5 стъпки за правилна стойка

  • 18 септември 2018, 17:10
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium b  5

Близо 50% от хлапетата на възраст между 11 и 14 години у нас се оплакват от болки в кръста вследствие на неправилна стойка. 60 на сто от учениците до 16 г. пък имат болки в гърба. За изкривавянето на гръбначния стълб съществен принос има изгърбването пред компютъра и телевизора, при писането на домашните работи на бюрото, несъобразено с ръста и възрастта на децата, стойката на чина в училище или носенето на тежката раница на път за школото.  Неправилната стойка води до костни и мускулни проблеми, нарушена функция на вътрешните органи, болки в гърба и кръста. Ето защо е важно родителите да предприемат превантивни мерки и да предпазят децата си от лоша стойка и гръбначни изкривявания.

Тежката ученическа раница подлага гръбначния стълб на детето на прекомерно натоварване. Най-опасната възраст за гръбначния стълб на децата е предучилищната (около 7 години) и тийнейджърската - 12-15 години, или т. нар. период на съзряване. Защото в този период подрастващите най-често получават сколиоза - странично изкривяване на гръбначния стълб. За да запазим правилната стойка на ученика, трябва да му вземем раница с твърд гръб. Ширината й не бива да превишава ширината на раменете на детето, а дължината й да опира горната част на кръста. Ремъците й трябва да са широки и добре подплатени, с регулираща се дължина. Ученикът трябва да си създаде навика да използва и двата ремъка, за да бъде тежестта равномерно разпределена. Добра превантивна мярка би било и оборудването на училищата с шкафчета, като по този начин се намали тежестта на ученическите раници.

Добре е, когато имат възможност, родителите да следят за правилната поза на детето си – хлапето трябва да стои изправено, без да се отпуска или прегърбва. Неправилната стойка може да се излекува сравнително лесно, ако гръбначното изкривяване бъде открито още в началния стадий. Така може да се предотврати по-късно деформация на тялото. Внимателното разглеждане на детето в профил и анфас може да покаже на родителя дали има изкривяване на гръбнака в странична или предно-задна посока. Признаците на гръбначното изкривяване са различна височина на раменете, изпъкване на едната или двете лопатки, силно увеличена гръдна извивка на гръбначния стълб (гърбица), изместен таз, увиснал корем. Нормалната стойка на тялото е с изправена глава, издаден леко напред гръден кош и изтеглени назад рамене, прибран корем и изправени колене и родителите трябва да забелязват, ако тя не се спазва.

Недостатъчно осветеното помещение кара децата да се привеждат напред. Специалисти твърдят, че при подготовка на домашните си ученикът трябва да прави 15-минутни почивки на всеки 45 минути учене, а през 15 минути да сменя своята поза. Работното място на ученика вкъщи трябва да бъде близо до прозореца и светлината да пада отляво. Разстоянието между очите и книгата или тетрадката трябва да бъде 35 - 40 сантиметра. Правилната поза при четене и писане е тази, при която краката са на земята, колената са свити до 90% и гърбът е добре подпрян на седалката. Всяка друга води до неправилно натоварване на определени зони и излишно напрежение в раменете и врата.

Дългият престой на хлапето пред телевизора или компютъра не допринася за правилната му стойка. Затова ограничете времето, което наследникът ви прекарва, гледайки телевизия или сърфирайки в интернет. Наднорменото тегло също повишава риска от болки в гърба, затова трябва да следите килограмите на вашето дете. Създайте му навици за здравословно хранене и редовна физическа активност. За правилна стойка на тялото най-ефикасни са плуването, летните и зимните кънки, както и карането на ски. Чрез физическите натоварвания децата придобиват изправена стойка и по-добро самочувствие. Заучаването и затвърждаването на правилна стойка в детството са без съмнение сред най-добрите начини за предпазване на костите, мускулите и ставите за цял живот.

Раницата не трябва да тежи повече от 10% от теглото на ученика

Децата не трябва да носят раница, която тежи повече от 10% от теглото им. А раницата трябва да се носи на двете рамена, а не само на едното, което е една от честите причини за сколиоза – странично изкривяване на гръбначния стълб. Обърнете внимание на стойката на детето си отрано, тъй като малки децата растат особено интензивно и е важно костната им система да се развие в правилна позиция.