01
Брой

Брой 38, Септември 2018

Обратно Новина Предишна

Ансамбъл „Чинари“ и Иван Звездев на фестивала на сливата в Троян

  • 18 септември 2018, 17:25
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium maxresdefault

Много музика, пъстра улица на занаятите и вкусни изкушения очакват гостите на фестивала на сливата в Троян. От 22-ри до 24 септември в Троян и с. Орешак ще се проведе Българският фестивал на сливата. На 22-ри в 12 ч. организаторите ще предложат на жителите и гостите на общината танцов спектакъл на ансамбъл „Чинари“. В 17:30 ч. ще бъде дадено официално начало на фестивала с празнично шествие, което по традиция тръгва от Хана на Васил Спасов към централния площад. Танцови атракции, гайдари и много изненади ще съпътстват шествието, а вечерта ще завърши с концерт на група „Фортисимо“. На 23 септември в 10 ч. ще бъде запален казанът за изваряване на ракия, а в 10:30 ч. гостите ще се насладят на кулинарното шоу на шеф Иван Звездев.

През целия ден на откритата сцена на централния площад ще се изявяват танцови и музикални състави от цялата страна. Най-добрите майстори на домашна сливова ракия ще могат да се включат в надпреварата за първото място. В неделната вечер за гостите на феста ще пеят Ева Георгиева и Жана Бергендорф. Последният ден от фестивала ще завърши с теглене на томболата и концерт на Капански ансамбъл. За доброто настроение ще допринесе тазгодишният водещ на събитието – Мартина Вачкова. Всеки ден гостите ще могат да се потопят в занаятчийската атмосфера на Улица на занаятите, която оживява всяка година по пешеходната алея в центъра на града. Троянският край е богат на занаяти, запазили се и до днес – грънчарство, тъкачество, дърворезба, пирография, ръчна бродерия. От Улица на занаятите всеки може да отнесе вкъщи част от фестивала и троянското изкуство – сувенири, които да закупи или изработи в ателиетата.

Брестовица кани на „сладък суджук“ и сладко от грозде

Знаете ли как се прави „сладък суджук“ и сладко от грозде? Това ще видите и опитате в атракционната работилница за демонстрация и дегустация на осмото издание на фестивала „Брестовица – грозде и вино“ в село Брестовица. Той се организира от  НЧ „Съзнание-1873“ с. Брестовица, с подкрепата на община Родопи  и  кметство Брестовица, под патронажа на кмета на община Родопи инж. Пламен Спасов.

Тази година фестивалът ще се проведе на 29 септември. Гостите на фестивала ще имат възможност да опитат и закупят различни продукти: посадъчен лозов материал, винени и десертни сортове грозде,  вина от местните винарски изби, грозде от местни производители, лозови листа, сладко от грозде, шара, продукти на местни занаятчии, сувенири, изработени от деца.

Целта на фестивала е да популяризира местния поминък на Брестовица  - лозарство и винопроизводство, както и да съхрани българските народни традиции и обичаи.

Стотици в Поликраище за надигравания, хляб и мед

Празник на плодородието „Ден година храни“ организират на 15 септември  читалище „Развитие -1884“ – с. Поликраище и кметство с. Поликраище, със съдействието на община Горна Оряховица. Веселбата ще се проведе на откритата сцена на площада в селото с начален час 10 ч., но при лошо време празникът ще е в сградата на читалището. На него ще могат да се видят сортови семена. Таланти пък ще премерят сили в надпявания, надигравания и надсвирвания, в които могат да участват индивидуално или групово както професионалисти, така и любители. Най-добрите получават диплом и плакет. Тазгодишното издание включва изложба на зърно, семена, пчелни продукти и мед, като за най-интересно аранжираните щандове ще има диплом и сувенир. Ще бъде показана изложба на обреден хляб „Хлябът в празничния календар на българина“. Предвидено е и надиграване на клубове за народни хора, приготвяне на традиционната за с. Поликраище градинарска чорба и дегустации на натурални храни.

АКАГА празнува 27-ми рожден ден с мултимедийно шоу в НДК

На сцената ще се качат всички музиканти, били част от групата през годините

Една от най-популярните български групи АКАГА ще отпразнува своя 27-ми рожден ден с мащабен концерт на 9 октомври в зала 1 на НДК в София. На сцената ще се качат всички хора, които някога са били част от групата и са допринесли за успехите й през годините. Групата издава 6 албума, пътува многократно за участия в Европа и Русия, където свирят със Софийска филхармония и „Мистерията на българските гласове“ в Болшой театър.

Концертът през октомври е замислен като мултимедийно шоу и ще покаже отделни периоди от пътя на АКАГА. На огромни екрани ще бъдат излъчвани непускани до този момент архивни кадри на групата, преплетени със съвременна визия. В спектакъла ще участват някои от най-успешните български музиканти, които са били част от АКАГА през всички тези години.

На концерта посетителите ще могат да закупят и новия албум на групата, който ще бъде издаден на винил специално за юбилея. Билети на цена от 15 лв. до 50 лв. в мрежата на Eventim.bg.

Рибни изкушения в Несебър

С шестото издание на фестивала „Есенни пасажи“ Несебър посреща гости в средата на октомври.  Морската община е включила редица интересни събития в програмата на феста. Една от основните  цели е да се представят местните бит и култура пред гостите на града.

По традиция от сутрин до късна вечер през трите дни на фестивала гостите и местните жители могат да се насладят на рибни деликатеси, предлагани от производители и ресторантьори на площад „Месамбрия“. За доброто настроение ще се погрижат и няколко фолклорни формации.

Празник на киселото мляко в Момчиловци

Много млечни изненади, музика, танци и забавления обещават организаторите на Фестивала на киселото мляко – култура и традиции, който ще се проведе за 4-ти път в китното смолянско село Момчиловци. Гости от цялата страна ще се стекат към Родопите за празничните дни от 21-ви до 23 септември.

Целта на фестивала е да се популяризира производството на български сирена и кисело мляко, както и разнообразието и красотата на българския фолклор, родопските занаяти и автентични обичаи. Спонсор и съорганизатор на фестивала е китайска компания, която вече няколко години произвежда кисело мляко с марката „Момчиловци“. Гости от Китай, където българското кисело мляко се рекламира като продукт за дълголетие, ще пристигнат специално за фестивала.