01v
Брой

Брой 35, Май 2018

Обратно Новина Предишна

Чепеларе – единственият град на 1100 метра височина у нас

  • 16 май 2018, 16:42
  • Автор Мария Димитрова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium chepelare izgled

Очарователното планинско градче Чепеларе се намира сред горите на величествените Родопи. То е най-високо разположеният град в България – 1100 м надморска височина. Съвременното селище е основано в началото на XVIII в. По време на Възраждането в него кипи бурен културен живот. Свидетелство за това са съществуващите 14 храма и 72 параклиса. Чепеларе е един от най-посещаваните зимни курорти у нас, с дългогодишни традиции в ски спорта.

Градът се стяга за празника си, който ще е на 24 май. 

Храмовете „Св. Атанасий Велики“ и „Успение Богородично“

Сред храмовете в града интерес представлява църквата „Св. Атанасий Велики“, построена през 1834 г. само за 40 дни. През 1841 г. в нейния двор е построено килийно училище (най-старото в община Чепеларе).

Друг паметник на културата е църквата „Успение Богородично“, построена и изографисана през 1866 г. 

Музей на родопския карст

В родопското градче се намира и Музеят на родопския карст - единствен по рода си на Балканите. В него са изложени уникални експонати - разнообразни минерали, кристали, долната челюст на леопард - животно, обитавало района в миналото, както и възстановен скелет на пещерна мечка, достигаща 4,5 м височина. 

Музей на спорта и ските

В Чепеларе може да бъде посетен единственият в България Музей на ските, който отваря врати през 1998 г., когато чепеларката Екатерина Дафовска печели първия златен медал за страната ни от зимна олимпиада, в дисциплината 15 км биатлон.

Експозицията на музея проследява развитието на ските и ски спорта в града и страната. 

Природният феномен „Чудните мостове“

Уникалният природен феномен „Чудните мостове“ се намира на 35 км от Чепеларе. Разположени сред вековна смърчова гора на близо 1500 м надморска височина те представляват естествени скални мостове, образували се в продължение на хиляди години.

Големият мост е дълъг почти 100 м и широк 12-14 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Надолу по течението на река Еркюприя има по-малък мост, който е непроходим. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на реката изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.