Градове от четката на художник

  • 18 септември 2018, 17:21
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be2

Най-пъстрият сезон чука на вратата. Червено-жълта палитра ще покрие земята, превръщайки всеки град в приказка. Но преди есента да настъпи, последният летен месец - септември, ни предлага изобилие от приключения, в които можем да се впуснем преди официално да се завърнем в офиса. Сега е идеалното време да хванем топлите лъчи на слънцето и най-бързия полет до някои също толкова цветни градчета в Европа. Копенхаген и Бурано са две от тези невероятни места, в които освен богата история и култура ще откриете и спиращи дъха гледки с оранжеви, лилави и сини сгради.

В следващите редове ви предлагаме да се насладите на нашата селекция от най-красивите разноцветни градове на Стария континент.

Андерсен създава „Малката русалка“ в една от цветните къщи в Копенхаген

Копенхаген, Дания

Модерен, спокоен, със студен чар, но също толкова приветлив и… много цветен – това е Копенхаген! Датската столица пленява всеки гост от близо и далеч с невероятната гледка, която се разкрива от пристанището Ню Хавн в центъра на града. Там около широкия канал, отвеждащ към бляскаво-синьото Балтийско море, една след друга се перчат шарените фасади на старинни сгради с множество кокетни кафенета и шикозни ресторанти пред тях.

Превърнал се във визитна картичка на Копенхаген, красивият пейзаж е вдъхновявал години наред приказния разказвач Ханс Кристиан Андерсен. Създателят на „Малката русалка“ е живял именно в някои от тези шарени къщи, където написал и любимите на няколко поколения приказки. Любопитен факт е, че в миналото сградите били обагрени в ярки цветове, за да може подпийналите моряци да разпознават домовете си, когато се прибират от път.

Шарени домове и дантели са запазена марка на Бурано

Остров Бурано край Венеция, Италия

Няма начин да не се влюбите в малкия пъстър остров Бурано, гледащ към Венеция. Малките къщи привличат погледа на минувачи със своя колорит от синя веранда, лилава врата и жълто прозорче със също толкова многоцветни дрехи, опънати на простора. А тази украска изобщо не е случайна - цветовата гама на къщите е последователна, следствие на специфична система.

Ако някой иска да смени цвета на дома си, трябва да пусне молба до правителството, а то от своя страна да определи каква палитра може да бъде използвана. Именно по това местните разпознават кое поколение или род живее в тази къща. Всеки естет би останал очарован и от ръчно изплетените дантели на Бурано, които са известни в цял свят. Това е традиция, която води началото си от преди XV век. На острова има и специално училище и музей за изработка на дантела.

Калдъръмени улички с рицарски дуели в Сигишоара

Сигишоара, Румъния

Малкото градче Сигишоара е събрало в себе си много история, мистерия и красота. Тук е родното място на Влад Цепеш или добре познатият Граф Дракула. Разположен в областта Трансилвания градът носи уникална средновековна романтика, която ни връща във времена на епични дуели, рицари и кралски особи. Но това не е единственото, което впечатлява. Много от постройките в Сигишоара сякаш са докоснати от четката на знаменит художник.

Боядисани в най-различни цветове - от пастелно жълто до мастилено синьо, къщите се редят една след друга по калдъръмените улички върху хълмистия терен. Освен че е един от най-пъстрите градове в Европа, мястото е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Много багри и малки джуджета в Стария град на Вроцлав

Вроцлав, Полша

Вроцлав е сред най-очарователните градове на Стария континент. Той омагьосва всеки посетител с историческия си център, живописните стари мостове, речните острови, безгрижната атмосфера и високото качество на живот. Много от сградите в Стария град на полския град са боядисани в ярки цветове, които несъмнено привличат погледа на туристи от целия свят.

Всичко тук изобилства от преливащите се багри, които превръщат древната архитектура в истинско произведение на изкуството. Освен това любителите на изкуството могат да открият малки статуи на джуджета, разпръснати из целия град. Те са създадени в памет на мирен протест, който си е служил с публично изкуство и абсурден хумор, за да протестира срещу комунистическия режим.

Дъга от чадъри по улиците в Агуеда

Агуеда, Португалия

Всяко лято улиците на малкия град в Португалия се превръщат в уникален артистичен шедьовър благодарение на стотици цветни чадъри. Още щом настъпи юли, красивата инсталация се поставя над главите на минувачите, които пристигат в страната само за да видят с очите си невероятната красота в небето.

Първоначално идеята се реализира като част от фестивал по изкуствата. За пръв път чадърите се отварят по този начин, за да пазят хората от горещото слънце. Оттогава насам ежегодно до септември месец тази цветна еуфория се разглежда като символ на слънчевия Агуеда.