Датчици в асфалта ни казват къде да паркираме в Бургас

  • 18 септември 2018, 15:50
  • Автор Дарина Михалева
  • SMART CITY

Medium %d0%91%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81

Новите технологии влизат в градовете, за да улеснят живота на хората. С IT нововъведенията скоро ще можем да пестим от времето си и да намалим драстично голямото обикаляне и лутане в търсене на място за паркиране. Община Бургас реши да улесни жителите и гостите на града и въведе пилотния проект „Умен паркинг“. С него се пестят нерви на хората, а в града ще намалеят вредните емисии от по-рационалното движение на автомобили в центъра на града.

Проектът Smart parking е реализиран от Община Бургас в сътрудничесво с   Виваком. Той дава възможност за преброяване на свободните паркоместа в „синята зона“ за платено и почасово паркиране в централната част на града. Пилотната фаза вече работи за 30 паркоместа, разположени по ул. „Конт Андрованти“, ул. „Тракийска“ и ул. „Фердинандова“.

На всяко едно паркомясто в пилотната зона в асфалта е вграден магнитен датчик в кутия, който чрез LoRaWAN мрежата на телекома отчита в реално време дали върху мястото има паркиран автомобил. Датчиците представляват херметично затворени кутии с батерия, която е с над 7 години живот. Това предполага лесна поддръжка и дълготрайна експлоатация. Щом колата застане на паркомястото и скрие сензора, той праща информация към информационното табло. Шофьорите виждат дали и колко свободни места има на тази улица и знаят дали има смисъл да завиват по нея в търсене на паркомясто. На електронните информационни табла са обозначени и свободните паркоместа за инвалиди.

В допълнение, от двете посоки на влизане/излизане в зоната се монтират и две информационни табла, които показват динамична информация в реално време за броя на свободните паркоместа.

Благодарение на специализиран софтуер умната система за паркиране обединява информацията от всеки един датчик, отчитайки в реално време свободните и заетите паркоместа. Системата  може да алармира оператора на зоната при надхвърлено разрешено/платено време за паркиране. Системата ще има и специална функционалност на мобилното приложение, което ще осигури по-голямо удобство за осъществяване и на плащанията за почасово паркиране.

„По този начин ще се въведе иновативна и развиваща се във времето възможност за оптимизиране на процеса на паркиране. Същевременно ще се намали драстично безцелният „паразитен“ трафик за търсене на свободни места, което ще редуцира вредните емисии в центъра на града“, каза Никола Гечев, директор Корпоративни продажби Виваком.

Скоро системата ще може да бъде надградена и свободните паркоместа ще могат да се следят през мобилния телефон.

В бъдеще системата ще има възможност да предлага и функционалности за резервиране  на  място за паркиране посредством мобилния телефон.  За целта над всяко паркомясто трябва да има поставено електронно табло. При резервиране с плащане през GSM-а на таблото следва да   се изписва регистрационният номер на колата, за която е платено карето.

Smart parking има и още един плюс на системата – събраната информация ще може да бъде предоставяна на заинтересованите оторизирани институции, както и на фирми, които имат желание да разработват нови мобилни и уеб апликации с информация за града.

С реализирането на проекта Smart parking Виваком затвърждава лидерството си в областта на умните решения за съвременния град, базирани на технологията LoRa (Long Range). Компанията продължава да предоставя висококачествени технологични услуги в полза на всички граждани на умния град, стъпвайки на своя опит и отчитайки реални ползи за клиентите си.