Бургас очаква повече круизи

  • 17 октомври 2018, 16:03
  • Автор Александра Петрова
  • ПЛАНОВЕ

Medium cruise ship 3669943 1920

Бургас очаква повече круизни кораби от догодина. Плаващите дворци ще доведат повече туристи в града. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов обясни пред

Kmeta.bg, че очаква посещенията на пасажерски кораби да се увеличи. Те рязко намаляха през последните години заради несигурността в Черноморския регион – събитията в Украйна и Крим, извънредното положение в Турция, увеличените такси за преминаване през Босфора.

„Въпреки спада през последните години (2015-2017) ръководството на бургаското пристанище успя да договори посещения на пасажери и запази града като круизна точка благодарение на членството ни в най-голямата круизна организация MedCruise и авторитета на порта пред големите круизни компании като Royal Caribien, Carnaval, MSC, TUI, Costa, Viking и др. Договорени бяха директни посещения на пристанище Бургас от гръцките острови и Кипър. Двудневният преход е необичаен при круизните пътувания, където всеки ден туристите по принцип следва да са в ново пристанище“, разказа Димов. Той допълни, че са започнали преговори за възобновяване на пасажерските пътувания в Черно море след пускането на руския „Княз Владимир“ през 2017 г. по линията Сочи – Ялта – Новоросийск – Севастопол. „Целта е привличане на вътрешния руски черноморски круиз до българските пристанища“, обясни шефът на „Пристанище Бургас“.

Той е категоричен, че портът има много добри, световно признати условия за обслужване на круизни кораби. „Основните предимства на Морската гара – Бургас е дълбочината и дължината на корабните места, които дават възможност за акостиране на най-големите пътнически кораби, посещаващи Черно море. Прилежащата инфраструктура позволява бързо и качествено обслужване на туристите, посещения на голям брой атракции и забележителности. След реновирането на най-стария пристанищен склад „Магазия 1“ и обособяването му като втори пасажерски терминал имаме възможност за обслужване на два пътнически кораба едновременно през сезона от април до октомври. Не сме загърбили и идеята да се превърнем в начална и крайна точка на круизните пътувания“, категоричен е Димов.

Резервациите за круизни кораби за Турция и страните около Черно море се покачват бавно за първи път през 2019 г., но броят им ще се повиши значително през 2020 г. и 2021 г., казват експертите.