Днес има много по-будни и заинтересовани хора

  • 17 октомври 2018, 16:07
  • Автор Дарина Михалева
  • ЕКРАН

Medium %d0%bd%d0%be%d0%b2

„100% будни“ е една от премиерите на есенния телевизионен сезон по БНТ. Всеки делничен ден от 9,45 часа очарователната водеща Мария Андонова и актьорът Стефан Щерев събуждат любопитството и подхранват интереса на зрителите. И двамата вярват, че важните неща в живота… не са нещата.

- Какво ви държи будни?

Мария: Слънцето. Задръстванията. Усмивката на сина ми. Ароматите на утрото. Сладките сутрешни приказки. Ефирът. Кафето с целия екип след поредното предаване. Будността е вдъхновението, любопитството, отговорността, пристрастеността към различните истории на хората. 

Стефан: Будността е състояние на постоянна готовност. Държи ме буден желанието да живея с времето, а не преди или след него. Иначе денят започва с будене, с бавни пестеливи движения. Размърдвам мислите си и така отварям очи. Денят започва със светлина през завесите.

- Кои са темите, които събуждат интереса на зрителите?

Мария: Нашите зрители ни вярват, а това не е лек товар. Носим голяма отговорност с всяка една тема, която обмисляме. Екипът ни прави много сериозно проучване и във всеки сюжет търсим освен интересна информация и полезната страна, онова, което зрителите могат да използват на практика. Всяка тема може да намери място в предаването „100% будни“, а ние се стараем винаги да намираме специфичен нюанс и различен ракурс към въпроса, който се обсъжда в студиото.

Стефан: Понякога провокираме и въпроси, които невинаги са на дневен ред сред разговорите на хората. С нашите въпроси, чуденки, съмнения и тревоги преподреждаме част от дневния ред на зрителите. Правим ги част от общия разговор. Позитивни сме, но не безкритични.

- Все по-често се говори за обществената апатия, наистина ли будните хора са на изчезване?

Мария: Аз имам съвсем други впечатления! Общувам с хора, на които им пука. Хора, които имат мнение, будни сърца и очи. Не им е безразлично какво се случва на съседния тротоар. Така че не, не мисля, че будните хора са на изчезване, дори напротив. Днес виждам много по-будни и заинтересовани хора.

Стефан: Будността не е термин, който ще стане част от речника на изчезващите думи. Защото винаги има сред нас някой, на когото не му е удобно, не му е комфортно, иска да движи и променя. Аз познавам такива хора. Раждат се и още.

- Наближава Денят на народните будители, чието отбелязване обикновено  препраща към исторически личности. Ако трябва днес да открием будителите – как да ги разпознаем?

Стефан: Будителят никога не спира да иска промяна. Той не лежи на лаврите си. Будителите движат, не мрънкат. Не се оплакват, не ехидничат, не злословят, не празнословят. Те действат.

Мария: Светът се променя с бавни стъпки, големите революции не се случват от днес за утре, това са процеси. Никога не трябва да ни спира мисълта, че не трябва да правим едно или друго, защото няма да променим нищо. Всичко може да бъде променено, стига да вярваме. Знам, че звучи като клише, но всеки един, който мисли така, е будител!

- Кои са вашите будители днес?

Мария: Георги Пеев - единственият човек в България, който е с трансплантирано сърце и бъбрек. Невероятен боец, прекрасен, истински будител.

Красимира Величкова от Български дарителски форум. Една жена с огромно сърце, необятна душа, пламенен мозък. Тя вярва, че може да преобърне света и най-вероятно ще го направи някой ден.

Елица Панайотова от Зелена София. Различна, иновативна, търсеща, успешна, вярваща и вдъхновителка. Ето тази жена успя да промени много в средата, в която живеем, защото винаги е вярвала това.

Ади и Милен Цанови - когато знаеш, че всичко зависи от теб, ти ставаш боец, защото всекидневно трябва да го доказваш. Тези чудесни хора успяха и успяват да го докажат. Милен пребори диагнозата рак само с тази вяра в себе си. Сега те помагат и на други...това са будители.

Поетът Калин Донков. Не го познавам лично. Но той е от онези будители, които вероятно не си дават сметка как влизат в душата ти и успяват бавно и полека да променят ритъма й на живот.

Стефан: Илън Мъск - предприемач, визионер, paypal, SpaceX, Tesla. Той има визията за голяма промяна в няколко индустрии, които са сред най-консервативните по отношение на промените.

Георги Господинов - поет, писател. За мен едно от най-силните оръжия си остава словото. А Георги Господинов е майстор, от когото думите излизат и променят.

Емил Джасим - учител по история, общественик. Вдъхновяващ пример за гражданска позиция и непримиримост към несправедливостта и неистината.

Моят учител по литература г-жа Янева от 17-о Основно училище в София, която винаги движеше идеите на учениците си към реализация. Водеше, насочваше, будеше любопитството и стремежа към знания. Иска ми се повече „г-жа Янева“ във всеки български учител.

Мария Андонова е магистър по културология, завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ и има богат журналистически опит.  Зрителите я познават като  водеща на предаването „Здравето отблизо“, автор е и на десетки документални филми.

Стефан Щерев е популярен актьор, продуцент, тв водещ. Специализирал е и в Амстердам, Виена и Нови Сад.  Работи по много международни проекти, а първата си роля в киното получава още като ученик  във филма „Лошо момче” на режисьора Георги Попвасилев. Казва за себе си, че в живота е добро момче.