Бизнес и власт чертаят план за обучени кадри

  • 16 май 2018, 15:57
  • Автор Цвети Василева, Александра Петрова, Владимир Симеонов, Станислава Антова, Даниела Стоянова, Петя Валентинова
  • ДИСКУСИЯ

Medium %d0%9f%d0%90%d0%97%d0%90%d0%a0%d0%aa%d0%a2 %d0%9d%d0%90 %d0%a2%d0%a0%d0%a3%d0%94%d0%90 %d0%92 %d0%91%d0%aa%d0%9b%d0%93%d0%90%d0%a0%d0%98%d0%af  3

Бизнес и власт сядат на една маса, за да набележат гъвкави правила и да обсъдят нови идеи за справяне с липсата на кадри за много сектори у нас. Въпреки рекордно ниската за последните години безработица у нас, стотици компании признават, че не могат да намерят кадри – и като работници, и като специалисти. Работодатели, ректори на университети, директори на училища, министри, депутати, представители на общините се събират на 29 май в София за национална конференция "Образование и труд - локални проблеми,  глобални решения“. Форумът се организира от КРИБ, сп. „Икономика“, в. „24 часа“ и вестника на българските общини „KMETA.bg“.

Целта е да се обсъдят всички плюсове за компаниите и младежите от въведеното успешно в Германия и Швейцария обучение с работа, известно като дуално образование. Ще се обсъди и ангажиментът на общините към средното образование с финансиране на специалности в гимназиите според нуждата на бизнеса по места. Участниците във форума ще дебатират и как да се оптимизира висшето образование с нови начини на финансиране и определяне на квоти по специалности. Бизнес и власт ще поставят и въпроса за внос на служители от страни извън ЕС.

Общините у нас през последните години работят заедно с бизнеса по места и обсъждат заедно от какви кадри има нужда местната икономика. Така бавно се разкриват нови специалности в гимназиите, а младежите съчетават ученето с работа. Темповете на обучение обаче не са достатъчно бързи за нуждите на бизнеса.

В Стара Загора например предприятия отварят врати за ученици. Насочване на подрастващите към професионално образование и развитие на дуалното обучение са приоритетни за Стара Загора.

„Всички търсим нови елементи, за да решим основния проблем на бизнеса в региона - липсата на професионални кадри“, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. По думите му на последната среща с министъра на образованието Красимир Вълчев старозагорските предприемачи са представили пакет с предложения за развитие на професионалното образование, които се надява да бъдат претворени в управленски решения. „Стара Загора е лидер във въвеждането на дуалното обучение по проекта ДОМИНО, а съвместната работа е пътят, по-който трябва да се върви и вече има резултати“, допълни Стоилов.

За пръв път тази година на Шестото издание на Областната панорама за професионално ориентиране и кариерно развитие професионалните гимназии се представяха заедно със своите партньори от бизнеса. Бе проведена и инициативата Отворени врати в предприятия от различни сектори на индустрията в Стара Загора, в които се развива и дуално обучение. Идеята бе седмокласници и родителите им да се запознаят на място с дейността на предприятията.

„Трябва да бъде събуден интересът към професионалното образование чрез създаване на механизми за това“, обясни зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Общо пет училища участват в проекта ДОМИНО в Старозагорско. Три са професионалните гимназии в Стара Загора, по една в Казанлък и Раднево. Наскоро и още една гимназия в Стара Загора поиска да осъществява дуално обучение съвместно с две дървообработващи предприятия.

„Стара Загора е отличен пример за партньорство между всички институции и организации, работещи по проекта. Постигнахме и добри резултати“, категорична е Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО.

В две бургаски училища тази година се провежда дуално обучение при десетокласниците. По този начин младежите имат възможност да провеждат своята практика в реална професионална среда.

С най-голям опит в това отношение е Професионалната гимназия по туризъм, където през настоящата учебна година е разкрита специалността „Готвач, производство на кулинарни изделия и напитки“.

Другото учебно заведение, в което е въведено дуалното обучение, е Професионална гимназия по механотехника и електроника, със специалност „Мехатроника“.

„Рано е да се каже дали отзвуците са изцяло положителни, тъй като все още има недоуточнени договорни отношения между училищата. Всяко дете трябва да подпише договор за осигуряване на работно място. Освен това този проект осигурява известно възнаграждение както на учениците, така и на наставниците в съответното предприятие. За да стартира въобще идеята за учене на работното място, работодателите поставят много условия, някои от които са свързани със законодателни промени. Затова може да се каже, че образователната система е потърпевша в това отношение“, коментира Виолета Илиева – началник на РУО-Бургас. По думите й законодателят трябва да измисли кое как да направи, за да се създадат тези облекчения за фирмите и работодателите да имат стимул да наемат ученици на работа.

Индустриална зона в Сандански е компасът за нови специалности в гимназиите в региона. Вече има проявен интерес от инвеститори от Китай и Индия, те са били на място и са направили оглед. „Всеки инвеститор се интересува от три основни неща – местоположение, инфраструктура и работна ръка. Такива индустриални зони са важни за развитието на икономиката. В зависимост от фирмите, които откриват производства тук, ще се откриват нови специалности и в нашите гимназии. Дуалното обучение е много важно, тъй като гарантира на учащите се бъдеща заетост и доходи“, смята кметът на общината Кирил Котев. Немският бизнесмен Бертрам Ролман пък въведе в Гоце Делчев системата на дуалното обучение, разпространена предимно в Германия, Австрия и Швейцария. Той откри и обучителен център на „Пирин-Текс“ – най-голямата шивашка фирма в Югозападна България с над 2000 работници. В обучението се включват и доста младежи със средно образование, търсещи професия. Те са предимно млади хора, които нямат възможност или не искат да продължат образованието си във висши учебни заведения. Необходимо е обединение на бизнеса и държавата за изграждане на обучителни центрове на принципа на дуалната система на обучение, която да обедини подготовката на кадри за всички браншове, за да се даде тласък на икономиката с подготвени кадри във всички браншове, твърди Ролман.

Община Перник също подкрепя проекта за дуалното образование. Организират се различни срещи с местния бизнес и училищата, за да се синхронизира училищната програма с необходимостта от кадри на пазара на труда.

Хората избират къде да работят по заплата, градина за детето, чист въздух

Томислав Дончев, вицепремиер

В България безработицата продължава да намалява, като в края на миналата година се е понижила до 6,1%. На фона на това обаче остава проблемът с липсата на работна ръка в някои сектори. Затова най-важната ни задача е да задържим у нас младите - като им предложим добра работна среда и конкурентно заплащане. Най-сериозен недостиг на работна ръка се усеща в производството.

Трябва да предлагаме като стимул на високообразованите специалисти жилища в страната, за да се прибират от чужбина и да работят тук, защото не може тази политика да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани.

Решението къде да живееш и къде да работиш е сложно и комплексно. То не се базира единствено на заплатата, която получаваш. Голяма част от мотивацията да вземеш такова решение извън нивото на заплащане е много голяма - детска градина за детето, училище, тротоари, пътища, опасност да ти откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване и др. Има и ценности, спомени, сантименти и т.н.

Младежката безработица е проблем за държавите от ЕС, за някои от тях е бич. Младежката безработица не е само проблем на квалификацията и предлагането на работната сила, а и на поколенчески ценности. Част от нашите млади хора не искат да работят, не им е интересно, а това с курсове не се решава.4 нови специалности със стаж в

Шуменско по искане на компании

Рекордно ниска безработица отчетоха от Бюрото по труда за Шуменско от девет години насам. Въпреки това малки и големи фирми от региона продължават да изпитват недостиг на работна ръка и търсят както специалисти, така и ниско квалифицирани работници.

За да се обезпечат кадри, много от фирмите започнаха работа с професионалните гимназии в областта и се включиха в дуалното обучение.

Началото бе поставено за учебната 2017/2018 г. Две училища въведоха дуално обучение или т.нар. обучение чрез работа. Това бяха Професионална гимназия по химични технологии и дизайн „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Нови пазар и ПГСАГ в Шумен. Учениците се учиха на практика в заводите на „КАИ груп“.

В шуменската ПГМЕТТ „Христо Ботев“ се направи опит за събиране на ученици в специалност „Металургия на цветните метали“. Специалността е разкрита по искане на едно от най-големите предприятия „Алкомет“. Фирмата предлага стипендия, учебници, превоз, но въпреки това за миналата учебна година паралелката не успя да събере минимума от ученици, за да съществува. От „Алкомет“ не се отказват и тази учебна година в тази специалност ще има нов прием. В училището ще има и още една специалност за дуално обучение „Електрообзавеждане на производството“, разкрита по желание на „Енерго про“.

Тази есен 3 училища в Шуменско ще имат 4 нови специалности с дуално обучение. Така професионалните гимназии в областта, обучаващи по новата смесена система, ще станат общо 4, а специалностите 6. Новите специалности с дуално обучение са „Мебелно производство“ и „Геодезия“ в шуменската ПГСАГ. Първата се разкрива по предложение на фирмите „Тотал-М“ и „Мипа“, а втората е със заявител „Автомагистрали - Черно море“ АД. По искане на същата пътна фирма ще има дуална специалност „Пътно-строителна техника“ в Професионалната техническа гимназия „Симеон Велики“ във Велики Преслав. Четвъртата от новите дуални специалности ще бъде в новопазарската Професионална гимназия по химични технологии и дизайн „Проф. Асен Златаров“. Тя ще се казва „Технология на керамичното производство“ и е със заявители „КАИ Груп“ и „Керамат“ АД.

 

Шефове плачат за техници, младите искат програмиране

Ако до 4 години не се дипломира випуск, обучен за нуждите на местния бизнес, десетки фирми ще хлопнат кепенци, казват от КРИБ

Най-големият областен център в Северозапада - Враца, се оказа обезкървен откъм средни технически кадри. Вопъл за повече обучени строители, зидари, монтажници и техници отправи бизнесът към местната власт още през миналата година. Поводът - новият план-прием в гимназиите след 7-и клас и малкото професионални направления, по които до момента се обучаваха юношите в общината. Ако до 4 години не се дипломира випуск, обучен за нуждите на местния бизнес, десетки фирми ще хлопнат кепенци не заради липса на ресурс, а заради остър дефицит на кадри, алармираха на поредица семинари и кръгли маси представителите на КРИБ-Враца и Търговско-промишлената палата в града.

С щенията на работодателите се съобразиха и кметската, и областната управа. Последва орязване на профилирани паралелки в доказано силни хуманитарни и природо-математически гимназии и рязък скок в броя на професионалните направления в бившите техникуми. Целта - повече завършващи гимназисти със занаят в ръка и свежи кадри за обезкървения бизнес. Недоволство се разрази сред родителите, които обвиниха управниците в насилствено ограничаване на избора за обучение на децата им.

От своя страна, областният управител Малина Николова декларира, че „елитните“ някога училища вече нямат тази класа, а бъдещето е пред дуалното обучение чрез практика в професионалните школа. Кметът Калин Каменов пък констатира, че уж всички искаме промяна, а никой не иска да се промени. Ако продължава така, заяви градоначалникът, „гимназиите ще произвеждат висшисти, а бизнесът ще произвежда нищо“.

Буквално в „12 без 5“ план-приемът все пак бе редактиран и приемът в ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Христо Ботев“ и ППМГ „Акад. Иван Ценов“ не бе така драстично орязан.

Междувременно в града продължава борбата за обучение на местни високотехнологични кадри за IT сектора. Академията „Враца софтуер общество“ продължава с безплатните обучения по програмиране, графичен дизайн и дигитален маркетинг, които въвличат все по-елитни преподаватели и запалени курсисти. „Вярвам, че Враца може да стане модерен център за обучение на ИТ кадри“, декларира кметът Калин Каменов.