Еньовден - мистерии и тайнство от билки за лек и любов

  • 19 юни 2018, 13:59
  • Автор Павел Стаменов, Цвета Иванова
  • ОБИЧАИ

Medium planting 780738 1920

Еньовден е обвит в тайнството на растенията, когато лечебната им сила е най-силна. Заради това има много поверия и ритуали, с които хората се възползват от магическата мощ на билките.

В брането им още преди изгрев слънце в нощта на 23 срещу 24 юни се включват млади моми, жени, баячки и знахарки. Броят на билките трябва да бъде 77 и половина. 77-те билки лекуват точно определени болести, а половинката билка за изцеление на неизлечима болест. Тази билка се бере със затворени очи, защото никой не знае коя е тя, гласят народните поверия.

От събраните билки се правят китки – по една за всеки член на семейството. Букетите се оставят да пренощуват отвън, а на сутринта по тях се гадае за здравето на човека, на когото са нарочени. Според поверията на Еньовден се забъркват любовни отвари от знахарки и баячки. Събраните на този ден билки имат силата да прогонват зли духове.

Векове наред хората вярвали, че нощта срещу Еньовден е щастлива и за тези, които търсят имане. Мястото, където то е скрито, свети със син пламък, а таласъмите, които го пазят, са безопасни.

За празника на билките и на големия български празник Еньовден в етнографски резерват на открито – Етъра, стартира тридневен фестивал. Ежегодната инициатива се очаква да събере десетки хиляди посетители от цяла България. Организаторите от община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ са се приготвили подобаващо, а пъстрата програма включва базари на билки и на традиционни български храни, разнообразна концертна програма, изложби, работилници и пленери, дискусии и лекции, посветени на природосъобразния начин на живот и полезните природни продукти.

Още на 22 юни в музейния комплекс ще отвори врати популярният Селски мол, създаден под мотото „Забравени традиции, живи вкусове“. В своеобразните магазини на открито бабите от габровските и севлиевските села ще представят гозби. Ястията ще бъдат приготвени по автентични български рецепти, а използваната в тях стока е домашна, екологично чиста, без нитрати и консерванти, добавки и оцветители. Освен да разгледа, всеки ще може да дегустира домашните топли баници и погачи, курабийки, хляб без мая и др. Мляко, прясно козе сирене, яйца, кашкавал, конфитюри, сладка и туршии също ще бъдат на вниманието на хората. Не са пропуснати също традиционните за региона плодове и зеленчуци.

Втори базар пък ще насочи вниманието на посетителите към билковите продукти, някои от които са смятани за универсална панацея. Подобна слава има лековитата отвара, наречена „Балсам на четиримата крадци“, в чиято основа е седефчето и която включва още лавандула, розмарин, салвея и пелин. Приготвената по старинна рецепта смес има силно антиоксидантно действие и е била много популярна в цяла Европа.

Състезание по пренасяне на вода с кобилици е друга изненада за малки и големи на Етъра. За да е по-интересно и трудно, по маршрута ще бъдат заложени различни препятствия – носачите ще трябва да ги преодоляват чрез изкачване, спускане или прескачане, без да разлеят водата в съдовете. За най-сръчните ще има и награди, обещават организаторите.

В специална работилница всеки ще може да изплете свой еньовденски венец от 77 билки и половина, а в съседство сръчни майсторки ще създадат триизмерна билкова градина. В друга работилница децата ще творят хартиени апликации, фигурки, сувенири и други пособия.

В програмата са предвидени още прожекции на филми за билките, концерти на различни формации – ансамблите „Габровче“ и „Шевица“ /София/, група Soulfia и др.

Посещение на тридневния фест се предлага и като туристически продукт от различни туроператори. Еднодневните турове са на цена от около 40 лева, а двудневните – с нощувка и посещение на Трявна, струват около 75 лева на човек.

Почитат тревите и на Самоводската чаршия

Празник на билките навръх Еньовден ще има и във Велико Търново, организиран от общината и общинската туристическа агенция. По традиция денят на слънцето ще бъде отбелязан на Самоводската чаршия. Жителите и гостите на Старата столица ще могат да преминат през двуметровия ръчно изплетен венец от 77 билки и половина и да разгледат билкарията на открито, в която ще бъдат предлагани здравословни продукти и храни, отвари и лечебни смеси.

На място ще бъде приготвян илач от Средновековието, известен като Панацеята на Авицена, позната по нашите земи и като „зелейник“. Продуктът се приготвя по следната технология- в стъклен съд се стриват пресни листа от седефче и върба. Сместа се залива със старо вино, а така получената отвара работи като диагностик – щом човек поеме от капките, където усети болка – там има проблем. За „панацеята“ на Авицена се смята също, че лекува депресия и всякакви хранителни натравяния.

В Кула си мерят „мяшаното“

Този празник не можеше да не се роди в Кула, възкликва кметът на граничния град д-р Владимир Владимиров. И не можеше да не бъде на Еньовден. Защото само в Кула от незапомнени времена през цялата година се приготвя микс от подправки и билки, откъснати на този ден. Те правят невероятен вкуса и на най-обикновеното ястие. Наречен е „мяшано“ заради смесването на различните съставки. Думата звучи на местния диалект, който е характерен с якането.

От миналата година общината организира празник на този отличителен микс. Всички го познават, знаят вкуса му. И кметът го топи от дете до днес. За него билките се берат на Еньовден, сушат се и се обработват на части през цялата година. Смесват се по самостоятелни рецепти. Всяко домакинство си има своя, която не издава пред никого. Затова повечето от миксовете са правени от едни и същи билки, но имат различен аромат, цвят и вкус.

Майка ми го правеше много апетитен, признава Цветелен Тодоров, служител в общината. Сушеше червени чушки, билки само за него. Смесваше ги и ги стриваше в хаванче. С топла питка нямаше наяждане, признава той. Майка му вече не е между живите, но се надява бъдещата му съпруга също да приготвя мяшано по нейната си рецепта. Защото кулчанинът не може без него.

И дъщерята на Цвета Николова, работничка в завода за каучукови изделия, не може да каже какви са съставките на микса, който имат в къщи. Майка й е още млада – на 58 години, има време да й предаде рецептата, казва щерката. Но признава, че вкъщи без тази разядка не сядат на трапезата.

Не се приготвят големи количества, а по-малки, които стигат за 2 – 3 месеца. След това се смесват нови. Така мирисът и вкусът се запазват по-дълго време свежи. Това, което по-младите членове на семействата занят, е, че задължително се слага червен пипер, чубрица и сол. Това е познатата шарена сол, но в Кула тя е само основата. Към нея се прибавят сминдух, риган, бабина душица, копър, магданоз, кимион, смлени или счукани орехи, царевични зърна и кой знае още какво.

Вторият празник на мяшаното започва пак преди обяд на Еньовден. Общината е обявила конкурс за най-сполучлив микс. Миналата година 23 майстори, между които и 85-годишен мъж, са се състезавали за наградата на общината. Първото място опитни кулинари дали на Галина Лалова. Участниците в конкурса обаче крият рецептите си. Това също е традиция, която се спазва. Също като при кока-колата, обясняват местните.

На площада от маси, подредени с дървени съдчета с мяшано, всеки може да получи парче прясно изпечен хляб, поръсен с нечие мяшано. Така всеки ще опита вкуса и дъха му.

Някога с това сме живели, признават възрастни жители на града. Като няма друго – хляб и мяшано в торбата и хайде на нивата или на паша с кравите. По-възрастните го вземали за мезе и за вино, и за ракия. По-заможните пък овкусявали ястията си с месо със същото мяшано. То служело като подправка, която придавала на манджата невероятен вкус.

Празникът на мяшаното прераства във фолклорен концерт. Местното читалище има хор „Кулчанки“ и танцови състави „Кулчане“, които изнасят своя програма. Никой не си тръгва от площада, докато не се изяде и последното парче от пресния хляб, обилно поръсено с уникалното мяшано.

Ще направим празника на мяшаното традиционен, за да запазим и предадем традицията на приготвянето му на следващите поколения, зарича се д-р Владимир Владимиров.