистрална“, която е част от главния път „София – Варна“, с кварталите „Бузлуджа“ и „Зона В“. Близо 30 000 жители на Велико Търново вече ще имат лесен достъп както до натоварената главна улица, така и до центъра и още един голям жилищен комплекс. Новият път ще е с дължина близо километър, а при изграждането му ще бъде преодоляна сериозна денивелация. За пътната връзка се говори поне от 20 години.

Широчината на уличното платно ще е 14 метра, а строително-монтажните работи включват: подготовка на пътната основа с площ 13 500 квадратни метра, изграждане на бордюри с обща дължина 1800 метра и на 4500 квадратни метра тротоари, цялостно преасфалтиране с полагане над 4300 тона асфалтова смес и още 9700 кв. метра износващ слой, монтиране на ново улично осветление. Строителните работи ще започнат още тази есен.

След близо шест години чакане са осигурени средства за изграждането на тренировъчното футболно игрище до Спортното училище във Велико Търново. Инвестицията е за близо 700 000 лева и ще помогне за тренировъчния процес на близо 300 млади таланти от Велико Търново, Спортното училище и школата на ФК „Етър ВТ“. 

Николай Мелемов, кмет на Смолян (ГЕРБ): Възстановяваме църковното училище в Широка лъка

Имаме обекти, които се нуждаят от допълнително финансиране, но трябва първо да се види какви пари ще останат в държавата. С постановление на Министерския съвет през август община Смолян получи над 2 млн. лв., които са отпуснати с конкретна цел – за възстановяване на едно църковно училище в Широка лъка и за пътя за Мугла, който е в изключително лошо състояние, както и за улиците в град Смолян.

Калин Гелев, кмет на Сапарева баня (ГЕРБ): На кого не му трябват парички, колегите с повече мандати искат повече

Досега само за ремонта на една улица в кв. Сапарево сме получили средства, но то беше по фонда „Бедствия и аварии“. Иначе за целеви средства не сме уведомявани, че ще получим някакви средства. А на кого не му трябват парички. И на нас – така, трябват ни пари.  Не е вярно, каквато е претенцията на червените общини, че правителството облагодетелства кметовете и общините, в които управлява ГЕРБ. Няма деление по цвят и по партийност.

По-скоро има разлика между тези кметове, които карат втори, трети или четвърти мандат. Те „плачат“ повече. От нас, които сме първи мандат, се иска финансова и фискална дисциплина, за да получим по нещо. Тези с повечето мандати искат повече.

Корнелия Маринова, кмет на Ловеч (ГЕРБ): Днес са подкрепени едни, утре ще бъдат други

Като кмет на община няма да си позволя да окачествявам решенията на правителството. Но ще кажа, че чрез целевите субсидии се решават някои неотложни задачи на общините. С оглед на възникналата дискусия на кои общини колко е отпуснато, ще кажа, че е необходимо да бъдем по-толерантни едни към други.

Днес са подкрепени едни общини, утре ще бъдат подкрепени други общини. От значение е само дали се правят важни неща за хората. Неслучайно това са целеви субсидии, дават се за точно определени и необходими действия, а не ние да решаваме къде да ги инвестираме.

По бюджета на община Ловеч се отпускат 160 000 лв. за проект за ремонт на улиците „Г. С. Раковски“ и „Васил Коларов“ в село Малиново, обявяваме обществена поръчка за избор на фирма, която ще извърши ремонт, който е належащ.

На община Луковит се дават  70 000 лв. за спортна площадка в с. Бежаново. На община Тетевен се отпускат  845 000 лв. за изграждане на резервоари в селата Глогово и Галата, както и за ремонт на пътя  Троян – Шипково - Рибарица – Тетевен - Златна Панега. На община Угърчин се предоставят  300 000 лв. за ремонти на уличната мрежа.

Кърджали ще има най-модерното „умно“ LED осветление в България

Правителството отпусна през август на Кърджали 2 млн. лв., необходими за проекта за улично осветление в областния град. Общината поиска допълнително финансиране, защото проблемът с уличното осветление е един от най-важните общински проекти на 2018 г. За цялостното му решаване са необходими около  6 млн.лв.  Преди месеци с правителствено постановление бяха отпуснати също 1,4 млн. лв. Общината кандидатства за осигуряване на средства за доставка и монтаж на осветителни тела. Изготвено бе енергийно обследване, технически проект, технико-икономически анализ.

„Един от основните проблеми през последната година и половина в Кърджали  наистина е осветлението, затова бяха положени много усилия, за да започнем решаването му по най-добрия начин и с най-високотехнологичното оборудване за осветлението в България“, обясни  кметът д-р Хасан Азис. Той посочи, че е направен проект за града и за всички 117 села в общината. Ще започне поетапното изграждане и монтиране на най-високотехнологичното LED осветление. То ще се самоуправлява в зависимост от интензитета на светлината. „Пред нас предстои реализирането на един от важните и видими проекти“, коментира  кметът на Кърджали Хасан Азис.

Всяка една  от 6500 „умни“ лампи ще се управлява самостоятелно по зададена програма, като силата на осветлението ще бъде в зависимост от местоположението и степента на осветеност на мястото.

Донка Михайлова, кмет на Троян (БСП): Можеше да се помогне на повече общини

Радвам се на всеки лев, влязъл в българска община. Надявам се, че всеки от тези 111 млн. ще допринесе за решаване на важни и неотложни потребности на българските граждани. Считам обаче, че като зам.-председател на НСОРБ съм длъжна да поставя въпроса за справедливост и за останалите 154 общини. Затова мисля, че постановленията не са доброто решение. Миналата година с министерски постановления са раздадени 243 млн. лв. Ако тези средства бяха прибавени към капиталовата субсидия на общините, всяка българска община щеше да получи двукратно увеличаване на субсидията си. И това щеше да бъде и крачка към по-голяма финансова независимост на общините, предполагаща техни самостоятелни решения за удовлетворяване на най-острите проблеми на гражданите.

Галина Стоянова, кмет на Казанлък (ГЕРБ): Без кабинета нямаше да направим школата на Тео и Музея на розата

Община Казанлък бе спомената от опозицията, че присъстваме не само в това постановление, но и в предишни. Истината е дотук.

Досега са ни одобрени няколко проекта, които са изградени и функционират - школата по физика на именития ни физик Теодоси Теодосиев, проектът за новия Музей на розата. За тези два проекта община Казанлък нямаше финансовата възможност да ги реализира.

Те станаха факт благодарение на отпуснатите от правителството целеви средства. Такива проекти спомагат за развитието на регионите. Считам, че това правителство е подредило приоритетите и на първо място е поставило образованието. С последното постановление ще направим асфалтиране в няколко населени места и алеи в грабищния парк.