20 000 гости чака Враца на събор в Балкана

  • 19 юни 2018, 14:04
  • Автор Петя Валентинова
  • ТРАДИЦИИ

Medium 4d5519c8 07ac e70b

Магията на българския автентичен фолклор за трета поредна година ще оживее в сърцето на Врачанския балкан. До запазената марка на местния туризъм - пещерата Леденика, на 23 и 24 юни ще се съберат занаятчии, артисти и изпълнители от цялата страна, които славят българщината по света. Очаква се около 20 000 участници и гости да привлече балканският събор, който за пръв път постави Враца на картата на фолклорния туризъм у нас.

Традиционно събитието ще предложи колоритно надиграване на танцови състави за автентичен и стилизиран фолклор от цялата страна още в първия си ден. На 23 юни почитателите на българското ще се насладят също на сурвакарската група от село Друган, след което гласове ще извият народните славеи Ива и Велислава Костадинови. Гостите на първия фестивален ден ще станат свидетели и на

уникален артистичен спектакъл с име „Царят-жрец. Дионис и виното“

Шоуто е дело на театрална група ТЕМП към Младежкия дом във Враца. Вечерта ще завърши с нестинарско шоу в изпълнение на Иван Георгиев от село Българи, след което гост-изпълнители ще наситят атмосферата със свирня на тъпани и гайди.

Във втория си ден фестивалът ще продължи с пресъздаване на народни обичаи, свързани с Еньовден, последвани от изпълнения на самодейни и хорови състави. Точно в 11 ч. полята около Леденика ще се огласят от гайдарски състав, който ще подготви публиката за кулминацията на събора – Северняшката сватба. Тази година на стария български ритуал и пищната гощавка с вкусни нашенски гозби ще се съберат над 1200 гости. Близки и роднини на младоженците, общественици и други, желаещи да попият емоцията от автентичната венчавка, ще се наредят на дългата трапеза. Дрескодът за всеки участник отново е народна носия или елементи от такава, вплетени в облеклото (ризи с български шевици). За съпровода и настроението на младото семейство и техните гости ще се погрижат доайенът на народната песен Илия Луков и мъжката фолклорна група „Огражденска четворка“.

Заветното

„да“ в Балкана ще си кажат Аделина от Лом и Билян от Плевен

Запалени почитатели на фолклорните форуми, двамата бързо се решават да кандидатстват за тазгодишната Северняшка сватба край Леденика. Избира ги експертно жури измежду много желаещи да се вземат сред дивата природа на Врачанския балкан.

За първи път колоритната церемония бе предшествана от годеж по старобългарски. „Домакин“ на събитието, което постави символично начало на третия фестивал край Леденика, бе една от най-красивите възрожденски къщи във Враца – Димитракиевата. Китният етнографски комплекс в града стана естествен декор за възстановката на традиционния годеж по старобългарски. Запознати припомниха, че в този край ритуалът е известен като „пристануша“, защото в миналото момите по-често приставали доброволно на своя избраник и не се налагало да ги крадат. Аделина и Билян спазиха и отколешния врачански обичай

булката да се иска с питка, варена кокошка, наниз пендари

и богати дарове за сватовете. По традиция пристанушата се обяви публично с гърмеж. Гост на церемонията бе и кметът Калин Каменов, пременен в народна носия. Ритуалът се ознаменува с народни хора, свирня и наричания за късмет на младата двойка.

„Второто издание на фестивал „Леденика“ миналата година пожъна небивал успех и привлече над 15 000 гости. Вярвам, че тази година любителите на българските традиции и фолклор ще са над 20 000, което е явен атестат за качеството на форума и неговото място в националния културен календар“, обяви след годежа кметът на Враца.

Макар да стартира едва преди 3 години, националният фолклорен събор „Леденика“ се доказа като конкурентен на големите подобни форуми в страната и стана визитна картичка на кметския екип в града под Околчица. Още с дебюта си, форумът донесе на Враца редица престижни отличия. Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на балканските награди за туристическа индустрия.

Туристите се увеличиха тройно, трябват нови хотели

В локален аспект събитието безспорно показа Враца в нова светлина. Доказателство за това е фактът, че през последните три години, откакто се провежда съборът, туристическият поток към града нарасна тройно и достигна рекордни цифри. Дотам, че е време за разширение на легловата база, която вече трудно побира многохилядната публика на фестивала и влюбилите се покрай него във врачанската природа гости, които отново се връщат. Амбициите на младия кмет Калин Каменов и неговия екип са скоро форумът да стане с международно участие и да занесе славата на дивния Врачански балкан и отвъд граница.